Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zapadły decyzje, które pogrążą polski rynek cukru?

Zapadły decyzje, które pogrążą polski rynek cukru?

Uprawy - Inne uprawy 26 września 2014 05:15 Dorota Jańczak Aktualizacja: 12 października 2015 12:24
Zapadły decyzje, które pogrążą polski rynek cukru?
Źródło: fot. D. Jańczak
- Ministerstwo wbiło nam nóż w plecy - nie boi się użyć mocnych słów Antoni Grzebisz z powiatu gostyńskiego, który uczestniczył w negocjacjach związanych z płatnościami do produkcji buraka cukrowego. Przyszłość plantatorów nie rysuje się kolorowo. Mogą otrzymać nawet o 45% mniej środków niż w ubiegłym roku.
Spis treści:

    - Ministerstwo wbiło nam nóż w plecy - nie boi się użyć mocnych słów Antoni Grzebisz z powiatu gostyńskiego, który uczestniczył w negocjacjach związanych z płatnościami do produkcji buraka cukrowego. Przyszłość plantatorów nie rysuje się kolorowo. Mogą otrzymać nawet o 45% mniej środków niż w ubiegłym roku.

    Sektor cukrowniczy jest jednym z niewielu, w których jako kraj jeszcze się liczymy. Jednak rolnicy, którzy obsiewają areał burakami, boją się, że spotka ich taki sam los jak hodowców trzody chlewnej. - Rynek w całości przejmie Europa Zachodnia. Mniejsze cukrownie upadną i niektórzy producenci buraka zostaną na lodzie - przedstawiają czarne wizje. Polska i tak już stała się mniej znaczącym graczem na rynku europejskim po reformie w 2006 r. Mimo zmniejszonego wówczas areału uprawy buraka i upadku kilkudziesięciu cukrowni, nadal jest o co walczyć. Polska jest trzecim z kolei (po Francji i Niemczech) największym producentem cukru w Unii Europejskiej. Nie jest wcale pewne, że w najbliższych latach pozostanie na tej pozycji. Przedstawiciele Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego mają wrażenie, że podobnie jak 8 lat temu, tak i teraz ministerstwo rolnictwa podejmuje decyzje, które mogą okazać się w przyszłości kolejną porażką. O co chodzi?

    Polacy chcą być konkurencyjni

    Przypomnijmy, że w 2013 r. Rada Ministrów Unii Europejskiej podjęła decyzję o tym, by znieść limity cukrowe w październiku 2017 r. W związku z tym, każde z państw Unii, a dokładniej każdy producent cukru będzie mógł produkować taką ilość cukru, jaką chce. Prócz tego na nasz kontynent towar w większych ilościach i bez cła będą mogli eksportować producenci spoza Europy (głównie Brazylii i krajów azjatyckich). System kwotowy dawał stabilne ramy funkcjonowania zarówno plantatorom, jak i producentom cukru oraz pewną gwarancję cenową konsumentom. Polscy producenci boją się, że nie będą na tyle mocni, by konkurować chociażby z Niemcami czy Francuzami. Sąsiedzi z zachodu pozyskują większe ilości surowca z hektara, co wynika z lepszych warunków klimatycznych. Poza tym korzystają z dogodniejszych form wsparcia. W krajach starej Unii obowiązuje system płatności SPS, zgodnie z którym już w 2006 r. płatności cukrowe zostały wliczone do dopłat bezpośrednich. Kwoty wsparcia mają cały czas zagwarantowane. W Polsce sprawa jest bardziej złożona. 8 lat temu utworzono płatności cukrowe, które miały być niejako rekompensatą za zmniejszenie limitu produkcji cukru w naszym kraju. I przysługują do 2014 r. tym, którzy uprawiali buraki w 2006 r. (nawet jeśli produkcję zaprzestali, choć w rzeczywistości z pomocy korzystali głównie ci, którzy nadal uprawiali buraki). - Ta koperta finansowa wynosiła 159 mln euro do całej produkcji kwotowej na rok. Od roku 2009 była to stała wysokość wyrażona w euro. W roku 2013 płatność cukrowa wynosiła 52 zł do tony buraków, co stanowiło 1/3 ceny. Było to duże wsparcie - stwierdza Antoni Grzebisz, członek Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Lesznie. Przez ostatnie lata toczyła się walka o to, by wsparcie dla sektora buraczanego pozostawić.

    Mniej dla plantatorów buraka

    Było pewne, że tzw. historyczna płatność przestanie istnieć. Zamiast niej postanowiono stworzyć płatność do produkcji obecnej, która zacznie obowiązywać od 2015 r. (identyczne zmiany zaszły także w kwestii produkcji pomidorów). Pojawiły się jeszcze kolejne zmiany. Jedna z nich dotyczy wysokości puli zapewnionej na tę formę wsparcia. 15% koperty wszystkich dopłat bezpośrednich ministerstwo rolnictwa mogło przeznaczyć na płatności do produkcji. Kwotę dla sektora buraczanego, która jeszcze obowiązuje w tym roku, resort rolnictwa postanowił zmniejszyć o ponad połowę, bo do 79 mln euro, mimo apeli plantatorów, by pozostawić ją w całości. - Nasze wnioski dotyczyły przede wszystkim utrzymania dotychczasowej wysokości koperty finansowej. Dla nas było zupełnie nielogicznym i czymś absurdalnym, żeby w momencie, gdzie się nam pogarsza sytuacja prawna i handlowa, bo znosi się kwoty cukrowe i cenę minimalną, zdejmować ochronę sektora, która była do tej pory stosowana. Właśnie stajemy wobec wyzwań dużego zagrożenia potencjału naszej produkcji i opłacalności. Wysyłaliśmy pisma, toczyliśmy rozmowy z ministrem Kalembą i Sawickim, uczestniczyliśmy w przeróżnych spotkaniach - wymienia Antoni Grzebisz.

    Zatoniemy w cukrze

    Na zlecenie Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC) Akademia Ekonomiczna w Poznaniu przygotowała ekspertyzę, z której jasno wynika, że jest konieczne utrzymanie systemu i dotychczasowej kwoty wsparcia. Podobną ekspertyzę wykonał Instytut Ekonomiki Rolnictwa. Te argumenty nie były dla urzędników wystarczająco mocne. Bardziej niż fakt pomniejszenia ogólnej kwoty, członków KZPBC zdziwiła jednak forma przelicznika wysokości środków na konkretne gospodarstwo. Dotychczas rolnicy otrzymywali wsparcie do tony wyprodukowanego surowca. Teraz kwota będzie przyznana do hektara. - Taka zmiana jest dla mnie całkowicie niezrozumiała. Aby być konkurencyjnym do plantatorów zachodnioeuropejskich, jako Polska powinnyśmy motywować rolników do zwiększania plonu i premiować wydajność z hektara. W tej chwili mamy taką sytuację, że plantatorzy, którzy są bardziej efektywni, mają wyższe plony, czyli przeznaczają mniej hektarów na wyprodukowanie określonej ilości buraków, dostaną mniejsze dopłaty. Płatności będą działały w jedną stronę - doprowadzą do zwiększania areału produkcji - tłumaczy Antoni Grzebisz. Nadwyżka buraków wpłynie na czas kampanii. - Obawiam się takiej sytuacji, że rolnicy mogą rzucić się na płatności cukrowe i będą siać niepotrzebne buraki. Sami się pogrążymy. Zatoniemy w cukrze - stwierdza członek Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Lesznie. Takie postępowanie może być potraktowane przez brukselskich urzędników jako nieprzestrzeganie podstawowych zasad unijnych. Zgodnie z nimi żadna pomoc nie powinna prowadzić do wzrostu areału wysiewu. - Unia może powiedzieć: „panowie tą dopłatą spowodowaliście, że zwiększyła się uprawa buraka. W związku z tym dziękujemy i przestajemy wam wypłacać pieniądze na płatności do produkcji”. Taką sytuację wyobrażam sobie już w 2017 r., po dwóch latach wypłacania przez rząd pieniędzy - przewiduje Kazimierz Kobza, dyrektor biura KZPBC. Brak sektorowego wsparcia może doprowadzić do poważnych konsekwencji. - Może dojść do likwidacji uprawy buraka w kilkunastu rejonach Polski i zamknięcia jeszcze kilku cukrowni. Dlaczego? Nie wszystkie są rentowne. Cukrownia, która przerabia, raptem, 20 tys. ton cukru nie jest niektórym potrzebna. Lepiej przywieźć cukier, niż produkować buraki tutaj - stwierdza.

    Czym kierowało się ministerstwo rolnictwa zmieniając zasady przeliczania środków (z produkcji do hektara)? By dowiedzieć się tego, do rzecznika prasowego resortu wysłaliśmy pismo z pytaniami. Odpowiedzi konkretnej nie otrzymaliśmy. W zamian za to uzyskaliśmy informację o poglądzie na sprawę ministra rolnictwa. - W opinii Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi opisany instrument wsparcia sektora buraków cukrowych będzie sprzyjał utrzymaniu aktualnego poziomu produkcji w sektorze, co pozwoli przeciwdziałać trudnościom, które dotykają plantatorów buraków cukrowych, a jednocześnie zapewni zgodność tego instrumentu z przepisami unijnymi - wyjaśnia Iwona Chromiak z biura prasowego ministerstwa.

     

    Ministerstwo zagrało pod publikę

    Ile pieniędzy przypadnie na hektar? Tego jeszcze, na dobrą sprawę, nie wiadomo. Wszystko jasne będzie wiosną, po zasiewach. W projekcie pierwotnym podano, że stawka będzie wynosić 366 euro do hektara. Natomiast już w ostatecznej wersji dokumentu - 400 euro/ha. Plantatorzy zastanawiają się, skąd urzędnicy wzięli te liczby, skoro wysokość ogólnej koperty finansowej się nie zmieniła? - Ministerstwo rolnictwa, w moim przekonaniu, zrobiło perfidne zagranie pod publikę, bo nie zmieniło wysokości koperty finansowej. A ostateczna stawka i tak będzie ustalona po określeniu liczby hektarów, którymi buraki zostaną obsiane - tłumaczy Antoni Grzebisz. Można sądzić, że potencjalny rolnik na nowym systemie płatności straci nawet 45%. Dlaczego aż tak dużo? Rolnik, który w 2013 r. otrzymał płatność cukrową 12,5 euro/t i uzyskał plon w wysokości 65 ton z hektara, otrzymał ponad 812 euro do hektara. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę potencjalny areał uprawy buraka w Polsce w 2015 r. - 220 000 ha i odniesiemy go do rocznej kwoty w kopercie 81 mln euro, okaże się, że do jednego hektara będzie przysługiwać 368 euro. W przeliczeniu na wartość złotówkową różnica wyniesienie 1.778 zł.

    Musi być dobra wola

    Członkowie KZPBC mają nadzieję, że kwestie związane z przelicznikiem jeszcze da się odkręcić. - Stanie się tak, jeśli będzie dobra wola ze strony rządzących. Wnioski o płatności będą składane w maju, a więc do tego czasu polskie przepisy muszą być zmienione. Jesienią bądź zimą musi to przejść przez sejm - komentuje Kazimierz Kobza.

    Cena cukru gwałtownie spada

    Producenci buraka cukrowego z niepokojem obserwują to, co się dzieje na rynku światowym. W ciągu ostatnich dwóch lat cena cukru w Polsce z 750 euro/t spadła do 510 (a w przypadku cukru paczkowanego nawet do 400 euro/ t). Podobnie wygląda w całej Europie. Wszystko związane jest z nadwyżką cukru z poprzednich lat. Antoni Grzebisz podejrzewa, że sytuacja ta jest też pokłosiem zapowiedzianego zakończenia kwotowania, które ma nastąpić za trzy lata. - Obawialiśmy się, że ceny spadną w 2017 r. Ale czas przyspieszył tę kwestię. W moim przekonaniu rynek cukru jest już załamany. Mamy do czynienia z objawami wojny cenowej. Mimo dobrze zapowiadających się zbiorów, trudno w takim układzie liczyć na dobre ceny buraka - stwierdza Antoni Grzebisz. Polska na tle krajów starej Unii wygląda jeszcze gorzej. Cena w naszym kraju jest o 70 euro niższa. - Można przypuszczać, że część głębszego spadku ceny w Polsce wynika z importu cukru, celem ratowania cen zachodnich. Z krajów starej Unii wypycha się nadwyżki do krajów nadbałtyckich i do Polski. Rynek jest przesycony cukrem, co powoduje określone zachowania odbiorców - komentuje Antoni Grzebisz.

    Iwona Chromiak z biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w pełni skorzysta z możliwości przeznaczenia 15% koperty krajowej na płatności związane z produkcją, co oznacza, że na wsparcie sektorowe przeznaczone zostanie ponad 500 mln EUR rocznie. Płatności związane z produkcją będą stosowane w 12 sektorach produkcji rolnej - poza sektorem buraków cukrowych, również w sektorze bydła, krów, owiec, kóz, owoców miękkich (truskawki i maliny), chmielu, roślin wysokobiałkowych, ziemniaków skrobiowych, pomidorów, lnu i konopi włóknistych. Na płatność w sektorze buraków cukrowych ma zostać wykorzystane ponad 81 mln EUR rocznie, co stanowi ponad 16% środków przeznaczonych na płatności związane z produkcją. Szacowana stawka płatności do buraków cukrowych wynosi 400 EUR/ha. Rzeczywista stawka będzie wynikiem podzielenia ustalonej kwoty środków przeznaczonych na to wsparcie przez powierzchnię zadeklarowaną przez rolników w danym roku we wnioskach o przyznanie płatności i kwalifikującą się do tego wsparcia.

    Argumenty za utrzymaniem oddzielnej płatności z tytułu cukru: kraje Europy Zachodniej wyprzedzają Polskę pod względem warunków glebowo - klimatycznych (lepsze i bardziej żyzne gleby, dłuższy okres wegetacyjny, korzystniejsze ilość i rozkład opadów) i w związku z tym osiągają większe plony jednostkowe z hektara, płatności bezpośrednie są znacznie wyższe w krajach UE-15, które są głównymi producentami cukru (Niemcy i Francja), płatności do buraków są w systemie SPS 2-krotnie wyższe od stawek zaproponowanych w Polsce produkcja buraków cukrowych w Polsce, mimo pozytywnych zmian i modernizacji w ostatnich latach, nadal jest silnie rozproszona i rozdrobniona. Po względem liczebności polskie gospodarstwa produkujące buraki stanowią ponad 23% wszystkich w UE, ale ich udział w produkcji tego surowca jest znacznie mniejszy - na poziomie około 10%. Mniej korzystna struktura agrarna plantatorów sprawia, że przeciętne polskie gospodarstwo uprawiające buraki cukrowe jest dwukrotnie mniejsze niż w krajach starej UE, a dodatkowo w tych państwach szybciej następuje koncentracja uprawy tego surowca i osiąga się efekty skali. Źródło: Ekspertyza „Wpływ likwidacji tzw. płatności cukrowej na uprawę buraków cukrowych i produkcję cukru w Polsce”

    • Tagi:
    • polski rynek cukru
    • płatności do produkcji burka cukrowego
    • plantatorzy
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Ukraiński cukier zalał UE. Plantatorzy buraka boją się, że znów się to powtórzy

    20 stycznia 2025
    Inne uprawy

    Jeśli nie spełnisz tego warunku, buraków od ciebie nie odbiorą!

    11 listopada 2024
    Ekonomika

    Unijny rynek zalał cukier z Ukrainy. Pfeifer&Langen wykupił tam cukrownie

    17 października 2024
    Inne uprawy

    Dlaczego KGS obniżyła cenę buraka na przyszły rok?

    11 października 2024
    Ekonomika

    Ceny za buraki cukrowe. "Odbudowa rynku cukru potrwa latami"

    8 października 2024
    Inne uprawy

    Pfeifer&Langen: proponowana przez nas cena za buraki jest atrakcyjna

    5 października 2024
    Inne uprawy

    Wielkopolscy plantatorzy buraka: „Zostaliśmy ostatni na placu boju”

    1 października 2024
    Prawo i finanse

    Pieniądze trafiają na konta plantatorów truskawek lub krzewów owocowych 

    14 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
    13 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy