Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjne. Zapisz się!

XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjne. Zapisz się!

Newsy 30 grudnia 2019 06:00 doti Aktualizacja: 30 grudnia 2019 10:26
1 komentarzy
XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjne. Zapisz się!
Źródło: Łukasz Tyrakowski
Warsztaty terenowe w wyspecjalizowanych gospodarstwach oraz wykłady poprowadzone przez naukowców i praktyków! Będzie ciekawie!
Spis treści:

    Warsztaty terenowe w wyspecjalizowanych gospodarstwach oraz wykłady poprowadzone przez naukowców i praktyków! Będzie ciekawie! 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak hodować zwierzęta, by ograniczyć wpływ produkcji rolnej na klimat? Na to pytanie będą starali się odpowiedzieć uczestnicy XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego, który zaplanowany jest na 2-3 kwietnia w Biocentrum w Poznaniu.

    Pierwszy dzień, a więc 2 kwietnia, Forum poświęcony będzie wizytom w nowoczesnych gospodarstwach rolnych skupionych na produkcji bydła z robotami udojowymi oraz innowacyjnymi automatami żywieniowymi. W kolejnym dniu wiele cennych informacji będzie można zdobyć podczas obrad plenarnych oraz wykładów poprowadzonych w trzech panelach: świnie, bydło i drób. Będą one dotyczyć m.in. zmian klimatycznych, a perspektyw w rolnictwie czy możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery.

    Rejestracja oraz więcej informacji na stronie forumzoowet.pl.

    Wydarzenie organizowane jest pod patronatem:

    PROGRAM XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego:

    2.04.2020 WARSZTATY TERENOWE

    TRASA A

    07.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum

    08.00 - 09.00GR Olejniczak Piotr - Zamysłowo (rybia ość)

    10.00 - 11.00 PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki - Ferma w Czaczu (karuzela)

    12.00 - 14.00 SK Pępowo Ferma tylko 10 osób

    14.00 - 15.00 Obiad

    18.00 Powrót do Poznania

    TRASA B

    07.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum

    08.00 - 09.00 Olejniczak Piotr - Zamysłowo (rybia ość)

    10.00 - 11.00 PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela)

    12.00 - 14.00 SK Pępowo Ferma bez możliwości zwiedzania - dłuższy pobyt na fermie w Czaczu

    14.00 - 15.00- Obiad

    18.00 Powrót do Poznania

    TRASA C

    7.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum

    10.00 - 14.00 GR Hendriks Bramka k/ Świecia nad Wisła

    14.00 - 15.00 Obiad

    18.00Powrót do Poznania

    3.04.2020 DZIEŃ WYKŁADOWY

    08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników

    09.00 - 09.10 Otwarcie XVI FORUM

    09.10 - 09.25 Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy - prof. dr hab. Piotr Ślósarz, UP w Poznaniu

    OBRADY PLENARNE

    09.30 - 10.00 Zmiany klimatyczne, a perspektywy  w rolnictwie - prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, UP w Poznaniu

    10.00 - 10.30 Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery -  prof. dr hab. Jacek Dach, UP w Poznaniu

    10.30 - 11.00 Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych - prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

    11.00 - 11.30  Stres cieplny wyzwaniem dla bujatry w stadach krów mlecznych - prof. dr hab. Krzysztof Lutnicki, Łukasz Kurek, Klaudia Miętkiewska, Wydział Med. Wet. UP Lublin

    11.30 - 12.00 Przerwa kawowa

    SEKCJA BYDŁO

    12.00 - 12.20  Precyzyjne żywienie krów mlecznych jako ograniczenia emisji N do środowiska - dr inż. Barbara Stefańska, UP w Poznaniu

    12.20 - 12.40 Profilaktyka stresu cieplnego  w odchowie cieląt i jałówek - dr hab.  Paweł Górka, UR w Krakowie

    12.40 - 13.00 Stres cieplny w żywieniu krów - dr inż. Lach Zbigniew

    13.00 - 13.20 Stres cieplny, a płodność - lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce

    13.20 - 13.40 Przerwa kawowa

    13.40 - 14.00 Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy - prof. dr hab. Piotr Goliński, UP w Poznaniu

    14.00 - 14.20 Możliwości ograniczenia emisji metanu - dr hab. Marcin Pszczoła, UP w Poznaniu

    14.20 - 14.30 Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych - mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS

    14.30 - 14.50 Zioła w żywieniu bydła i rola produkcji ekologicznej jako wyznacznik nowoczesnych trendów bioróżnorodności żywieniowej człowieka - dr inż. Krzysztof Białoń, Adifeed

    14.50 - 15.10 Wpływ zmian klimatycznych na pasze - Mikotoksyny w kiszonkach - Żanetta Chodorowska, BIOMIN

    15.10 Obiad

    SEKCJA ŚWINIE

    12.00 - 12.30 Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń - prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, UP w Poznaniu

    12.30 - 13.00  Profilaktyka środowiskowa i odpowiednie programy szczepień profilaktycznych – sposób na ograniczanie stosowania antybiotyków - dr n wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health

    13.00 - 13.30 Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń - dr n. wet. Artur Jabłoński, SGGW Warszawa

    13.30 - 13.50 Przerwa kawowa

    13.50 - 14.20 Bioasekuracja XXI wieku w hodowli trzody chlewnej - dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o

    14.20 - 14.50 Bezpieczna żywność - zdrowe zwierzęta - narastająca presja antybiotykooporności w intensywnej hodowli trzody chlewnej - mgr inż. Maciej Janus, Adifeed

    14.50 - 15.20 Zanieczyszczenie środowiska przez produkcję zwierzęcą – metody pomiaru oraz sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko - dr Aleksander Skoracki, BASKO

    14.20 - 15.50 Możliwości ograniczenia stresu cieplnego u świń za pomocą innowacyjnych dodatków fitogenicznych - dr n. wet Artur Bzorski, BIOMIN

    15.50   Obiad

    SEKCJA DRÓB

    12.00 - 12.20 Ograniczanie emisji amoniaku w produkcji drobiu - dr inż. Paulina Mielcarek-Bocheńska, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Poznaniu

    12.20 - 12.40 Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników - dr inż. Kinga Stuper-Szablewska, UP w Poznaniu

    12.40 - 13.00 Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków z wykorzystaniem rozwiązań eubiotycznych - dr inż. Paulina Abramowicz - Pindor (Adifeed)

    13.00 - 13.20 Alternatywne systemy utrzymania drobiu - dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW

    13.20 - 13.40 Zmiany w hodowli kur w Europie - dr Jan Szeptycki, UP Poznań

    13.40 - 14.00 Przerwa kawowa

    14.00 - 14.20 Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada- mgr Maria Kostecka - Firma Smart Nanotechnologies S.A.

    • Tagi:
    • szkolenia dla rolników
    • XVI Forum Zootechniczo - Weterynaryjne
    • hodowla świń
    • trzoda chlewna
    • bydło
    doti
    Podobne artykuły
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Sylwetki

    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową

    19 października 2025
    Bydło i mleko

    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce

    18 października 2025
    Trzoda chlewna

    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Oni na warzywach nie zarobili
    22 października 2025
    Drób
    Kolejna fala choroby zbiera śmiertelne żniwo. Gdzie dokładnie?
    22 października 2025
    Zboża
    Późne zbiory kukurydzy - jakie mogą być skutki?
    22 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Małgorzata Gromadzka wiceministrem rolnictwa. Zastąpiła Michała Kołodziejczaka
    21 października 2025
    Newsy
    Pijany 16-latek ciągnikiem dziadka przyjechał na dyskotekę
    21 października 2025
    Newsy
    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?
    21 października 2025
    Newsy
    Szokujące wyniki kontroli produktów spożywczych z Ukrainy
    21 października 2025
    Newsy
    Szansa na promocję polskiej żywności w Brazylii. Nabór tylko do 3 listopada
    20 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności