Uprawy20 List 2025
Niektórzy niemieccy rolnicy nawadniają torfowiska, które wcześniej osuszono, aby wykorzystać je do upraw. Rozwiązanie to jest ekologiczne, ponieważ pozwala znacząco ograniczyć emisję CO2. Okazuje się jednak, że z tego rodzaju rolnictwem wiąże się pewne ryzyko.
Przepisy16 List 2025
Unijne organizacje sektora rolno-spożywczego, a także obrońcy środowiska i praw pracowniczych nie przebierają w słowach określając porozumienie, jakie Komisja Europejska chce zawrzeć z krajami Mercosur. To, jak grzmią, zdrada rolników i konsumentów. Stracą na tym także przedsiębiorstwa.
Newsy5 List 2025
Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego to dziś globalne wyzwanie, które staje się coraz pilniejsze w kontekście postępujących zmian klimatycznych. Ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak susze czy powodzie już teraz wpływają na cykle produkcyjne i stabilność dostaw, wymuszając zmianę dotychczasowych modeli rolnictwa. Kluczowe staje się nie tylko utrzymanie stabilności rynku, ale przede wszystkim zwiększenie odporności krajowej produkcji rolnej.
Pomoc unijna29 Paź 2025
Jutro (30 października) rusza nabór w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Można pozyskać nawet 680 tys. zł na rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności.
Zdrowa żywność28 Paź 2025
Żywność ekologiczna to nasza polisa na zdrowie. Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, podczas swojego wykładu na konferencji ROL-EKO, przedstawiła dowody naukowe, które jasno pokazują, że to, co ląduje na naszym talerzu, ma fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Okazuje się, że dieta, złożona z produktów ekologicznych, może obniżyć np. ryzyko chłoniaków aż o 76 proc.!
Ekonomika24 Paź 2025
EIT Food, czyli Europejski Instytut Innowacji i Technologii w obszarze żywności zapowiada uruchomienie w Polsce projektu "Dolny Śląsk 360". Inicjatywa, tworzona na wzór hiszpański, gdzie odniosła już sukces, ma objąć ok. 20 tys. hektarów w naszym kraju, łącząc rolników i pomagając im w przejściu na zrównoważone praktyki. Co ważne - docelowo będzie dla nich konkretne wsparcie jeśli chodzi o zbyt produktów.
Zdrowa żywność23 Paź 2025
W świecie, w którym coraz głośniej mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, rolnictwo ekologiczne przestaje być niszą, a staje się świadomym wyborem. Ale co tak naprawdę pcha rolników w kierunku ekologii? I co - według naukowców i ekspertów - jest tu kluczowe? O tym m.in. dyskutowano podczas pierwszego dnia 25. jubileuszowej konferencji naukowej ROL-EKO, która odbywa się w murach muzeum w Szreniawie.
Uprawy20 Paź 2025
Uprawa pszenicy ozimej w rolnictwie regeneratywnym kładzie nacisk na poprawę zdrowotności gleby i jej zdolności produkcyjne. Coraz więcej firm poszukuje ziarna z takich plantacji.
Dobre praktyki w uprawie roślin20 Paź 2025
22 i 23 października odbędzie się 25. edycja renomowanej konferencji naukowej ROL-EKO. W tym roku odbędzie się pod hasłem „Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju. Techniki, technologie, produkcja żywności”.
Newsy13 Paź 2025
Lidia Moroń-Morawska, pszczelarka z Małopolski, znalazła się w elitarnym gronie pięciu finalistek Nagrody za Innowacje dla Rolniczek Copa Cogeca 2025.
Analizy rynkowe4 Paź 2025
Resort rolnictwa opublikował „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030”. To dokument, który wyznacza kierunek rozwoju na najbliższe lata. Dla rolników, zarówno tych już certyfikowanych, jak i rozważających przejście na produkcję ekologiczną, oznacza to więcej wsparcia i nowe możliwości.
Ekonomika1 Paź 2025
Globalne ocieplenie oznacza, że w przyszłości roczne straty spowodowane suszą w Europie mogą sięgać nawet 17,5 mld euro rocznie – wynika z wyliczeń naukowców. Przedsmak tego co może nas czekać, jeśli średnie roczne temperatury na Ziemi będą się nadal podnosić, mamy już dziś. Jedną z najbardziej poszkodowanych gałęzi gospodarki jest rolnictwo.




























