Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Targowiska i bazary. Minister apeluje, by były czynne. Sanepid zamyka

Targowiska i bazary. Minister apeluje, by były czynne. Sanepid zamyka

Newsy 26 marca 2020 08:49 redakcja Aktualizacja: 26 marca 2020 09:27
Targowiska i bazary. Minister apeluje, by były czynne. Sanepid zamyka
Źródło: D. Jańczak
Minister Ardanowski zwrócił się z gorącym apelem do samorządów, by nie zamykały targowisk i bazarów.
Spis treści:

    Minister Ardanowski zwrócił się z gorącym apelem do samorządów, by nie zamykały targowisk i bazarów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Sęk w tym, że samorządowcy często nie mają żadnego wpływu na to, czy te punkty handlu będą czynne. Decyzję o zamknięciu podejmuje Sanepid.

    - W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców apeluję do samorządów o niezamykanie targowisk i bazarów. Uważajmy na siebie i innych, ale też wspierajmy się - zaapelował  minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

    Zgodnie z przepisami, które wprowadzono w związku z szerzącą się epidemią koronawirusa, obecnie wychodzić z domu można w celu dotarcia do pracy lub zrobienia zakupów, także w takich miejscach jak bazarki czy targowiska. Jak stwierdził Jan Krzysztof Ardanowski są one często jedynym miejscem pracy wielu osób i ich rodzin.  To miejsca, na które docierają produkty od rolników, którzy mają ograniczony dziś zbyt z powodu zamknięcia barów, restauracji czy stołówek.

    - Żywności mamy pod dostatkiem. Dajmy szansę nam wszystkim: produkującym, sprzedającym i konsumentom. Przestrzegajmy jednak podstawowych zasad, które znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego - podkreślił minister Ardanowski.

    Dodał, że przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności i bezwzględnego przestrzegania zaleceń GIS, możliwe jest utrzymanie miejsc pracy, rolniczych dochodów i zaopatrzenia mieszkańców.

    Wydaje się, że ten apel powinien być skierowany także do Sanepid-u, m.in. tego znajdującego się w Poznaniu. Jak trzy dni temu podał portal poznan.pl, Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny podjął decyzję, by zamknąć poznańskie targowiska.

    W piśmie jakie trafiło do Powiatowego Sanepidu w Poznaniu czytamy, że inspektor wojewódzki nakazuje bezwzględne zamknięcie wszystkich miejsc sprzedaży z punktów otwartych (stragany, kramy na wolnej przestrzeni) zlokalizowanych na targowiskach z terenu Poznania i powiatu poznańskiego. Zakaz handlu nie dotyczy jednak obiektów o infrastrukturze zamkniętej, tj. budynków stałych zlokalizowanych na targowiskach. 

    - Nakaz wydany przez wojewódzki sanepid nie daje nam wyboru, musimy się tej decyzji podporządkować, pomimo że się z nią nie zgadzamy - powiedział portalowi poznan.pl Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. 

    Na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w środę, 25 marca pojawiła się informacja o konieczności stosowania na terenie bazarków i targowisk w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych.

    Według GIS należy:

    •     Stosować właściwą higienę rąk
    •     Stosować higienę kaszlu i oddychania
    •     Stosować zasady bezpieczeństwa żywności - restrykcyjnie i z pełną świadomością
    •     Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
    •     Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
    •     W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

    Jak stosować zasady higieny, gdy nie ma dostępu do wody?

    W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem

    1. Higiena rąk:

    Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

    • Przed rozpoczęciem pracy;
    • Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
    • Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
    • Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
    • Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
    • Po skorzystaniu z toalety;
    • Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
    • Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
    • Po kontakcie z pieniędzmi.

    2. Higiena kaszlu i oddychania:

    • Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
    • Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

    3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

    Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. -powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne, tak aby:

    • zaktualizować je, jeśli jest to uzasadnione,
    • przypomnieć sprzedawcom i pracownikom wdrożone wymagania higieniczne
    • rygorystycznie je stosować,
    • zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów – etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.);
    • weryfikować terminy przydatności do spożycia, ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.
    • zapobieganie zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom:

    przykłady:

    • Produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości. Nie wolno handlować żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł – to nielegalne i niebezpieczne! (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF poprzez obrót nielegalną dziczyzną i produktami wieprzowymi);
    • przestrzegać obowiązku odsunięcia od pracy z żywnością w przypadku złego staniu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych;
    • wzmóc nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny, potencjalnie zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, w szczególności:

    a) w sklepikach i sklepach oraz budkach na bazarach/targowiskach:

    • zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;
    • ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
    • Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

    b) na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami:

    • podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
    • dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

    4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.

    Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.

    W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi.

    5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).

    Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.

    Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1.5m. W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających.

    Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach/sklepikach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń.

    6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych

    Płatności bezgotówkowe są bezpieczniejsze, jednakże trzeba mieć na uwadze np. seniorów, który często nie korzystają z płatności kartą. Powinni mieć oni możliwość dokonania płatności, dlatego też po każdym kontakcie z gotówką, należy myć ręce lub przynajmniej je zdezynfekować preparatem na bazie 60% alkoholu.

    Możliwe jest też zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych/transportowych.

    Czytaj także: Polskie rolnictwo czeka kryzys

    • Tagi:
    • koronawirus
    • sanepid
    • targowiska
    • bazary
    • ardanowski
    • epidemia
    redakcja
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Ziemniaki dużo straciły. Masz bydło albo drób?

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Ziemniaki trzy razy droższe na targowiskach. Co z cenami zbóż i żywca?

    25 września 2024
    Analizy rynkowe

    Staniały główne zboża, ziemniaki i świnie, a co z bydłem, drobiem i mlekiem?

    22 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Ziemniaki pobiły kolejny rekord ceny, mocno podrożało żyto

    24 lipca 2024
    Analizy rynkowe

    Ziemniaki tak wysokiej ceny jeszcze nigdy nie miały, a rośnie dalej

    25 czerwca 2024
    Newsy

    Pojechał ciągnikiem na pole i złamał kwarantannę. Ma... 5 lat

    27 stycznia 2022
    Newsy

    Na targi tylko zaszczepieni lub - po teście

    19 listopada 2021
    Konkursy

    Koła Gospodyń Wiejskich nagrodzone

    27 października 2021
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Przepisy
    Nowe zasady fakturowania coraz bliżej. Oto przepisy i terminy ważne dla rolników
    20 października 2025
    Dobre praktyki w uprawie roślin
    Przyszłość rolnictwa na wyciągnięcie ręki. Tu będą czołowi eksperci i liderzy branży agro
    20 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Polskie służby w akcji przeciwko importowanym rybom
    20 października 2025
    Newsy
    Rolnik do premiera: nie wytrzymamy tej konkurencji! Co mu odpowiedział Tusk?
    18 października 2025
    Newsy
    Rolniku! Wzrosną stawki tych opłat
    18 października 2025
    Newsy
    Mieszkanie z rodzicami. Kiedy prowadzi do zasiedzenia domu?
    18 października 2025
    Newsy
    IMGW podał prognozę pogody na najbliższe tygodnie. Ten region mocno się wyróżnia
    18 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności