Rdza brunatna pszenicy. Jakie są progi jej szkodliwości?

- Decyzję o sposobie i terminie zwalczania rdzy brunatnej pszenicy należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji - radzi Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Wskazuje przy tym na ekonomiczne progi szkodliwości tej choroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W niektórych powiatach naszego kraju aktywne są komunikaty PIORiN o zagrożeniu rdzą brunatną pszenicy.
Objawy tej choroby na pszenicy występują głównie na blaszkach liściowych. - Zakażenie roślin następuje zarówno w świetle jak i w ciemności, przy czym najłatwiej proces ten zachodzi w temperaturze 15-18oC i przy 100% wilgotności względnej powietrza - informuje Inspekcja. Dodaje przy tym, że zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo lub interwencyjnie od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia. Należy to robić w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby. Termin zabiegu można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna. Trzeba wziąć przy tym pod uwagę musi uwzględniać karencję środka.