Mączniak prawdziwy. Nie daj mu pola do popisu!

Choroby grzybowe, m.in. mączniak prawdziwy, atakują pszenicę ozimą od wczesnej wiosny. Ich zarodniki zasiedlają bowiem rośliny uprawne już jesienią. Jak sobie z nimi poradzić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mączniak prawdziwy może zaatakować pszenicę ozimą praktycznie przez cały okres wegetacji. Jego sprawcą jest grzyb Blumeria graminis. Poraża on szczególnie liście. Tę chorobę najczęściej i najłatwiej można zaobserwować na najstarszych liściach roślin. Jacek Kałwa, specjalista z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie - Oddział Poświętne w Płońsku, zwraca uwagę na to, że na pszenicy ozimej jesienią jej objawy występują rzadziej niż na wiosnę. - O występowaniu mączniaka prawdziwego świadczy watowata grzybnia, początkowo biała, później ciemniejąca. Pod lupą łatwo zaobserwować poszczególne strzępki, wśród których pojawiają się owocniki w postaci czarnych kropek - opisuje specjalista. - Liście pod grzybnią z czasem żółkną i zamierają. Porażane są kolejno liście, aż do liścia flagowego i kłosów - dodaje. Jak chronić przed mączniakiem prawdziwym rośliny? Jacek Kałwa radzi, aby unikać monokultury zbożowej, stosować nawożenie zrównoważone (azotowe) i siać odmian odporne. Jak zwalczyć tę chorobę? - Stosować układowe zaprawy nasienne oraz stosować fungicydy o różnych mechanizmach działania - mówi pracownik MODR-u.
Przykładowe fungicydy do stosowania w pszenicy ozimej
Capalo 337,5 SE
Łamliwość podstawy źdźbła, mączniak prawdziwy, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła, rdza brunatna, rdza jęczmienia, septorioza liści, septorioza plew, rynchosporioza, plamistość siatkowa
Środek stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy pierwszego kolanka
1,4-2,0l/ha
Tocata Duo
Łamliwość źdźbła, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła,mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septorioza liści,brunatna plamistość liści, fuzarioza kłosów, rynchosporioza
od początku
fazy strzelania
w źdźbło do końca
fazy kłoszenia
0,8-1,0 l/ha