Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!

Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!

Prawo i finanse - Przepisy 7 lutego 2017 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 lutego 2017 09:29
Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!
Źródło: D. Jańczak
Co trzeba zrobić, aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny?
Spis treści:

    Co trzeba zrobić, aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny?

    Chcesz produkować i sprzedawać dżem? A może od zawsze myślałaś o zarobkowym wypiekaniu domowych ciast? Teraz będziesz mogła to robić w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej.

    Przetwory możesz przygotowywać w kuchni domowej, pod warunkiem, że spełnisz tzw. uproszczone wymagania higieniczne. Należy do nich wymóg, by blaty w kuchni były w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Najlepiej, gdyby powierzchnie te były z materiałów gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych. W kuchni powinny znajdować się także urządzenia do utrzymania właściwej higieny (sprzęt do higienicznego mycia i suszenia rąk, przebieralnia). Należy zapewnić również warunki do czyszczenia narzędzi do pracy oraz wyznaczyć miejsce do usuwania niebezpiecznych i niejadalnych substancji i odpadów, a także zadbać o odpowiednie warunki termicznie żywności. Jeśli uważasz, że twoja kuchnia spełni te wszystkie wymogi, możesz przystąpić do zgłaszania biznesu.

    Warunki określone są także w Poradniku - „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego”.

    Jeśli uważasz, że twoja kuchnia spełni te wszystkie wymogi, możesz przystąpić do zgłaszania biznesu.

    Wniosek o wpis do rejestru

    Do inspekcji sanitarnej bądź inspektoratu weterynarii powinnaś się zgłosić na 30 dni przed rozpoczęciem przetwórstwa. Jeśli będziesz korzystać tylko z produktów pochodzenia roślinnego - musisz złożyć wniosek do Sanepidu o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego lub złożonego - trzeba zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii.

    Wniosek powinien zawierać:
    - imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeśli taki się posiada;
    - nr ewidencyjny w ewidencji gospodarstw rolnych;
    - określenie rodzaju oraz zakresu działalności, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
    - określenie lokalizacji zakładu i miejsca wprowadzania żywności do obrotu.
     

    Badanie lekarskie

    Poza tym musisz postarać się o zdobycie orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Jak uzyskać takie orzeczenie? W najbliższej siedzibie Sanepidu należy oddać materiał (kał) do badań. Koszt to około 90 zł. Następnie z wynikami udać się do lekarza medycyny pracy, który na podstawie stosownych badań wyda orzeczenie.  

    Badanie wody

    W przypadku korzystania z wody z ujęcia własnego należy dokonać badania wody pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz parametrów fizyko - chemicznych wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U z 2015 r. poz. 1989), w miejscu produkcji żywności.

    Rejestr żywności zbywanej rocznie

    Będziesz musiała prowadzić także rejestr dokumentujący ilość żywności zbywanej rocznie w ramach handlu na każdy rok kalendarzowy. Zawierać on powinien datę oraz ilość i rodzaj zbytej żywności. Minister rolnictwa określił maksymalną ilość produktów, które rocznie możesz przetworzyć, a potem sprzedać. Przykładowo będziesz mogła wyprodukować rocznie 6700 litrów soku owocowego czy 3400 kg dżemu czy upiec i sprzedać 15 400 kg pieczywa lub zrobić 2 tys. kg pierogów. Szczegółowy wykaz limitów do każdego produktu w załączniku.

     

    Zwolnienie z podatku

    Jeśli twoje przychody roczne nie przekroczą 20 tys. zł, nie będziesz musiała zapłacić ani złotówki podatku. Gdy przekroczysz jednak tę kwotę - będziesz mogła wybrać opodatkowanie przychodów na podstawie 2% stawki podatku zryczałtowanego. Zwolnienie z podatku dochodowego stanowi pomoc de minimis. Trzeba jednak pamiętać, że wielkość sprzedaży, rodzaj przetworzonych produktów oraz osiągane dochody ze sprzedaży żywności muszą być dokumentowane także w postaci ewidencji dziennej sprzedaży, narastająco od początku roku. Ewidencja musi być prowadzona odrębnie za każdy rok podatkowy. Poza tym rozpoczętą działalność powinnaś zgłosić w urzędzie skarbowym.

    Czytelne oznakowanie handlu detalicznego

    Miejsce, w którym będziesz sprzedawać produkty w ramach rolniczego handlu detalicznego, powinnaś czytelnie oznakować. Konieczne jest więc na targowisku bądź przed domem (jeśli tam będziesz prowadzić sprzedaż) wywiesić szyld „rolniczy handel detaliczny” z następującymi danymi: imię i nazwisko albo nazwa i siedziba podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, o ile taki numer jest nadany.

     

    Sprzedaż tylko konsumentowi

    Jak sama nazwa wskazuje, swoje produkty będziesz mogła sprzedać jedynie odbiorcom finalnym. Oznacza to, że nie możesz ich zbyć do sklepów czy pośredników. Sprzedaż może prowadzić tylko rolnik bądź domownik, ewentualnie może to robić pośrednik, który także zajmuje się rolniczym handlem detalicznym. - On także musi być w rejestrze Sanepidu bądź inspektoratu weterynarii. Sprzedając na targu wyroby np. sąsiada powinien je oddzielić od swoich, oznaczyć oraz prowadzić rejestr sprzedanej żywności - tłumaczy Dorota Parzy z Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Gostyniu.

    Ewa Ulanicka i Dorota Parzy z Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyniu
    Ewa Ulanicka i Dorota Parzy z Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Gostyniu

     

    Etykieta na produkcie i inne znaki zapytania

    Czy każdy produkt, np. słoiczek dżemu czy pudełko ciastek musi mieć etykietę? - Tak, etykieta musi zawierać informacje umożliwiające identyfikację wyprodukowanej żywności  - wyjaśnia Ewa Ulanicka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu. (Wzór etykiety w załączniku). Czy pracownicy Sanepidu bądź inspektoratu weterynarii i z jaką częstotliwością mają kontrolować rolników? - Częstotliwość kontroli zarejestrowanych producentów będzie zależała od poziomu ryzyka związanego z produkowaną żywnością. Kontrole te będą prowadzone okresowo i bez wcześniejszego zapowiedzenia  - tłumaczy dyrektor Ewa Ulanicka i dodaje, że w przypadku przedsiębiorstw przetwórczych, inspektorzy są zobowiązani do skontrolowania w ciągu 14 dni zakład, który zwraca się do nich z wnioskiem o zatwierdzenie.

    - Tu nie ma zatwierdzenia, jedynie jest wpis, dlatego sytuacja jest inna. Poza tym otwarta zostaje sprawa poboru próbek w ramach  krajowego programu pobierania próbek do badań. Być może uruchomiony zostanie także pobór próbek z rolniczego handlu detalicznego. Na dziś jest troszkę znaków zapytania, nie mniej jednak nie zamierzamy utrudniać działalności rolnikom. Jeśli zwrócą się do nas, zgodnie z kompetencjami na pewno wszystko uzgodnimy - tłumaczy dyrektor Ewa Ulanicka.

    Według dyrektor inspekcji sanitarnej w Gostyniu rolnicy są zainteresowani rolniczym handlem detalicznym. - Ci, którzy zwrócili się do nas z pytaniami, chcieliby uruchomić produkcję ciast - zdradza Ewa Ulanicka.

     

     

    Załączniki do pobrania

    •  Wytyczne GHP przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych [5,0 MB]
    •  Wniosek o wpis do rejestru - inspekcja sanitarna [83,9 KB]
    •  Wniosek o wpis do rejestru - handel detaliczny - weterynaria [392,1 KB]
    •  Maksymalna ilość zbywanych surowców w ramach rolniczego handlu detalicznego [271,4 KB]
    • Tagi:
    • wymogi
    • warunki
    • rolniczy handel detaliczny
    • sprzedaż bezpośrednia
    • rejestracja
    • produkcja w domu
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Inne

    Ministerstwo rolnictwa promuje polskie wyroby od rolników

    22 lutego 2023
    Prawo i finanse

    Rolniczy Handel Detaliczny - ważna rola gmin w ułatwieniu handlu

    21 lutego 2023
    Uprawy

    Dlaczego warto uprawiać soję? Weź udział w naszym seminarium!

    20 stycznia 2023
    Prawo i finanse

    Wsparcie hodowców świń. Kto otrzyma? Jakie stawki obowiązują? 

    16 stycznia 2023
    Prawo i finanse

    Sklepik rolnika lepszy niż supermarket. Jak się za to zabrać?

    3 grudnia 2022
    Newsy

    Zmiany w znakowaniu i rejestrowaniu zwierząt gospodarskich

    30 listopada 2022
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Rolnictwo zrównoważone - z perspektywy rolnika i oczami ekspertów

    21 listopada 2022
    Uprawy

    Konferencja Instytutu Ochrony Roślin - rejestracja już wystartowała!

    19 października 2022
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Newsy
    Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
    15 maja 2025
    Prawo i finanse
    Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Analizy rynkowe
    2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy