Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękna, kwitnąca ściana w ogrodzie. To pnącze rośnie aż 4 metry w rok
      Nadchodzi moment ważnych zabiegów dla rododendrona. Wiosną bujnie odbije
      Które cebulki i bulwy trzeba wykopać na zimę? Pracę dobrze zacząć już we wrześniu
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!

Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!

Prawo i finanse - Przepisy 7 lutego 2017 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 lutego 2017 09:29
Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!
Źródło: D. Jańczak
Co trzeba zrobić, aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny?
Spis treści:

    Co trzeba zrobić, aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chcesz produkować i sprzedawać dżem? A może od zawsze myślałaś o zarobkowym wypiekaniu domowych ciast? Teraz będziesz mogła to robić w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej.

    Przetwory możesz przygotowywać w kuchni domowej, pod warunkiem, że spełnisz tzw. uproszczone wymagania higieniczne. Należy do nich wymóg, by blaty w kuchni były w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Najlepiej, gdyby powierzchnie te były z materiałów gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych. W kuchni powinny znajdować się także urządzenia do utrzymania właściwej higieny (sprzęt do higienicznego mycia i suszenia rąk, przebieralnia). Należy zapewnić również warunki do czyszczenia narzędzi do pracy oraz wyznaczyć miejsce do usuwania niebezpiecznych i niejadalnych substancji i odpadów, a także zadbać o odpowiednie warunki termicznie żywności. Jeśli uważasz, że twoja kuchnia spełni te wszystkie wymogi, możesz przystąpić do zgłaszania biznesu.

    Warunki określone są także w Poradniku - „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego”.

    Jeśli uważasz, że twoja kuchnia spełni te wszystkie wymogi, możesz przystąpić do zgłaszania biznesu.

    Wniosek o wpis do rejestru

    Do inspekcji sanitarnej bądź inspektoratu weterynarii powinnaś się zgłosić na 30 dni przed rozpoczęciem przetwórstwa. Jeśli będziesz korzystać tylko z produktów pochodzenia roślinnego - musisz złożyć wniosek do Sanepidu o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego lub złożonego - trzeba zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii.

    Badanie lekarskie

    Poza tym musisz postarać się o zdobycie orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Jak uzyskać takie orzeczenie? W najbliższej siedzibie Sanepidu należy oddać materiał (kał) do badań. Koszt to około 90 zł. Następnie z wynikami udać się do lekarza medycyny pracy, który na podstawie stosownych badań wyda orzeczenie.  

    Badanie wody

    W przypadku korzystania z wody z ujęcia własnego należy dokonać badania wody pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz parametrów fizyko - chemicznych wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U z 2015 r. poz. 1989), w miejscu produkcji żywności.

    Rejestr żywności zbywanej rocznie

    Będziesz musiała prowadzić także rejestr dokumentujący ilość żywności zbywanej rocznie w ramach handlu na każdy rok kalendarzowy. Zawierać on powinien datę oraz ilość i rodzaj zbytej żywności. Minister rolnictwa określił maksymalną ilość produktów, które rocznie możesz przetworzyć, a potem sprzedać. Przykładowo będziesz mogła wyprodukować rocznie 6700 litrów soku owocowego czy 3400 kg dżemu czy upiec i sprzedać 15 400 kg pieczywa lub zrobić 2 tys. kg pierogów. Szczegółowy wykaz limitów do każdego produktu w załączniku.

    Zwolnienie z podatku

    Jeśli twoje przychody roczne nie przekroczą 20 tys. zł, nie będziesz musiała zapłacić ani złotówki podatku. Gdy przekroczysz jednak tę kwotę - będziesz mogła wybrać opodatkowanie przychodów na podstawie 2% stawki podatku zryczałtowanego. Zwolnienie z podatku dochodowego stanowi pomoc de minimis. Trzeba jednak pamiętać, że wielkość sprzedaży, rodzaj przetworzonych produktów oraz osiągane dochody ze sprzedaży żywności muszą być dokumentowane także w postaci ewidencji dziennej sprzedaży, narastająco od początku roku. Ewidencja musi być prowadzona odrębnie za każdy rok podatkowy. Poza tym rozpoczętą działalność powinnaś zgłosić w urzędzie skarbowym.

    Czytelne oznakowanie handlu detalicznego

    Miejsce, w którym będziesz sprzedawać produkty w ramach rolniczego handlu detalicznego, powinnaś czytelnie oznakować. Konieczne jest więc na targowisku bądź przed domem (jeśli tam będziesz prowadzić sprzedaż) wywiesić szyld „rolniczy handel detaliczny” z następującymi danymi: imię i nazwisko albo nazwa i siedziba podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, o ile taki numer jest nadany.

    Sprzedaż tylko konsumentowi

    Jak sama nazwa wskazuje, swoje produkty będziesz mogła sprzedać jedynie odbiorcom finalnym. Oznacza to, że nie możesz ich zbyć do sklepów czy pośredników. Sprzedaż może prowadzić tylko rolnik bądź domownik, ewentualnie może to robić pośrednik, który także zajmuje się rolniczym handlem detalicznym. - On także musi być w rejestrze Sanepidu bądź inspektoratu weterynarii. Sprzedając na targu wyroby np. sąsiada powinien je oddzielić od swoich, oznaczyć oraz prowadzić rejestr sprzedanej żywności - tłumaczy Dorota Parzy z Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Gostyniu.

     

    Etykieta na produkcie i inne znaki zapytania

    Czy każdy produkt, np. słoiczek dżemu czy pudełko ciastek musi mieć etykietę? - Tak, etykieta musi zawierać informacje umożliwiające identyfikację wyprodukowanej żywności  - wyjaśnia Ewa Ulanicka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu. (Wzór etykiety w załączniku). Czy pracownicy Sanepidu bądź inspektoratu weterynarii i z jaką częstotliwością mają kontrolować rolników? - Częstotliwość kontroli zarejestrowanych producentów będzie zależała od poziomu ryzyka związanego z produkowaną żywnością. Kontrole te będą prowadzone okresowo i bez wcześniejszego zapowiedzenia  - tłumaczy dyrektor Ewa Ulanicka i dodaje, że w przypadku przedsiębiorstw przetwórczych, inspektorzy są zobowiązani do skontrolowania w ciągu 14 dni zakład, który zwraca się do nich z wnioskiem o zatwierdzenie.

    - Tu nie ma zatwierdzenia, jedynie jest wpis, dlatego sytuacja jest inna. Poza tym otwarta zostaje sprawa poboru próbek w ramach  krajowego programu pobierania próbek do badań. Być może uruchomiony zostanie także pobór próbek z rolniczego handlu detalicznego. Na dziś jest troszkę znaków zapytania, nie mniej jednak nie zamierzamy utrudniać działalności rolnikom. Jeśli zwrócą się do nas, zgodnie z kompetencjami na pewno wszystko uzgodnimy - tłumaczy dyrektor Ewa Ulanicka.

    Według dyrektor inspekcji sanitarnej w Gostyniu rolnicy są zainteresowani rolniczym handlem detalicznym. - Ci, którzy zwrócili się do nas z pytaniami, chcieliby uruchomić produkcję ciast - zdradza Ewa Ulanicka.

    Załączniki do pobrania

    •  Wytyczne GHP przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych [5,0 MB]
    •  Wniosek o wpis do rejestru - inspekcja sanitarna [83,9 KB]
    •  Wniosek o wpis do rejestru - handel detaliczny - weterynaria [392,1 KB]
    •  Maksymalna ilość zbywanych surowców w ramach rolniczego handlu detalicznego [271,4 KB]
    • Tagi:
    • wymogi
    • warunki
    • rolniczy handel detaliczny
    • sprzedaż bezpośrednia
    • rejestracja
    • produkcja w domu
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Rejestracja ciągnika będzie łatwiejsza? Rząd szykuje zmiany w prawie

    4 sierpnia 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Prawo i finanse

    Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży

    5 czerwca 2025
    Inne

    Ministerstwo rolnictwa promuje polskie wyroby od rolników

    22 lutego 2023
    Prawo i finanse

    Rolniczy Handel Detaliczny - ważna rola gmin w ułatwieniu handlu

    21 lutego 2023
    Uprawy

    Dlaczego warto uprawiać soję? Weź udział w naszym seminarium!

    20 stycznia 2023
    Prawo i finanse

    Wsparcie hodowców świń. Kto otrzyma? Jakie stawki obowiązują? 

    16 stycznia 2023
    Prawo i finanse

    Sklepik rolnika lepszy niż supermarket. Jak się za to zabrać?

    3 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
    7 września 2025
    Newsy
    Do tego miasta przyjechały setki rolników z Polski. Trwają Dożynki Jasnogórskie
    7 września 2025
    Technika
    Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
    7 września 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Takich zbiorów rolnik nie może już sprzedawać. Nowe limity weszły w życie
    7 września 2025
    Przepisy
    Pilne zmiany w przepisach. Chodzi o rozliczanie inwestycji. ARiMR wyśle wezwania
    6 września 2025
    Przepisy
    Państwowej ziemi rolnik nie kupi przez kolejne lata. Są jednak pewne wyjątki
    6 września 2025
    Przepisy
    Czy aplikacja suszowa może zostać "wchłonięta" przez eWniosekPlus?
    3 września 2025
    Przepisy
    Rolnicy mają czas do 15 września. Co oznaczają żółte i czerwone kolory z ARiMR?
    2 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności