Mięso pod kontrolą. Dużo nieprawidłowości

Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka). Zakwestionowano produkty sprzedawane w 70 sklepach na 168 sprawdzonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inspekcja Handlowa (IH) przeprowadziła kontrolę na zlecenie UOKiK. Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty sprzedawane w 70 (41,7 proc.). Placówki zostały wylosowane lub wytypowane na podstawie negatywnych wyników z poprzednich kontroli. Zastrzeżenia wzbudziło 218 partii mięsa (22,7 proc.) na 962 skontrolowane przez IH. Najczęściej mięso było błędnie oznakowane.
Wśród nieprawidłowości najczęściej wymieniano obecność składników, których nie powinny zawierać dane produkty np. mięso wieprzowe garmażeryjne zawierało 60 proc. indyka, a tatar lub hamburger wołowy - wieprzowinę.
ZOBACZ TAKŻE: Największe gospodarstwo świata sprzedane za 270 mln euro?!
Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 38 decyzji: o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości (33 decyzje) i o wycofaniu przeterminowanego mięsa (5). Łączne kary wyniosły prawie 30 tys. zł.
Czytaj dalej: Jakie informacje powinniśmy znaleźć na mięsie pakowanym i sprzedawanym luzem, na wagę?