Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar
      Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Leszek Hądzlik: W zwiększaniu wydajności krów nie ma nic złego

Leszek Hądzlik: W zwiększaniu wydajności krów nie ma nic złego

Hodowla - Bydło i mleko 20 lutego 2018 08:11 Dorota Jańczak Aktualizacja: 20 lutego 2018 08:43
Leszek Hądzlik: W zwiększaniu wydajności krów nie ma nic złego
Źródło: D. Jańczak
O politycznych "betonach", coraz lepszych oborach oraz rozwoju genomiki mówi prezydent Federacji Hodowców Bydła.
Spis treści:

    Z Leszkiem Hądzlikiem, prezydentem Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozmawia Dorota Jańczak

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tworzycie jedną z największych organizacji zrzeszających rolników w Polsce. Obecnie przynależy do was 11 tys. członków. Dajecie hodowcom informacje z zakresu genetyki, składu mleka czy paszy i cały czas unowocześniacie oraz poszerzacie swoją ofertę.

    Kiedyś rzeczywiście byliśmy organizacją, która uczyła się od innych, była uboższym kolegą. A teraz jest inaczej. 2,5 roku temu zorganizowaliśmy zjazd Komitetu Oceny Wartości Użytkowej w Krakowie. Goście z zagranicy byli pod wrażeniem. Nasze laboratoria zajęły cztery miejsca w pierwszej dziesiątce co do jakości usług i wyników. W 2016 roku we wrześniu zorganizowaliśmy Światowy Zjazd Bydła Rasy Simentalskiej w Krakowie i w Arłamowie oraz w czerwcu 2017 roku Zjazd Europejskich Związku Hodowców Bydła Czerwonego w Małopolsce. Wdrażamy coraz to nowsze programy i systemy, których zadaniem jest wspomóc hodowcę i producenta mleka w uzyskaniu jak najlepszych rezultatów w pracy: dobre geny, dobre mleko i - od niedawna - dobre mięso.

    Czytaj także: Najlepszy buhaj, jak go znaleźć?

    Jakie były początki Federacji?

    Stworzenie Polskiej Federacji Hodowców Bydła było inicjatywą całkowicie oddolną. W latach 90-tych działały regionalne związki producentów bydła. Do hodowców coraz bardziej docierała świadomość, że siła przebicia w kraju będzie większa, jeśli związki połączą się. W 1995 roku podjęto decyzję o powołaniu Federacji. Początkowo była to typowa działalność społeczna.

    Poznaj najlepszych. Mleczna Gala i najbardziej wydajne obory [ZDJĘCIA]

    Kreowanie polityki hodowlanej przez samych hodowców było wtedy chyba czymś niespotykanym w Polsce.

    Jeszcze do teraz niektóre „betony” uważają, że tę politykę powinna kreować instytucja państwowa, reszta powinna ją wspierać, a hodowca tylko wykonywać swoją pracę. Takie zdanie padło, gdy tworzyliśmy genomikę. Oczywiście wszyscy się oburzyliśmy, wiedząc jak funkcjonują Związki Hodowalne Europy Zachodniej. Politykę hodowlaną, dotycząca produkcji mleka powinni tworzyć hodowcy, a instytucje są do tego, by ich wspierać. Korzystamy z szerokiej wiedzy uniwersytetów czy jednostek, które robią doświadczenia oraz doniesień świata, który w wielu kwestiach, nie da się ukryć, jest od nas dalej.

    Pan został szefem Federacji w 2003 roku.

    Tak, właściwie to dwa razy odmawiałem bycia kandydatem na to stanowisko. Gdy wyraziłem zgodę i zostałem wybrany prezydentem Federacji miałem wówczas jednego pracownika - dyrektora biura, i od tego zaczęliśmy. Doskonale wiedzieliśmy, że ocenę użytkowości mlecznej może wykonywać ten, kto prowadzi księgi bydła, dlatego też wystąpiliśmy o ich przejęcie z Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt.

    I oni się zgodzili na to bez problemu?

    To w rzeczywistości nie było tak oczywiste. Było wiele utrudnień, ale udało nam się porozumieć. Mam wielką wdzięczność do pracowników Krajowego Centrum Hodowli, którzy wyrazili zgodę na zaoferowaną przez nas pracę w Federacji. Cały czas była opinia, że hodowcy nie potrafią zarządzać, nie są przygotowani do tego typu działań, że to prawdopodobnie nie wróży nic dobrego. Przekazano nam na szczęście 30 pracowników. Z każdym rokiem hodowcy coraz bardziej nam zawierzali. Widzieli, że słuchamy ich i wnosimy wiele dobrego, w tym funkcjonalności, które są normalnością w świecie.

    Czytaj także: Jakie będą ceny mleka w tym roku?

    Dlaczego hodowcy powinni korzystać z oceny użytkowości mlecznej?

    Ocena użytkowości mlecznej dalej wiele informacji, które są nieodzowne w prawidłowym zarządzaniu stadem. W ciągu dwóch dni od pobrania próbki hodowca ma dostęp on-line do wielu informacji indywidualnych o każdej krowie łączących się w różne zestawienia. Dzięki tak błyskawicznej informacji, w przypadku wykrycia nieprawidłowości, może szybko zareagować. Jako jedni z nielicznych w UE dajemy hodowcy możliwość wykrycia subklinicznej ketozy czy kazeiny, pracujemy także nad kwasicą. Poza tym producent mleka może otrzymać od 1 do 5 groszy więcej na litrze sprzedanego surowca w zależności od mleczarni.

    Ile osób pracuje obecnie w Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka?

    Obecnie mamy 1100 pracowników, w tym 700 zootechników i 790 tys. sztuk bydła pod oceną. W 2004 roku było 1050 pracowników i 500 tys. sztuk bydła pod oceną. Pokazuje to, że wydajność naszej pracy wzrasta. Swoje biura oceny mleka mamy we wszystkich województwach w Polsce, za wyjątkiem świętokrzyskiego i lubuskiego. Do tego dysponujemy 4 nowoczesnymi laboratoriami mleka, 2 laboratoriami paszy, 11 biurami hodowli oraz 3 stacjami kalibracji mlekometrów. W Parzniewie zbudowaliśmy laboratorium genomiczne, gdzie rocznie genotypujemy 4-5 tys. sztuk. Poza tym w Poznaniu powstało Centrum Genetyczne pod kierunkiem prof. Tomasza Strabla, które przeprowadza analizy genetyczne prowadzące do optymalizacji doskonalenia populacji bydła mlecznego w Polsce w zakresie chociażby zdrowotności racic, wymienia czy płodności. Świat jest daleko z przodu, natomiast pracując w tym konsorcjum genomicznym, łatwiej nam będzie wymieniać się wiedzą i przyspieszyć rozwój. Mam nadzieję, iż Instytut Zootechniki podejmie wyzwanie współpracy z nami. To poszerzy gamę naszych ofert.

    Na czym polega genomika? I dlaczego jest ona tak istotna?

    Genomika jest to nowa technologia, która wkroczyła do hodowli bydła mlecznego od początku XXI w. Pozwoliła ona oceniać wartość hodowlaną samców i samic na podstawie genomu czyli pojedynczych genotypów. Można je oceniać zaraz po urodzeniu z dużą dokładnością oraz dla wszystkich nowych cech. Te informacje pozwalają określić materiał żeński i męski, są przy tym bardzo pomocne podczas selekcji tzn. wyboru do dalszej hodowli, a w przypadku buhajków przyspieszają postęp w ocenie aż pięciokrotnie.

    Jak bardzo odbiegamy od osiągnięć światowych w genetyce bydła?

    Niestety, ale jeszcze wiele nam brakuje. Do tej pory byliśmy bardzo mocno wyhamowani. Prawo było jedno w UE, natomiast w Polsce było interpretowane tak, że do 2014 roku nie mogliśmy używać nasienia zgenomowanego. Natomiast cała Europa to robiła. Byli odważni, którzy sprowadzali do Polski buhaje, ale gdy urodziło się zwierzę z nasienia zgenomowanego mogło być nie uznane. I wtedy pojawiały się problemy ze sprzedażą. Na dzisiaj genotypujemy dwudziestwo krotnie mniej zwierząt aniżeli czołowe kraje w hodowli była mlecznego.

    Te przepisy wynikały z obaw przed nieznanym?

    Raczej z braku chęci. Pierwsze nasienie zgenomowane wprowadzane zostało na rynek polski dopiero w 2015 roku. I od tego czasu zauważamy postęp. Po pierwszym roku stosowano już 30% tego nasienia, w 2016 roku - 50%, także jest coraz lepiej. Ale inne kraje rozwinięte poziom stosowania wyselekcjonowanego nasienia mają na poziomie 80%. Genotypowanie w naszym kraju jest bardzo drogie. Trzeba więc znaleźć mechanizmy wsparcia, bo w innych krajach to państwo dopłacało do tego, jak np. w Irlandii, która ma milion zgenotypowanych sztuk bydła.

    Mimo takich ograniczeń udaje się poprawić wydajność obór w Polsce

    Zrobiliśmy ogromny postęp, jeśli chodzi o inwestycje, prowadzenie stad czy produkcję mleka. Nie wszyscy uznają zwiększanie wydajności, szczególnie politycy, którzy nie mają pojęcia o produkcji mleka i mówią „po co nam taka wydajność?”. Uważam, że stan, który obecnie osiągamy, jest normalnością, szczególnie, jeśli porównamy się do takich krajów, jak Hiszpania, Holandia, Węgry, Szwecja czy Finlandia. W 2017 roku średnia roczna wydajność od jednej krowy wśród obór pod oceną wyniosła 7 865 kg mleka. Najgorzej, gdy ktoś na uczelni opowiada, że im wyższa wydajność, tym większe problemy zdrowotne krów. Nasza obora w Drzewcach i wiele innych w kraju takiej teorii zaprzecza, bo na przełomie  2016 oraz 2017 roku jej wydajność skoczyła z 9 000 do 11 600 kg. Okres między wycieleniowy spadł do poniżej 400 dni, mamy ponad 65% cielnych sztuk w stadzie. Poprawiła się zdrowotność wymion.

    Jakie są wydajności na Zachodzie?

    W niektórych krajach UE wynoszą one około 10-11 tys. Trzeba jednak pamiętać, że w tych państwach pod oceną jest nawet 100 procent obór - jak w Holandii czy 80% - jak w Czechach. Hiszpania natomiast ma bardzo dobrze rozwiniętą genetykę. Nie ma dużej wydajności w Nowej Zelandii, która decyduje o światowym rynku mleka. Tam jest 6 mln krów w systemie pastwiskowym, które karmi się w małym stopniu dodatkowo melasą. Dla tych producentów jedynym kosztem jest hala udojowa, a cena jest na wysokim poziomie 33 eurocentów/litr mleka. Im nie zależy na zbyt dużej wydajności jednostkowej, bo jest to niepotrzebne.

    Czytaj także: Prezydent ma nową oborę [ZDJĘCIA]

    • Tagi:
    • Leszek Hądzlik
    • wydajność mleczna
    • genomika
    • federacja hodowców bydła mlecznego
    • cena
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity

    18 grudnia 2025
    Uprawy

    Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo

    23 października 2025
    Ceny rolnicze

    Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?

    5 września 2025
    Bydło i mleko

    Jak osiągnąć 95 tys. litrów mleka? Przykład efektywnej produkcji [VIDEO]

    13 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Niemcy vs Polska: gdzie krowy dają więcej mleka?

    9 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny usług rolniczych 2025: Ile za siew kukurydzy?

    9 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    7 sposobów na poprawienie wyników produkcji mleka

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dlaczego krowy położą się po porodzie i już nie wstają

    4 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Minister zapowiada nowe porządki w kredytach dla rolników. Chodzi o rok 2026
    19 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń
    19 grudnia 2025
    Przepisy
    Chcesz robić to ze swoim zbożem? Resort rolnictwa przygotował ważne zmiany w przepisach od 2026
    19 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Ten wirus atakuje także małe obory. GIW potwierdza nową serię zakażeń
    12 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności