Kontrola żywności pod kontrolą

Kontrolerzy badają czy konsumenci mogą polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza poprawność kontroli żywności ekologicznej w Unii Europejskiej. Ostatnio taka kontrola była prowadzona w 2012 roku.
Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w UE zwiększył się w latach 2010–2015 o 54%. Łączny obszar upraw ekologicznych w UE w tym samym okresie powiększył się o 21%. Przywóz produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012–2015 o 32%. Produkty ekologiczne są wprawdzie droższe od produktów wytwarzanych konwencjonalnie, lecz rynek z trudem nadąża za popytem – wyższa cena, jaką konsumenci są gotowi zapłacić, może więc zachęcać do stosowania nieuczciwych praktyk w sprzedaży produktów ekologicznych - czytamy na stronie Krajowej Rady Izb Rolniczych.
– Wyzwaniem, przed którym stoi sektor ekologiczny, jest zapewnienie stałego wzrostu podaży i popytu przy jednoczesnym utrzymaniu zaufania konsumentów – stwierdził Nikolaos Milionis, członek Europejskiego Trybunału Obrachunkowego odpowiedzialny za kontrolę.
ZOBACZ TAKŻE: Pierwsza automatyczna maszyna do czyszczenia drenów [VIDEO]
- Tagi: