Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stosowanie dodatków do zakiszania zielonek

Stosowanie dodatków do zakiszania zielonek

Uprawy - Przechowalnictwo 24 lipca 2012 09:22 Redakcja Aktualizacja: 6 października 2015 14:03
Stosowanie dodatków do zakiszania zielonek
Źródło: fot. Sz. Mofina
Zakiszanie zielonek można ułatwić stosując dodatki kiszonkarskie.
Spis treści:

    Zakiszanie zielonek można ułatwić stosując dodatki kiszonkarskie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. do produkcji kiszonki można stosować następujące substancje pomocnicze: sól morską, grubą sól kamienną, serwatkę, cukier, pulpę buraczaną, mąkę zbożową, melasę. Jako dodatki do kiszonek mogą być stosowane enzymy, drożdże i bakterie. Natomiast użycie środków konserwujących tj. kwasu mlekowego, mrówkowego, propionowego i octowego w produkcji kiszonek jest dozwolone wyłącznie wtedy, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację.

    • Tagi:
    • dodatki kiszonkarskie
    • zakiszanie zielonek
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    KRUS
    Ponad 6500 zł co miesiąc. To świadczenie także dla rolników. Decyduje wiek
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawy
    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności