Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Główny Lekarz Weterynarii ostrzega: nie ruszaj przynęt
      Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość
      Krowy mogą tracić mleko nawet o połowę? Zobacz, jak uratować wydajność w oborze
      Czy Twoje gospodarstwo może zasilać biogazownię? Sprawdź, ile zwierząt wystarczy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak efektywnie zarządzać uprawą rzepaku? Radzili rolnicy
      Artykuł partnera Jakość gleb uprawnych coraz gorsza [FILM]
      Duże zmiany dla rolników od sierpnia. Takich plonów nie będzie można sprzedawać
      Chcesz sprzedawać nasiona? Pamiętaj o tym obowiązku. Inaczej dostaniesz karę
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
      Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw
      Ziemia wraca do KOWR. Kto powinien ją uprawiać? OPR-y zagrożone?
      Czy Unia będzie mogła blokować dopłaty dla rolników? "Niebezpieczny precedens"
      Te pieniądze każdy rolnik powinien dostać do końca czerwca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?
      Umieść w tunelu wykopanym przez kreta. Szkodnik ucieknie z ogrodu
      Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask
      Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnicy z Kowalewa postawili na dynie

Rolnicy z Kowalewa postawili na dynie

Owoce i warzywa 26 października 2014 04:54 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 8 października 2015 16:52
Rolnicy z Kowalewa postawili na dynie
Źródło: fot. A. Przespolewska
Rolnicy z Kowalewa (powiat pleszewski)  - Anna i Piotr Wiśniewscy - 5 lat temu postawili na dynię. Sprzedają to pomarańczowe warzywo i dodatkowo zapewniają sobie odpowiednie zmianowanie.

Rolnicy z Kowalewa (powiat pleszewski)  - Anna i Piotr Wiśniewscy - 5 lat temu postawili na dynię. Sprzedają to pomarańczowe warzywo i dodatkowo zapewniają sobie odpowiednie zmianowanie.

Anna i Paweł Wiśniewscy z Kowalewa (powiat pleszewski) prowadzą szesnastohektarowe gospodarstwo rolne. Siedem lat temu odziedziczyli je po rodzicach pana Pawła, którzy nadal im pomagają. Wspólnie uprawiają głównie warzywa. - Moi rodzice mieli buraczki, ale produkcja była na małą skalę. Tam uprawiam: seler, por, cukinie i od pięciu lat dynie. Postawiłem na warzywa, ponieważ mam niezbyt duże gospodarstwo. Wiadomo, że z samych zbóż nie można by było wyżyć, a przy warzywach, kiedy się wszystkiego dopilnuje i ma się stałych odbiorców, to zysk jest lepszy - mówi pan Paweł. Pięć lat temu wprowadził do struktury upraw dynię. Skąd narodził się pomysł na to niecodzienne warzywo? - Mój kupiec stwierdził, że jest zapotrzebowanie. Po zastanowieniu uznałem, że to jest dobry pomysł - opowiada. Zdecydował się także na uprawę dyni ze względu na zmianowanie. - Gospodarstwo nie jest o dużym areale i dobrze mieć jakąś zmianowość, a nie tylko warzywa korzeniowe, których nie można tak często uprawiać po sobie, a dynia jest dobrym przerywnikiem. Dzięki temu nie muszę stosować tak dużo chemii i eliminowane jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób - zaznacza rolnik.

Dynia - jak twierdzi pan Paweł - jest bardzo wymagającym warzywem. - Nasi rodzice mieli zawsze dynie w ogródkach i wydawać by się mogło, że z dynią nie ma problemów. A na podstawie ostatniego roku mogę stwierdzić, że był bardzo kiepski dla dyni, ponieważ jest to warzywo ciepłolubne, a wtedy było zimno w chwili zawiązywania owoców i mokro. Plantacje były też podtopione. Plon był kiepski. Znam nawet takie przypadki, że z hektara zbierano 5 ton, a przy dobrym, super roku można wyciągnąć 30 ton - wyjaśnia pan Paweł.

Rośliny dyniowate, do których należą oprócz dyni - ogórki, cukinie i kabaczki, mają wysokie wymagania cieplne, dotyczące szczególnie temperatury gleby. - Z tego powodu nasiona wysiewa się do „ogrzanego” gruntu dopiero w II połowie maja. Dynia może być uprawiana zarówno z siewu, jak i z rozsady. Jest wymagająca, jeśli chodzi o światło i źle rośnie w zacienieniu. Pozostawia po sobie stanowisko wolne od chwastów oraz o dobrej strukturze, dlatego jest polecanym i dobrym przedplonem do uprawy innych warzyw Ze względu na bardzo dużą ilość świeżej, zielonej masy ma duże zapotrzebowanie na wodę i składniki mineralne - mówi Dorota Piękna- Paterczyk z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

 

Paweł Wiśniewski regularnie wykonuje analizy glebowe, dzięki czemu zna zasobność swoich pól i nawożenie mineralne stosuje zgodnie z zaleceniami. Warto zaznaczyć, że warzywa dyniowate powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Natomiast ze względu na dużą wrażliwość na świeże wapnowanie, najlepiej zastosować je pod przedplon. Dynia może być porażana przez choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe oraz szkodniki. Popularną i najwcześniej pojawiającą się chorobą jest parch dyniowatych.

Kolejną groźną chorobą jest mączniak prawdziwy dyniowatych. W przypadku bardzo dużej wilgotności można zaobserwować objawy antraknozy dyniowatych. Natomiast w okresie ciepłych dni i chłodnych nocy rośliny mogą zostać zaatakowane przez kanciastą plamistość liści. - Aktualnie brak jest zarejestrowanych preparatów do ochrony chemicznej przed wymienionymi chorobami. Są jedynie zarejestrowane 2 preparaty do zwalczania innych chorób, które też mogą wystąpić na dyni. Jest to szara pleśń oraz zgnilizna twardzikowa - wyjaśnia specjalistka. W związku z tym proponuje, aby przy uprawie dyni wybierać odpowiednie stanowisko, stosować prawidłowy płodozmian oraz usuwać resztki porażonych roślin w celu ograniczenia występowania chorób. Na plantacjach dyni mogą wystąpić również szkodniki. Do najczęściej spotykanych zaliczamy: skoczkowate, wciornastki oraz mszyce, które dodatkowo przenoszą choroby wirusowe.

To pomarańczowe warzywo, które coraz bardziej kojarzone jest ze świętem Halloween, cieszy się dużym zainteresowaniem kupujących. Popularność zyskały zwłaszcza dynie typu Halloween oraz Hokkaido. - Jest to trochę nerwowy czas, bo trzeba zbyć dużo i w krótkim czasie, bo wówczas jest bum na dynie halloweenowe. A po Wszystkich Świętych już nikt tego nie kupi - mówi Paweł Wiśniewski. Dynia halloweenowa różni się od dyni jadalnej, która ma więcej miąższu. - A ta ozdobna jest bardziej twarda i nie taka duża - tłumaczy rolnik.

 

Zbiór dyni odbywa się już we wrześniu. - O tym, czy dynie są w pełnej dojrzałości, można przekonać się, pukając w nie. Jeśli wydają taki charakterystyczny głuchy dźwięk, świadczy to, że owoce są dojrzałe i można je zbierać. Zasadniczo owoce dyni zbiera się po około 15-20 tygodniach od posadzenia - mówi specjalistka Dorota Piękna-Paterczyk. Zbiór nie jest przeprowadzany mechanicznie, tylko ręcznie. Należy zadbać, aby warzywa nie uszkodzić i skaleczyć. - Odcinamy od ogonka, myjemy i składamy na pryzmę. Ważne, aby zdążyć przed pierwszymi niskimi temperaturami, bo jeden przymrozek i dynia jest już do wyrzucenia. A kiedy jest już na pryzmie, to zawsze można ją przykryć włókniną czy słomą - tłumaczy Paweł Wiśniewski. Kiedy pojawią się zamówienia, dynia trafia do kartonów lub skrzynek, a następnie do odbiorców.

Dynia z Kowalewa sprzedawana jest przede wszystkim w Wielkopolsce, głównie w sieciach handlowych. Państwo Wiśniewscy, chcąc wzbogacić swoją ofertę, dynie przyozdabiają lub wycinają wzorki. Tym zajmuje się pani Ania, która z wykształcenia jest plastykiem. Jej dynie mają albo uśmiechy, albo groźne miny, które bardzo podobają się dzieciom państwa Wiśniewskich - siedmioletniemu Marcinowi i dwuletniemu Łukaszowi

  • Tagi:
  • Anna i Piotr Wiśniewscy
  • Kowalew
  • dynie
  • sprzedaż
Anetta Przespolewska
Podobne artykuły
Prawo i finanse

Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne

9 maja 2025
Uprawy

Soja ma zapewniony zbyt w kraju

27 sierpnia 2024
Analizy rynkowe

Hektar ziemi zdrożał w ciągu roku o jedną trzecią

24 sierpnia 2024
Analizy rynkowe

Niesamowity boom w polskim sektorze rolno-spożywczym

6 czerwca 2024
Zboża

Jaki będzie zakres pomocy dla producentów zbóż?

11 maja 2024
Przepisy

Rolnicy mogą zwiększyć swoje dochody z gospodarstwa na 5 sposobów

30 kwietnia 2024
Newsy

Kradli dynie z pola. Zostali przyłapani na gorącym uczynku

4 października 2022
Ciągniki

Rynek ciągników w Europie. Rekordowa ilość rejestracji i... potężne problemy

28 marca 2022
Warto wiedzieć
Zdrowie i dobrostan
To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
13 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Hiszpania, Dania i Holandia na celowniku Pekinu. Śledztwo nadal trwa
13 czerwca 2025
Analizy rynkowe
Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw
12 czerwca 2025
Najnowsze
Owoce i warzywa
Pilnuj tych kluczowych zabiegów. Kapusta będzie miała duże głowy
12 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju
8 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Wsyp do gleby, zanim zasadzisz morelę. Które odmiany sprawdzą się w Polsce?
7 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Zawieś na drzewie lub postaw na działce. Szpaki będą omijać twój ogród
7 czerwca 2025
Owoce i warzywa
Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu
5 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy