Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Ubój z konieczności. Co robić z bydłem pourazowym?

Ubój z konieczności. Co robić z bydłem pourazowym?

Hodowla - Bydło i mleko 19 lutego 2019 09:02 doti Aktualizacja: 19 lutego 2019 10:09
Ubój z konieczności. Co robić z bydłem pourazowym?
Źródło: D. Jańczak
Byka czy świnię można ubić we własnym gospodarstwie. Jakie warunki należy spełnić, bo to zrobić poza rzeźnią?
Spis treści:

    Byka czy świnię można ubić we własnym gospodarstwie. Jakie warunki należy spełnić, bo to zrobić poza rzeźnią?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    ARiMR podała praktyczne wskazówki postępowania z pourazowym bydłem czy trzodą chlewną. Wyjaśnia, kiedy można dokonać uboju zwierzęcia gospodarskiego poza rzeźnią oraz kto może dokonać takiego uboju? Wskazuje także warunki, jakie należy spełnić przy tego typu sytuacjach.

    Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich poza rzeźnią mo żna dokonać w sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń ulegnie wypadkowi, a więc złamie kończynę,  kręgosłup  lub  też  ulegnie  innemu  urazowi,  który  uniemożliwia  mu  naturalne poruszanie  się  i  tym  samym  transport  do  rzeźni.  - W  takiej  sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia - tłumaczy ARIMR. Jak to zrobić? Podajemy siedem zasad, które należy przestrzegać!

    Czytaj także: Trzoda chlewna: Dużo mniejsze pogłowie, dużo większy import

    Po pierwsze - wezwać lekarza weterynarii

    Jeśli zwierzę ulegnie wypadkowi w pierwszej kolejności należy wezwać  lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich, który stwierdzi czy zwierzę powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też uśmiercone. 

    Po drugie - zadzwonić do najbliższej rzeźni

    Jeśli lekarz weterynarii uzna, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności, należy  skontaktować  się  z  najbliższą  rzeźnią, która poda czy  istnieje możliwość  przyjęcia  tuszy  i  narządów  wewnętrznych  zwierzęcia  poddanego  ubojowi  z konieczności. Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi musi być przewieziona do rzeźni, gdzie urzędowy lekarz weterynarii przebada mięso poubojowe i wyda  ocenę  przydatności  mięsa  do  spożycia  przez  ludzi.  Wydanie  takiej  oceny  jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa na rynek, tj. oferowania do sprzedaży i  tym samym uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia.

    Sprawdź aktualne ceny bydła i trzody TUTAJ

    Po trzecie - tylko wykwalifikowana osoba

    Ubój z konieczności może być dokonany przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje, tj. takie same jak w przypadku uboju zwierząt w rzeźni.

    Po czwarte - oszczędzić zwierzęciu niepotrzebnego bólu

    Jeśli lekarz weterynarii wyda decyzję, że zwierzę może być ubite, a rzeźna zgodzi się przyjąć mięso, powinniśmy jak najszybciej przystąpić do działań. Pamiętajmy, że im szybciej dokonany oboju zwierzęcia, tym skrócimy jego czas cierpienia. Ważne jest także, aby podczas uboju oszczędzić zwierzętom wszelkiego niepotrzebnego bólu i niepokoju. Należy  spełnić  wymagania  dotyczące  ochrony  zwierząt  podczas  uboju.  Zwierzę powinno być ogłuszone i wykrwawione. Po  uboju  tusza  powinna  być  wykrwawiona.  W  miejscu  dokonania  uboju  można również, pod nadzorem wezwanego lekarza weterynarii,  usunąć z tuszy żołądek oraz jelita 
    zwierzęcia. Usunięte narządy należy oznakować (w sposób umożliwiający ich identyfikację z daną tuszą) i wraz z tuszą przewieźć do rzeźni. 

    Po piąte - trzeba dostarczyć do rzeźni dokumenty

    Właściciel ubitego z konieczności zwierzęcia zobowiązany jest to dostarczenia do rzeźni wraz z tuszą oświadczenie stwierdzające tożsamość  zwierzęcia  oraz  zawierające informacje  na  temat leków, jakie  podawano  zwierzęciu  z  wyszczególnieniem  dat podawania i okresów karencji. Konieczne jest także zaświadczenie    lekarza    weterynarii - stwierdzające  korzystny  wynik  badania przedubojowego, datę  i  czas przeprowadzenia  tego  badania, przyczynę dokonania uboju z konieczności oraz informację na temat leczenia,  jakiemu poddane było to zwierzę.

    Po szóste - przewóz tuszy w odpowiednich warunkach

    Ubita sztuka powinna zostać przewieziona jak najszybciej do chłodni. Jeżeli transport potrwa  dłużej  niż  2  godziny od  chwili  dokonania  uboju zwierzęcia,  należy zapewnić  warunki  chłodnicze  dla  przewożonej  tuszy  i narządów  wewnętrznych.  W przypadku,  gdy  warunki  klimatyczne  na  to  pozwolą, nie  ma  konieczności  poddawania chłodzeniu tusz i narządów wewnętrznych.

    Po siódme - powiadomić ARiMR

    Każdy przypadek uboju z  konieczności  zwierząt  z  gatunku bydło,  owce,  kozy  lub  świnie musi być zgłoszony Agencji Restrukturyzacji  i  Modernizacji  Rolnictwa. Trzeba to zrobić w ciągu 7 dni od dnia dokonania uboju z konieczności. Natomiast  na terenach  objętych  restrykcjami  w  związku  z afrykańskim pomorem świń termin  na  przekazanie  informacji  wynosi  2  dni w  przypadku uboju  z  konieczności  świń.

    Co zrobić, gdy lekarz nie wyda zgody na przeprowadzenie uboju z konieczności?

    Nie zawsze lekarz weterynarii może wydać oświadczenie o możliwości przeprowadzenia uboju z konieczności. Może stwierdzić,  że  zwierzę  powinno  być  leczone  albo uśmiercone. Co robić, gdy podjęta zostanie decyzja o uśmierceniu? Uśmiercanie przeprowadza lekarz weterynarii przez podanie środka usypiającego. A tusza może być poddana utylizacji lub za  zgodą  urzędowego  lekarza  weterynarii  przeznaczona  do  skarmiania  mięsożernych zwierząt  futerkowych  (jeżeli  chce  się  uzyskać  taką  zgodę,  należy  skontaktować  się  z powiatowym lekarzem weterynarii). Ponadto, w  przypadku zdrowych zwierząt, które uległy wypadkowi,  takich jak świnia, owca, koza lub cielę do 6 miesiąca życia, możliwe jest przeprowadzenie  uboju zwierzęcia w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność lekarza weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso nie może być oferowane do sprzedaży.

    Jakie działania podjąć, jeśli rzeźnia nie będzie chciała przyjąć tuszy?

    W tej sytuacji rolnik może zdecydować się na leczenie zwierzęcia, uśmiercenie go bądź  przeprowadzenie  uboju  w  celu  pozyskania  mięsa  na  własne  potrzeby. Jeśli  nastąpi śmierć  zwierzęcia,  zwłoki  należy  poddać  utylizacji,  w  tym  przypadku  koszty  utylizacji pokrywa Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

    Czytaj także: Arabia Saudyjska wprowadziła zakaz importu wołowiny z Polski

    • Tagi:
    • bydło pourazowe
    • ubój w gospodarstwie
    • ubój z konieczności
    • chore krowy
    doti
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Ubój z konieczności - najważniejsze informacje

    29 listopada 2022
    Bydło i mleko

    Ardanowski: Czechy zniosą kontrole na polskie mięso wołowe

    20 marca 2019
    Bydło i mleko

    MRiRW zapowiada więcej etatów w Inspekcji Weterynaryjnej

    14 marca 2019
    Bydło i mleko

    Czesi wprowadzili wzmożone kontrole nad polską wołowiną

    8 marca 2019
    Bydło i mleko

    Wielkopolscy hodowcy bydła wybrali nowe władze

    21 lutego 2019
    Bydło i mleko

    Ceny bydła lecą w dół! [NOTOWANIA]

    5 lutego 2019
    Bydło i mleko

    Ardanowski: Przestępcy będą eliminowani z rynku

    31 stycznia 2019
    Przepisy

    Jak przeprowadzić ubój z konieczności?

    19 sierpnia 2014
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny bydła. Nadal wysokie?
    26 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    W kolejnym gospodarstwie trzeba wybić świnie. Wirus zaatakował w nowym miejscu
    26 czerwca 2025
    Inne uprawy
    Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
    26 czerwca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    W kolejnym gospodarstwie trzeba wybić świnie. Wirus zaatakował w nowym miejscu
    26 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dynamiczny wzrost produkcji mleka w USA
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
    25 czerwca 2025
    Drób
    Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności