Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Obora w Moraczewie z automatycznym żywieniem

Obora w Moraczewie z automatycznym żywieniem

Hodowla - Bydło i mleko 10 czerwca 2016 17:30 Aleksandra Pilarczyk Aktualizacja: 13 czerwca 2016 17:08
Obora w Moraczewie z automatycznym żywieniem
Źródło: Aleksandra Pilarczyk
Trzej synowie Teresy i Krzysztofa Bardeckich wraz z żonami i dziećmi pełnili rolę gospodarzy w trakcie otwarcia w pełni zautomatyzowanej obory w Moraczewie.
Spis treści:

    Trzej synowie  Teresy i Krzysztofa Bardeckich wraz z żonami i dziećmi pełnili rolę gospodarzy w trakcie otwarcia w pełni zautomatyzowanej obory w Moraczewie.

    Inwestycja kosztowała około 10 mln zł. Rolnicy nie korzystali ze wsparcia unijnego

    Otwarcie i zwiedzanie imponującego budynku obory było punktem kulminacyjnym obchodów 90-lecia firmy DeLaval w Polsce. To, na co goście mieli zwrócić szczególną uwagę, to automatyczny system żywienia krów Optimat - pierwszy w całym kraju. Dzięki niemu krowy mają zawsze świeżą karmę - bo wóz paszowy przejeżdża samoczynnie tyle razy, na ile jest zaprogramowany, a rolnik ogranicza się do obsługi komputera i załadunku składników.

    Automatyzacja systemu żywienia pozwala na zwężenie stołu paszowego, co w tej konkretnej inwestycji - wg obliczeń dr Renaty Kubiak- Włodarczyk - pozwoliło zmniejszyć koszty o 300 tys. zł
     

    Szczegółowej analizy systemu dokonanano podczas konferencji w pałacu w Rydzynie, poprzedzającej wizytę w gospodarstwie.

    W trakcie konferencji z okazji 90-lecia firmy DeLaval w Polsce wykłady wygłosili: prof. Andrzej Filistowicz, dr Leszek Jarosz, prof. Maciej Kowalski i dr Renata Kubiak- Włodarczyk

    Wlaściciele obiektu z powodu wyjazdu nie byli obecni na ceremonii otwarcia, ale godnie ich zastąpili synowie: Dominik, Szymon i Tomasz wraz z żonami i dziećmi. Dwustuhektarowe gospodarstwo prowadzą wspólnie, uprawiają kukurydzę i trawę, i oczywiście produkują mleko. Mają 420 szuk bydła, w tym 270 krów dojnych. - Pracujemy razem. Rodzice zarządzają i dbają o finanse, Dominik zajmuje się z reguły żywieniem, Szymon - cielętami, rozrodem, a ja resztą - mówi pan Tomasz dopytywany o podział obowiązków. 

     
    Bracia Dominik, Tomasz i Szymon po ceremonii otwarcia w pełni zautomatyzowanej obory

    Na początku uroczystości żona Tomasza - Katarzyna przedstawiła historię gospodarstwa, które po II wojnie światowej zaczynało od jednej krowy. Goście, między innymi prezes DeLaval Sp z o.o.- dr Leszek Jarosz, prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka - Leszek Hądzlik oraz burmistrz Rydzyny - Kornel Malcherek, złożyli rodzinie życzenia i gratulacje, po czym dokonano przecięcia wstęgi.

    Przecięcia wstęgi dokonali bracia Bardeccy oraz m.in. dr Leszek Jarosz - prezes DeLaval Sp. zo.o., Jan Witkowski - autoryzowany dealer DeLaval oraz burmistrz Rydzyny Kornel Malcherek

     

    Zwiedzający nie mogli wchodzić na teren obory - tam gdzie są zwierzęta, ale tłumnie oglądali zaplecze techniczne. Krowy i zadawanie paszy obserwować można było przez szybę - z pomieszczenia na piętrze - oraz na ekranach komputerów.

    Na koniec gości  czekał  poczęstunek w specjalnie rozstawionym namiocie.

    Ryszard Mikoś - dyrektor sprzedaży DeLaval oraz panie z biura obsługi klienta, czasem znane tylko z głosu

    Imprezę zorganizowały wspólnie firmy DeLaval i Provimi.

     

     

    Katarzyna Bardecka czyta historię gospodarstwa w Moraczewie

    Treść wystąpienia Katarzyny Bardeckiej:

    "Historia Gospodarstwa p. Bardeckich sięga 1945 roku, kiedy to do miejscowości Moraczewo z Tarnopolskiego (przedwojenna Małopolska, a obecnie tereny Ukrainy) przybyła Olga Bardecka z trójką dzieci. Po wojnie dołączył do nich jej mąż Nikodem. I tak Olga i Nikodem Bardeccy zaczęli swoją przygodę z gospodarzeniem na 12ha  ziemi z jedną krową, którą prababcia Olga przywiozła ze sobą.

    W roku 1977 gospodarstwo przejmują Mieczysław i Władysława Bardeccy. Gospodarzą na 12 ha, mając 5 krów i 30 szt. trzody chlewnej. W 1995 roku właścicielami gruntów zostają Teresa i Krzysztof Bardeccy. Mają wtedy 9 szt. bydła i 60 szt. trzody chlewnej. W 1996 roku, gospodarując na 22 ha ziemi, powiększają stado bydła i trzody chlewnej o 100 %, co poprawia wydajność gospodarstwa i warunki bytowe rodziny.

    W 1997 roku zostaje założona przewodowa dojarka,  którą są dojone 22 krowy. W 1999 zostaje sprzedana trzoda chlewna. W tym czasie rodzice podejmują decyzję o przekształceniu gospodarstwa na specjalizujące się w chowie bydła mlecznego i opasowego.

    W 2000 roku zostaje zakupionych 20 jałowic wysokocielnych z Holandii. Stado liczy 50 szt. krów mlecznych. Po dwóch latach Krzysztof i Teresa decydują się się na kolejne powiększenie hodowli i w 2002 roku powstaje wolnostanowiskowa obora z halą udojową „rybia oś 2x6”. Doi się w niej 80 krów. Stopniowo zwiększa się ich ilość oraz areał ziemi. Mają jej wtedy  ok. 120 ha ziemi.

     W roku 2013 Krzysztof i Teresa wspólnie z synami, którzy razem z rodzicami pracują w gospodarstwie, podejmują decyzję o wybudowaniu nowej obory. 5 marca 2015 roku zostaje rozpoczęta inwestycja , a 23 listopada 2015 została uruchomiona nowa obora. Pierwsze 120 szt. zostaje przepędzone ze starej obory i zaczynają się  same doić na trzech robotach udojowych . Przez kolejne dni przyjeżdżają zakupione jałówki i krowy z Polski, Danii, Niemiec i Czech.

    Dziś Krzysztof i Teresa Bardeccy razem ze synami: Dominikiem, Tomaszem i Szymonem gospodarzą na ok. 200 h ziemi. Obora liczy 420 szt. bydła, w tym 270 krów dojnych. Pozostała część to jałowice, młodzież i opasy.
    W przyszłości myślimy o zwiększeniu ilości krów dojnych do 430 i dostawieniu dwóch robotów udojowych."

     

    • Tagi:
    • automatyzacja żywienia krów
    • Krzysztof Bardecki
    • obora w Moraczewie
    Aleksandra Pilarczyk
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy