Egzotyczne jagody w walce o piękną szyję Konkurs
Jagody acai cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Znane są przede wszystkim z właściwości wspomagających odchudzanie. Ale ich działanie docenili już także kosmetolodzy oraz farmaceuci.
Jagody acai pozyskiwane są z drzewa palmowego, rosnącego w Ameryce Południowej. Te owoce smakiem przypominają jeżynę, z delikatną nutką czekolady. Już dawno temu mieszkańcy terenów, gdzie jagody acai występują zauważyli, że są one pomocne w leczeniu biegunek, krwotoków i wrzodów. Działają także przeciwgorączkowo.
Prowadzone analizy naukowe potwierdziły dobroczynne właściwości owoców. Acai zawierają witaminy E, C, B1, B2, B3, fosfor, wapń, potas, białko, kwas omega-6, kwas omega-9 i wiele przeciwutleniaczy (antyoksydantów), neutralizujących wolne rodniki znacznie silniej niż np. żurawina, uznawana za doskonała w tej materii. Produkty z owocami acai polecane są głównie do pielęgnacji skóry narażonej na zmarszczki powstające w skutek tech-neck, czyli technologicznej szyi. Zmarszczki powstałe w tym miejscu tworzą się głównie na skutek ciągłego pochylania głowy podczas korzystania z telefonów komórkowych i innych urządzeń mobilnych.
Największą popularność jagody acai zawdzięczają jednak właściwościom skutecznie wspomagających odchudzanie. Zawarte w jagodach przeciwutleniacze pomagają w usuwaniu z organizmu toksyn, natomiast błonnik w nich zawarty wspomaga proces trawienia żywności. Dodatkowo jagody acai należą do termogeników, tzn. podwyższają temperaturę ciała wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej, co przyspiesza proces odchudzania.
Owoce z Ameryki Południowej pomagają także w leczeniu wielu chorób i schorzeń, poprawiają ogólna kondycję organizmu, oczyszczając go. Dostarczają też energii do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo działają dobroczynnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. A polifenole zawarte w jagodach aci spowalniają produkcję endoteliny, nadmiar której może prowadzić do choroby wieńcowej lub miażdżycy. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego. Owoce te są pomocne w profilaktyce przeciwcukrzycowej a niski poziom wskaźnika glikemicznego sprawia, że są idealne dla diabetyków. Badania wskazują, że spożywanie jagody acai obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, płuc oraz raka skóry. Dobroczynnie wpływają także na układ pokarmowy: błonnik zawarty w Acai ułatwia trawienie. Owoce te są również pomocne w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Ale niestety jagody acai dość szybko się psują i z tego względu świeże nie są sprowadzone do Europy. Spotkać je można liofilizowane, czyli zamrożone po uprzednim suszeniu. Czasami występuje w formie soków. Warto za to sięgnąć po jagody acai zamknięte w produktach pielęgnacyjnych.
Czy wiesz, że…
Jagody acai to bogate źródło polifenoli, antocyjanów, resweratrolu, witamin, tanin, które neutralizują wolne rodniki i chronią skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Uwaga, konkurs:
Dla naszych czytelników mamy 20 zestawów nowości do pielęgnacji skóry zmęczonej, pozbawionej blasku, wrażliwej. Ziaja jagody acai to produkty zawierające kompleks naturalnych substancji aktywnych, z których najważniejsze to jagody acai – silny antyoksydant. Seria polecana szczególnie w profilaktyce pierwszych zmarszczek.
Każdy z czytelników, który prześle prawidłową odpowiedź na pytanie, może stać się posiadaczem zestawu prezentowanych kosmetyków Ziaja.
Jagody acai to:
- silny antyoksydant
- składnik czekolady
- lek pomocny na wrzody
SMS o treści wr.ziaja.poprawna odpowiedź, np. wr.ziaja.a, prosimy przesłać do 5 stycznia 2017 roku pod numer tel. 71051 (koszt 1,23 z VAT).
Regulamin konkursu TUTAJ