Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
      Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
      Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
      Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
      Zalewają gnojowicą niemieckie pola. Co to oznacza dla rolników?
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cena śruty poekstrakcyjnej sojowej w Polsce - stan i prognoza
      Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
      Nie złożyłeś wniosku o dopłaty? Masz czas do 11 lipca, ale wiesz ile tracisz?
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Intensywnie kwitnie aż do jesieni i ma piękny, słodki zapach. Dobrze znosi suszę
      Odstraszy ślimaki i mrówki, ale nie tylko. Sześć zastosowań sody w ogrodzie
      Pyszne masło ziołowe
      Przyciąga motyle jak magnes. Aby pięknie kwitł, trzeba pamiętać o tym zabiegu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Z uprawą pomidorów związana od dziecka. Swoją pasją zaraziła męża

Z uprawą pomidorów związana od dziecka. Swoją pasją zaraziła męża

Sylwetki 22 września 2019 07:00 Anetta Przespolewska
Z uprawą pomidorów związana od dziecka. Swoją pasją zaraziła męża
Źródło: A. Przespolewska
Małgorzata i Leszek Amborscy zajmują się produkcją pomidora szklarniowego.
Spis treści:
  • Małgorzata i Leszek Amborscy z Florentyny (gmina Żelazków, powiat kaliski) zajmują się produkcją pomidora szklarniowego na powierzchni około 2 hektarów. Posiadają również 12 hektarów, na których uprawiają kukurydzę i zboża. - W tych czasach, każdy, kto chce być rolnikiem, ogrodnikiem, to musi być pasjonatem tej pracy, bo to jest wielka loteria. Nigdy nie wiemy, czy i za ile sprzedamy - mówią. 
  • Kupili ziemię i mogli się rozbudować
  • Komputer ułatwia pracę
  • Praca wre, ekipa sprawdzona 
  • Kiedyś rolnik musi zarobić
  • Inwestują i oszczędzają
  •  Zdziarscy - znaleźli niszę w ekologii

Małgorzata i Leszek Amborscy z Florentyny (gmina Żelazków, powiat kaliski) zajmują się produkcją pomidora szklarniowego na powierzchni około 2 hektarów. Posiadają również 12 hektarów, na których uprawiają kukurydzę i zboża. - W tych czasach, każdy, kto chce być rolnikiem, ogrodnikiem, to musi być pasjonatem tej pracy, bo to jest wielka loteria. Nigdy nie wiemy, czy i za ile sprzedamy - mówią. 

To pani Małgorzata od dziecka związana jest z produkcją pomidorów. To warzywo uprawiali jej rodzice. Wówczas modne były tunele foliowe, które w gospodarstwie zajmowały areał o powierzchni około pół hektara. Z czasem powstawały szklarnie na wzór holenderski.  - Wtedy to była trudna praca. Pomidory uprawiane były w ziemi, po skończonym sezonie tata „wymieniał” częściowo ziemie przywożoną z pola, w kolejnych latach produkcja była uprawiana na słomie i na trocinach. Pamiętam, że sadziliśmy w okresie ferii zimowych. Oczywiście pomagaliśmy rodzicom, przyjeżdżali też do nas kuzynowie. Zbiór odbywał się w okresie letnim, czyli wakacje też spędzaliśmy przy pomidorach. Kiedy zebraliśmy pomidory, trzeba było wszystko posprzątać. W okresie jesiennym tata siał poplon, a później wuja przyjeżdżał z koniem i zaorywał wszystko. Wtedy – jak to tata mówił – szklarnia odpoczywała – wspomina pani Małgorzata. Pod koniec roku ponownie wracali do szklarni, gdzie przygotowywali miejsce dla nowych sadzonek. – Teraz to praca wygląda zupełnie inaczej, jest łatwiej - podkreśla.

Kupili ziemię i mogli się rozbudować

Kiedy Małgorzata i Leszek przejęli gospodarstwo po rodzicach, podjęli decyzję o powiększeniu szklarni.

- Nie mieliśmy miejsca na rozbudowę, ale w końcu sąsiad zgodził się nam sprzedać ziemię. Ważne, że działka była po sąsiedzku, bo myśleliśmy, żeby szklarnię postawić na innej działce. Nie wyobrażałam sobie dojazdów - opowiada pani Małgorzata.

W 2006 roku małżeństwo kupiło 2 hektary. Wtedy powstała szklarnia o powierzchni pół hektara. Postawiono również kotłownię z magazynem. Z kolei w 2010 roku dobudowano kolejne 8 tysięcy metrów kwadratowych szklarni. Pozostałą część postawiono w 2016 roku. - Wtedy też stare szklarnie i starą kotłownię rozebraliśmy - opowiada. 

Komputer ułatwia pracę

Praca w szklarni jest praktycznie przez cały rok. Można rzec, że sezon rozpoczyna się już na początku grudnia. Wówczas odbywają się nasadzenia. - Sadzonki kupujemy od sprawdzonego dostawcy z Piotrkowa Trybunalskiego - zaznacza rolnik. Do gospodarstwa przywożone są sadzonki na podłożu z wełny mineralnej. One ustawiane są w szklarniach i mocowane. Z kolei komputer steruje nawadnianiem i podawaniem pokarmu.

- Dobierane są nawozy i dozowane po 100 mililitrów dla każdej rośliny. Oczywiście jest to robione w odpowiednim czasie, np. co godzinę, co pół godziny czy co 45 minut. Wszystko zależy od tego, jakie jest nasłonecznienie w szklarni - wyjaśnia Leszek Amborski. 

Oczywiście - jak podkreślają ogrodnicy - prace ułatwia komputer i całe oprogramowanie. To, co dzieje się w szklarni, mogą obserwować w telefonie komórkowym. Jednak z nim nie mogą się rozstawać. I czasami zdarza się, że będąc na jakiejś uroczystości, otrzymują powiadomienie, że np. lufty się nie zamknęły, a powinny. - Wtedy musimy wracać - mówią.

Przy produkcji tego warzywa ogromną rolę pełnią również trzmiele. To one zapylają kwiaty, z których powstają owoce pomidorów. - Trzmiele z jednego ula zapylą pół hektara. I wymiana jest co 4 tygodnie. Nie dopuszczamy do tego, aby w ogóle trzmieli nie było w szklarni, bo wtedy nie wszystkie kwiaty zostaną zapylone - opowiada pan Leszek. Dodaje, że największa wydajność trzmieli jest w miesiącach, w których dni są dłuższe. Gorzej to wygląda zimą. - Bo jest ciemno i zimno - mówi rolnik. Na trzmiele źle wpływają również upały.

- Tak, jak dziś, kiedy jest ponad 30 stopni Celsjusza, to trzmiele zamiast zapylać, zajmują się chłodzeniem własnego ula, żeby nie były przegrzane - wyjaśnia pan Leszek.

Praca wre, ekipa sprawdzona 

Teraz w gospodarstwie państwa Amborskich wre praca. Od maja do końca września jest najwięcej pomidorów. A zbiór rozpoczyna się już pod koniec lutego. Wówczas zrywane są pierwsze warzywa. W gospodarstwie oprócz małżeństwa pracuje 12 osób.  Są to mieszkańcy powiatu kaliskiego. Kiedy jest sezon, czyli od maja do września - to pomagają obywatele Ukrainy. - Ekipę mamy bardzo dobrą. Powiem, że rozumiemy się bez słów - pan Leszek chwali swoich pracowników. 

Sezon kończy się w październiku. Rolnicy mają miesiąc na usunięcie podłoża i przeprowadzenie dezynfekcji. - Musimy to wykonać, żeby choroby się nie rozwijały - podkreślają. 

Kiedyś rolnik musi zarobić

W szklarniach państwa Amborskich hodowanych jest kilka odmian. Przede wszystkim malinowe, śliwkowe oraz tradycyjne. - W przyszłym roku, dla naszych klientów, przygotowujemy niespodziankę, której oczywiście nie zdradzę - mówi tajemniczo pani Małgorzata.

Na razie cena pomidorów jest dobra. Za kilogram na kaliskiej giełdzie - gdzie można nabyć pomidory z gospodarstwa państwa Amborskich - trzeba zapłacić od 4,20 do 5,30 zł (data). - W tym roku warzywa są bardzo drogie i to przez suszę. I sytuacja cenowa związana z warzywami gruntowymi przełożyła się też na szklarniowe. Kiedyś rolnik musi wziąć pieniądze, bo nie może przez cały czas dokładać - uważa Leszek Amborski.  Pani Małgorzata dodaje: Złoty okres ogrodników już minął. Producentów warzyw szklarniowych przybywa i dziś z jednego metra jesteśmy w stanie uzyskiwać od 50 do 60 kg. Kiedyś było to 15-20 kilogramów. 

Inwestują i oszczędzają

Małżeństwo zgodnie podkreśla, że każdego roku planują jakąś inwestycję. Jednak po zakończeniu sezonu i podliczeniu wszystkich wpływów i wydatków wiedzą, na co będzie ich stać. - Czasami jest tak, że musimy z czegoś rezygnować - mówią. Przez cały czas starają się minimalizować koszty, a przy okazji dbać o środowisko. W tym roku zamontowali panele fotowoltaiczne, na które pozyskali dofinansowanie. Dzięki temu spadają wydatki na energię. Za prąd płacimy mniej od 5-7%. - Docelowo chcemy pobudować chłodnię i na tym dachu zamontować kolejne panele fotowoltaiczne - podkreśla pan Leszek. Niestety, ze względu na zmienną pogodę, jaka jest w Polsce, szklarnie ogrzewane są przez cały czas. Pomidor nie „lubi” skoków temperatur. Nie można doprowadzić do tego, aby na owocu pojawiła się rosa. Wtedy skórka pęka, a to są straty. Dlatego, kiedy noce są chłodne, to piece pracują.  

Państwo Amborscy na unowocześnienie swojego gospodarstwa pozyskali środki unijne w ramach PROW 2007-2013 oraz PROW 2014-2020. Zakupiono ciągnik oraz nowe technologie, które wprowadzano w szklarniach. Są to: rynny uprawowe, komputer klimatyczny, kurtyny, opryskiwacz samojezdny, wózki do upraw, widlak.

- Dzięki środkom unijnym Polska wieś wsparcie odczuła i wyszło nam to na dobre - uważa Leszek Amborski. 

Czytaj także:

 Zdziarscy - znaleźli niszę w ekologii

  • Tagi:
  • szklarnie
  • pomidory
  • Florentyna
  • Małgorzata i Leszek Amborscy
Anetta Przespolewska
Podobne artykuły
Dla domu

Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni

20 czerwca 2025
Dla domu

Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę

16 czerwca 2025
Dla domu

Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?

12 czerwca 2025
Dla domu

Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?

11 czerwca 2025
Owoce i warzywa

Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

5 czerwca 2025
Owoce i warzywa

Pamiętaj o tym po posadzeniu pomidorów. Krzaki będą prawidłowo rosły i owocowały

17 maja 2025
Owoce i warzywa

Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć

15 maja 2025
Dla domu

Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

7 maja 2025
Warto wiedzieć
Analizy rynkowe
Hodowla świń: straty są ogromne
23 czerwca 2025
KRUS
Rolnicy, którzy mają powyżej 2 ha, mogą od czerwca starać się o ten status
23 czerwca 2025
Hodowla
Ten system hodowli może być niebawem całkowicie zakazany. Unijne prace w toku
23 czerwca 2025
Najnowsze
Sylwetki
Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
8 czerwca 2025
Sylwetki
3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
29 maja 2025
Sylwetki
Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
25 maja 2025
Sylwetki
Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
18 maja 2025
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy