Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
      Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?

Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?

Prawo i finanse - Ekonomika 31 marca 2016 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 21 lipca 2016 10:51
Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?
Źródło: ARR
Na jakie zyski mogą liczyć rolnicy i przetwórcy inwestujący w znaki jakości? Kto korzystna na tym najbardziej?
Spis treści:

    Na jakie zyski mogą liczyć rolnicy i przetwórcy inwestujący w znaki jakości? Kto korzystna na tym najbardziej?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    QAFP, PQS, „Jakość Tradycja”, system „Quality Meat Program”, system „Pork Quality System”, „Kulinarne mięso wieprzowe”, system „Quality Assurance for Food Products- wędliny” - znaków jakości mięsa jest mnóstwo.

    Który wybrać? Może lepiej, gdyby powstał jeden system jakości dający pewność konsumentom, że ten produkt to DOBRE POLSKIE MIĘSO?

    Organizacje certyfikujące namawiają rolników do tego, by przystępowali do systemów jakości. Tłumaczą, że dzięki temu zyskają, bo będą mieć pewnego odbiorcę, a nawet więcej na swoich produktach zarobią. Trudno jednak w tym gąszczu różnych certyfikatów znaleźć ten najkorzystniejszy. Każda z firm będzie przecież promować swój „znaczek”.

    Czy rzeczywiście na określeniu dobrej jakości mięsa na papierku zyskują producenci świń i przetwórcy? Trzeba pamiętać, że firmy certyfikujące otrzymują grube pieniądze, które w dużej mierze pochodzą z publicznych środków, jak chociażby z programu "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" prowadzonego przez Agencję Rynku Rolnego w ramach PROW 2014-2020.

    Do tego programu mogą przystępować producenci i przetwórcy, którzy chcą certyfikować swoje towary. Dostają zwrot poniesionych kosztów związanych z kontrolami (sprawdzane jest czy rzeczywiście uprawy, hodowle i przetwórstwo są prowadzone zgodnie z założeniami danego systemu jakości) na okres 3 lat. Wysokość wsparcia wynosi rocznie od 3 200 do 1470 zł w zależności od systemu, w którym beneficjent uczestniczy. Jednostki certyfikujące średnio otrzymują od jednego gospodarstwa rocznie 2 tys. zł.

    Jakie korzyści wynikają z certyfikacji produktów? Dlaczego jest aż tyle znaków jakości? W jaki sposób wybrać ten najlepszy? Na te pytania odpowiada prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski.

    Proszę podać, jakimi kryteriami powinien kierować się rolnik, który wybiera dla siebie dany certyfikat?

    Rolnik, który chce przystąpić do systemu jakości powinien przede wszystkim mieć na uwadze profil produkcji rolniczej swojego gospodarstwa, ponieważ są systemy, przeznaczone tylko  produkcji roślinnej np. Integrowana Produkcja Roślin lub produkcji zwierzęcej np. PQS, QAFP.  Wśród systemów jakości żywności występują systemy unijne oraz krajowe. Rolnik powinien rozważyć, który system będzie dla niego korzystniejszy. Nie mniej jednak uczestnictwo w systemach jakości żywności daje producentowi gwarancję wiarygodności i powtarzalnej jakości produktów przez niego wytwarzanych, wzmocnienie swojej pozycji na rynku poprzez niezmienną jakości czy uczestnictwo w działaniach promocyjnych i informacyjnych współfinansowane ze środków krajowych i unijnych.

     Często konsumenci zwracają uwagę na fakt, iż na opakowaniach występuje mnóstwo przeróżnych rodzajów certyfikatów i nie wiadomo, które są wiarygodne, którymi się kierować w wyborze produktu? Jak Pana zdaniem można byłoby rozwiązać ten problem? Czy nie lepiej zsumować wszystkie certyfikaty gwarancji jakości mięsa wieprzowego i wydać jeden:  DOBRE POLSKIE MIĘSO, które byłoby widoczne na stoiskach sklepowych?

     Każdy producent indywidualnie podejmuje decyzję w jakim systemie jakości będzie prowadził produkcję. Uczestnictwo w systemach jakości podnosi rangę wytwarzanego produktu, gdyż w swoim składzie nie zawiera konserwantów, ulepszaczy przez co posiada gwarantowaną wysoką jakość i unikalny smak. W związku z ponadstandardową jakością, produkty te mogą być sprzedawane za wyższą cenę. Producent sam podejmuje decyzję co oprócz obowiązkowego oznakowania zamieści na opakowaniu. Mogą to być znaki systemów jakości, które zachęcą konsumenta do jego zakupu.

    Systemy jakości powstają m. in. z inicjatywy organizacji zrzeszających przedsiębiorstwa, rolników bądź przetwórców danej branży (np. QAFP opracowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, PQS stworzony przez Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”).

     Systemy te powstają w wyniku badań, analiz, opracowania kryteriów i warunków produkcji i wiążą się z ponoszeniem kosztów przez administratorów systemu. Ponadto, systemy jakości dotyczą różnych gatunków mięsa. Dla mięsa wołowego opracowano system QMP. Dlatego też, trudno jest zdefiniować jeden certyfikat gwarancji obejmujący mięso wieprzowe.

    Czym mogą różnić się certyfikaty jakości mięsa wieprzowego, z których może korzystać rolnik?

    Różnice pomiędzy systemami PQS i QAFP wynikają przede wszystkim ze szczegółowych obowiązków producentów żywca wieprzowego, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji np. wykorzystywanie do krzyżowania zwierząt odpowiednich ras, zakaz stosowania konkretnych produktów, obowiązek zapewnienia zwierzętom odpoczynku w magazynach przedubojowych po zakończonym transporcie i rozładunku, ustanowienie górnej granicy mięsności zwierząt.

    Ilu rolników w tym roku wystąpiło o środki  w ramach programu "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości"?

    W pierwszym  naborze wniosków, który trwał od 1 grudnia 2015 r. do  29 stycznia 2016 r. zostało złożonych 1 183 wniosków o przyznanie pomocy dla poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

    Ilu rolników kontynuuje certyfikowane swojej produkcji po okresie 3 lat, gdy środki publiczne z powyższego programu nie są już dla niego dostępne?

     W ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” PROW 2014-2020 odbył się pierwszy nabór wniosków w terminie od 1 grudnia 2015r. do 29 styczeń 2016 r. Program skierowany jest dla nowych uczestników systemu jakości, którzy nie korzystali ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” PROW 2007-2013.

    Można założyć, że rolnicy, którzy w pierwszym naborze otrzymają decyzję o przyznaniu pomocy przynajmniej przez 3 lata będą certyfikowali swoją produkcję. W przypadku uzyskania wymiernych korzyści z uczestnictwa w systemach jakości, prawdopodobnie rolnicy będą kontynuowali certyfikację w kolejnych latach.

    Mnoga ilość znaków jakości:

    • Tagi:
    • QAFP
    • znak polskie mięso
    • prow 2014 - 2020
    • prezes arr Łukasz Hodłubowski
    • znaki jakości
    • PQS
    • certyfikaty jakości
    • pork quality system
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?

    25 lipca 2025
    Hodowla

    Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat

    16 lipca 2025
    Hodowla

    Ekoschemat dobrostan zwierząt. Pieniądze do bydła i trzody. Jest więcej czasu!

    2 lipca 2024
    Newsy

    Dopłaty do produkcji prosiąt. Jest zgoda KE

    22 grudnia 2022
    Pomoc unijna

    Miliardy złotych w ramach PROW nadal nie są wypłacone

    6 listopada 2022
    Trzoda chlewna

    QAFP zdobywa popularność

    22 stycznia 2018
    Przepisy

    20% więcej za żywiec jakości QAFP

    13 stycznia 2016
    Warto wiedzieć
    Artykuł sponsorowany
    Uprawa gleby
    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
    3 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Choroba niebieskiego języka w Europie: sytuacja jest pod kontrolą?
    3 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    ARiMR wydłuża nabór wniosków na wsparcie dla trzody – sprawdź szczegóły
    3 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
    2 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
    2 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
    1 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
    1 sierpnia 2025
    Przepisy
    Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
    30 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności