XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjne. Zapisz się!
Warsztaty terenowe w wyspecjalizowanych gospodarstwach oraz wykłady poprowadzone przez naukowców i praktyków! Będzie ciekawie!
Jak hodować zwierzęta, by ograniczyć wpływ produkcji rolnej na klimat? Na to pytanie będą starali się odpowiedzieć uczestnicy XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego, który zaplanowany jest na 2-3 kwietnia w Biocentrum w Poznaniu.
Pierwszy dzień, a więc 2 kwietnia, Forum poświęcony będzie wizytom w nowoczesnych gospodarstwach rolnych skupionych na produkcji bydła z robotami udojowymi oraz innowacyjnymi automatami żywieniowymi. W kolejnym dniu wiele cennych informacji będzie można zdobyć podczas obrad plenarnych oraz wykładów poprowadzonych w trzech panelach: świnie, bydło i drób. Będą one dotyczyć m.in. zmian klimatycznych, a perspektyw w rolnictwie czy możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery.
Rejestracja oraz więcej informacji na stronie forumzoowet.pl.
Wydarzenie organizowane jest pod patronatem:
PROGRAM XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego:
2.04.2020 WARSZTATY TERENOWE
TRASA A
07.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum
08.00 - 09.00GR Olejniczak Piotr - Zamysłowo (rybia ość)
10.00 - 11.00 PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki - Ferma w Czaczu (karuzela)
12.00 - 14.00 SK Pępowo Ferma tylko 10 osób
14.00 - 15.00 Obiad
18.00 Powrót do Poznania
TRASA B
07.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum
08.00 - 09.00 Olejniczak Piotr - Zamysłowo (rybia ość)
10.00 - 11.00 PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela)
12.00 - 14.00 SK Pępowo Ferma bez możliwości zwiedzania - dłuższy pobyt na fermie w Czaczu
14.00 - 15.00- Obiad
18.00 Powrót do Poznania
TRASA C
7.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum
10.00 - 14.00 GR Hendriks Bramka k/ Świecia nad Wisła
14.00 - 15.00 Obiad
18.00Powrót do Poznania
3.04.2020 DZIEŃ WYKŁADOWY
08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników
09.00 - 09.10 Otwarcie XVI FORUM
09.10 - 09.25 Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy - prof. dr hab. Piotr Ślósarz, UP w Poznaniu
OBRADY PLENARNE
09.30 - 10.00 Zmiany klimatyczne, a perspektywy w rolnictwie - prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, UP w Poznaniu
10.00 - 10.30 Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery - prof. dr hab. Jacek Dach, UP w Poznaniu
10.30 - 11.00 Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych - prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
11.00 - 11.30 Stres cieplny wyzwaniem dla bujatry w stadach krów mlecznych - prof. dr hab. Krzysztof Lutnicki, Łukasz Kurek, Klaudia Miętkiewska, Wydział Med. Wet. UP Lublin
11.30 - 12.00 Przerwa kawowa
SEKCJA BYDŁO
12.00 - 12.20 Precyzyjne żywienie krów mlecznych jako ograniczenia emisji N do środowiska - dr inż. Barbara Stefańska, UP w Poznaniu
12.20 - 12.40 Profilaktyka stresu cieplnego w odchowie cieląt i jałówek - dr hab. Paweł Górka, UR w Krakowie
12.40 - 13.00 Stres cieplny w żywieniu krów - dr inż. Lach Zbigniew
13.00 - 13.20 Stres cieplny, a płodność - lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce
13.20 - 13.40 Przerwa kawowa
13.40 - 14.00 Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy - prof. dr hab. Piotr Goliński, UP w Poznaniu
14.00 - 14.20 Możliwości ograniczenia emisji metanu - dr hab. Marcin Pszczoła, UP w Poznaniu
14.20 - 14.30 Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych - mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS
14.30 - 14.50 Zioła w żywieniu bydła i rola produkcji ekologicznej jako wyznacznik nowoczesnych trendów bioróżnorodności żywieniowej człowieka - dr inż. Krzysztof Białoń, Adifeed
14.50 - 15.10 Wpływ zmian klimatycznych na pasze - Mikotoksyny w kiszonkach - Żanetta Chodorowska, BIOMIN
15.10 Obiad
SEKCJA ŚWINIE
12.00 - 12.30 Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń - prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, UP w Poznaniu
12.30 - 13.00 Profilaktyka środowiskowa i odpowiednie programy szczepień profilaktycznych – sposób na ograniczanie stosowania antybiotyków - dr n wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health
13.00 - 13.30 Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń - dr n. wet. Artur Jabłoński, SGGW Warszawa
13.30 - 13.50 Przerwa kawowa
13.50 - 14.20 Bioasekuracja XXI wieku w hodowli trzody chlewnej - dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o
14.20 - 14.50 Bezpieczna żywność - zdrowe zwierzęta - narastająca presja antybiotykooporności w intensywnej hodowli trzody chlewnej - mgr inż. Maciej Janus, Adifeed
14.50 - 15.20 Zanieczyszczenie środowiska przez produkcję zwierzęcą – metody pomiaru oraz sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko - dr Aleksander Skoracki, BASKO
14.20 - 15.50 Możliwości ograniczenia stresu cieplnego u świń za pomocą innowacyjnych dodatków fitogenicznych - dr n. wet Artur Bzorski, BIOMIN
15.50 Obiad
SEKCJA DRÓB
12.00 - 12.20 Ograniczanie emisji amoniaku w produkcji drobiu - dr inż. Paulina Mielcarek-Bocheńska, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Poznaniu
12.20 - 12.40 Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników - dr inż. Kinga Stuper-Szablewska, UP w Poznaniu
12.40 - 13.00 Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków z wykorzystaniem rozwiązań eubiotycznych - dr inż. Paulina Abramowicz - Pindor (Adifeed)
13.00 - 13.20 Alternatywne systemy utrzymania drobiu - dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW
13.20 - 13.40 Zmiany w hodowli kur w Europie - dr Jan Szeptycki, UP Poznań
13.40 - 14.00 Przerwa kawowa
14.00 - 14.20 Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada- mgr Maria Kostecka - Firma Smart Nanotechnologies S.A.