Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Powstanie największe stado bydła w Europie
Artykuł sponsorowany

Powstanie największe stado bydła w Europie

Newsy 2 maja 2016 10:00 Ksenia Pięta Aktualizacja: 29 czerwca 2016 08:26
Powstanie największe stado bydła w Europie
Źródło: Ksenia Pięta
​Firma BM Kobylin wraz z nowym inwestorem planuje w przeciągu najbliższych lat stworzyć populację 80 tysięcy byków mięsnych na południu Polski.
Spis treści:

    Firma BM Kobylin wraz z nowym inwestorem planuje w przeciągu najbliższych lat stworzyć populację 80 tysięcy byków mięsnych na południu Polski.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dobrze znane na rynku przedsiębiorstwo BM Kobylin Sp. z o.o. uderza w bydło mięsne. Kiedy w 2012 roku firma postawiła na reorganizację działalności, ukierunkowała się na rozwój segmentu agrobiznesu, skupiając przede wszystkim na tuczu wieprzowym, bydle opasowym i obrocie płodami rolnymi. Posiada także własne suszarnie. Prowadzi kontraktowy skup kukurydzy na potrzeby własne oraz pod obrót handlowy. Firma zajmuje się opasem bydła od 2012 roku.

    - Zaczynaliśmy od 2,5 tysiąca sztuk i cały czas się rozwijamy. A teraz, gdy w spółkę z nami wszedł nowy inwestor, mamy zamiar stworzyć największe stado w Europie - mówi Leszek Kowalkowski, członek zarządu BM Kobylin.

    Około 4.000 ha własnej i dzierżawionej ziemi ornej oraz komplet maszyn rolniczych daje możliwość żywienia zwierząt w oparciu własne pasze. W tej chwili ziemie użytkowane są pod uprawę pszenicy.

    BM Kobylin ma około 233 milionów długu (KLIK)

    BM Kobylin zajmuje się opasem, więc sprowadza cielęta i tuczy je w chowie intensywnym do ok. 800 kilogramów. 70% surowca do chowu stanowią cielęta w wadze od 50 do 100 kilogramów, 30% natomiast w wadze 300 kilogramów. Zwierzęta kupowane są praktycznie w całej Europie, rzadziej w kraju.

    - Problem jest z ilością sztuk. Chcemy partie minimum 150 cieląt, ponieważ mają one lepszą zdrowotność. Niestety w Polsce można kupić jednorazowo 70 sztuk, a i to jest dużo. Ściągamy zwierzęta z Litwy, Łotwy, Estonii, Francji, Niemiec i Holandii . Trzeba jednakże zwracać uwagę na pochodzenie, ponieważ te, które zostały kupione w Rumunii spowodowały średni wzrost upadków w populacji nawet do 10%, gdy standardowo wynosi 2 - 3%. Stawiamy na profilaktykę, zwierzęta po przybyciu do fermy są szczepione, a o ich zdrowie dbają: weterynarz, który jest zatrudniony na etacie i zootechnicy - mówi Marek Kupczyk, dyrektor produkcji zwierzęcej.

    Obecnie byki przybierają na wadze w granicach 1.200 - 1.800 g na dobę, średnia stada, w zależności od pory roku, wynosi 1.300 - 1.400.

    Dla cieląt o masie 50 kg została zbudowana odchowalnia. Może w niej przebywać  jednocześnie 300 maluchów. Jest to inwestycja na próbnym etapie, docelowa pojemność to 3500 sztuk. Pozwoli to na cotygodniowe przyjmowanie 350 cieląt. Każdy z nich stoi w osobnym boksie i jest skarmiany indywidualnie. Chów cieląt od tak niskiej masy charakteryzuje się niższymi kosztami produkcji i lepszą aklimatyzacją zwierząt w warunkach środowiskowych, a co za tym idzie, lepszymi przyrostami.

    - Nie zawsze wiadomo, czego można się spodziewać po starszych cielętach, czasami przyjeżdżają wychudzone lub źle odchowane. Poza tym kupienie „pięćdziesiątki” i jej odchowanie do „setki” jest tańsze niż kupienie „setki”. Najważniejsze są odpowiednie warunki, w jakich dorastają cielaki - podkreśla  Marek Kupczyk.

    Przyrosty są kontrolowane co miesiąc. Bydło jest ważone i monitorowane indywidualnie.

    - Chcemy wiedzieć, jakie są maksymalne przyrosty w danych rasach - zaznacza dyrektor.

    Leszek Kowalkowski podkreśla, że na tę chwilę nie ma problemu ze zbytem wołowiny, dlatego też chce rozwijać działalność w tym kierunku. Krokiem dla rozwoju produkcji żywca jest współpraca z nowym inwestorem.

    Firma Bioagra S.A. wykupiła część udziałów w BM Kobylin, stając się jednocześnie współwłaścicielem.

    Bioagra jest  z kolei częścią BZK Group, którą powołano do funkcjonowania, jako rozwiązanie na rzecz optymalizacji działań handlowych i operacyjnych w wybranych spółkach produkcyjnych. Firma BM Kobylin zatrudnia obecnie 200 osób, liczba ta wzrośnie o 160, ponieważ na jednej fermie, która liczy 5.000 sztuk, potrzebnych jest 10 pracowników.

    Inwestorzy chcą stworzyć sieć ferm tworzących stado 80 tysięcy byków i obejmujących 8 tysięcy hektarów gruntów rolnych. Już w przeciągu trzech pierwszych lat populacja bydła ma wzrosnąć do 50 tysięcy. Fermy będą skupiały się na obszarze województw wielkopolskiego, dolnośląskiego, opolskiego i lubuskiego.

    Środek ma stanowić Bioagra S.A. - Zakład Produkcji Etanolu "Goświnowice".

    - Taki pomysł powstał na wzorzec amerykański, gdzie w centrum znajduje się przedsiębiorstwo produkcyjne, a dookoła niego, na obszarze kilkudziesięciu kilometrów, zlokalizowane są obory bydła mięsnego i grunty rolne. Produkty poekstrakcyjne są zatem przewożone na niewielką odległość bezpośrednio z zakładu produkcyjnego na stół paszowy. Niestety w Polskich warunkach nie jest możliwe, aby dokładnie przenieść tę wizję. Jednakże chcemy ją choć w części odwzorować - tłumaczy Leszek Kowalkowski.

    Dzięki nowemu inwestorowi firma może postawić na żywienie, które do tej pory nie było popularne w Polsce, ani nawet w Europie. Planowane zużycie paszy w 2023 roku wynosi ok. 600 tys. ton rocznie, z czego 55% będzie pochodzić z produkcji etanolu (DDGS), reszta natomiast z własnych upraw.

    Aby zabezpieczyć tak ogromną liczbę materiału opasowego, BM Kobylin chce ściągać bydło z Ameryki Południowej. Każdorazowa partia ma liczyć około 6 tysięcy zwierząt o masie 250-300 kilogramów. W gospodarstwach byłyby opasane przez rok czasu.

    - Wszystko jest praktycznie dograne, musimy tylko pomyśleć, jak rozładować bydło w Polsce w przeciągu krótkiego czasu - dwóch dni, żeby móc dalej je rozwieźć - zaznacza Marek Kupczyk.

    Planuje się strukturę rasową: 30% Belgian Blue, 30% Simental, 40% krzyżówki.

    - Kupując cielęta kierujemy się ceną, jakością i dostępnością. Uważam, że czasami warto zapłacić więcej za lepszy towar, kwestia tego za ile się sprzeda - podkreśla członek zarządu. - Na jednej fermie planujemy skupiać zwierzęta od 2 do 5 tysięcy sztuk. Teraz mamy dwie po 2,5 tysiąca i jedną, gdzie chowanych jest 5 tysięcy. Wszystko jest kwestią tego jakie gospodarstwa uda nam się kupić, jednakże 5 - 7 tysięcy sztuk w jednym miejscu byłoby optimum - tłumaczy.

    Zarządzający projektem nie martwią się o rynki zbytu.

    - Chcemy zarówno eksportować nasze mięso, jak i sprzedawać w kraju. Mamy nadzieję, że świadomość Polaków dotycząca kultury jedzenia wołowiny będzie wzrastać i nasze produkty zagoszczą na ich stołach. Planujemy także uderzyć na rynki azjatyckie - podsumowuje Leszek Kowalkowski.

    Wraz z rozwojem firmy, BM Kobylin zmieniło swoje logo, odświeżyło stronę internetową i profil na Facebooku. To właśnie tam rolnicy znajdą więcej informacji i ciekawostek na temat działalności BM Kobylin.

    • Tagi:
    • Bioagra
    • BM Kobylin sprzedany
    • kto kupił BM Kobylin
    • BM Kobylin
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Newsy

    Pracownicy BM Kobylin boją się o miejsca pracy

    3 marca 2017
    Oświadczenie BM Kobylin Newsy

    Sprostowanie BM Kobylin

    13 grudnia 2016
    Newsy

    Zmiany personalne w BM Kobylin

    1 grudnia 2016
    Artykuł sponsorowany Newsy

    Farm2Farm: Ludzie, otwórzcie oczy! BM Kobylin najprawdopodobniej upadnie!

    19 listopada 2016
    Newsy

    Bioagra: Gdybyśmy wiedzieli, nie kupilibyśmy BM Kobylin

    18 października 2016
    Newsy

    Będą ratować BM Kobylin!

    17 października 2016
    Newsy

    Farm2Farm: Cała prawda o Bm Kobylin

    13 października 2016
    Newsy

    Nowy dyrektor w BM Kobylin

    7 października 2016
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
    15 września 2025
    Analizy rynkowe
    Czy warto czekać ze sprzedażą zboża?
    15 września 2025
    Prawo i finanse
    Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
    15 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Dyrektor instytutu miał przyjąć łapówkę. Odwołany przez ministra Krajewskiego
    15 września 2025
    Newsy
    Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?
    14 września 2025
    Newsy
    Nie żyje rolnik poturbowany przez byki
    12 września 2025
    Newsy
    Śmierć pod ciągnikiem rolniczym
    12 września 2025
    Newsy
    Minister Stefan Krajewski spotkał się z protestującymi
    11 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności