Stosowanie dodatków do zakiszania zielonek
                     Uprawy - Przechowalnictwo
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    Aktualizacja: 
                    
                
             
                        
                    
                    
                        Źródło:
                        
                    
                    
                
                Zakiszanie zielonek można ułatwić stosując dodatki kiszonkarskie.
            
            
                Spis treści:
                
            
                Zakiszanie zielonek można ułatwić stosując dodatki kiszonkarskie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. do produkcji kiszonki można stosować następujące substancje pomocnicze: sól morską, grubą sól kamienną, serwatkę, cukier, pulpę buraczaną, mąkę zbożową, melasę. Jako dodatki do kiszonek mogą być stosowane enzymy, drożdże i bakterie. Natomiast użycie środków konserwujących tj. kwasu mlekowego, mrówkowego, propionowego i octowego w produkcji kiszonek jest dozwolone wyłącznie wtedy, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację.




























 
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                     
                            
                        
                    
                    