Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
      Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
      Młodzi rolnicy będą mogli dostać na start nawet 400 tys. zł? Unia ma duże plany
      Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
      Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
      Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy koronawirus przenosi się przez żywność? 

Czy koronawirus przenosi się przez żywność? 

Newsy 12 marca 2020 12:32 MP Aktualizacja: 13 marca 2020 14:33
Czy koronawirus przenosi się przez żywność? 
Źródło: Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi
- Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa - informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), monitorujący sytuację związaną z wybuchem COVID-19. 
Spis treści:

    - Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa - informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), monitorujący sytuację związaną z wybuchem COVID-19. 

    Marta Hugas, główny naukowiec EFSA, zwróciła uwagę na to, że doświadczenia z poprzednich wybuchów pokrewnych koronawirusów takich jak: koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirusa zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV), pokazują, że przenoszenie poprzez konsumpcję żywności nie pojawiło się. Zaznaczyła jednocześnie, że w tej chwili nie ma dowodów sugerujących, że koronawirus różni się od nich pod tym względem. 

    Specjaliści z Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informują także o tym, że naukowcy i władze na całym świecie monitorują rozprzestrzenianie się wirusa i - jak do to tej pory - nie było żadnych doniesień o przenoszeniu go przez żywność. Z tego względu EFSA nie jest aktualnie zaangażowany w reakcję na ogniska COVID-19. Monitoruje jednak literaturę naukową pod kątem nowych i istotnych informacji.

    Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) z kolei stwierdziło, że chociaż zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem początkowej infekcji, to wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie przez kropelki oddechowe, które ludzie kichają, kaszlą bądź wydychają. 

    KZP-PTCh: Koronawirus. Rośnie popyt na konserwy mięsne. KILK

    W odniesieniu do bezpieczeństwa żywności Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)  natomiast wydała mimo wszystko zalecenia zapobiegawcze, w tym porady dotyczące przestrzegania dobrych praktyk higienicznych podczas obchodzenia się z żywnością i przygotowywania żywności, takich jak: mycie rąk, dokładne gotowanie mięsa i unikanie potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego między gotowaną i niegotowaną żywnością.

    Rolnik zaraża się koronawirusem. Co z jego zwierzętami? KLIK

    Źródło: EFSA
    • Tagi:
    • źródła zarażania się
    • przenoszenie się
    • zarażanie się
    • EFSA
    • koronawirus
    • żywność
    MP
    Podobne artykuły
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Newsy

    Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika

    1 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Zielony Ład nie pomoże Ziemi?

    26 października 2024
    Analizy rynkowe

    Produkujemy dużo więcej żywności niż potrzebujemy

    2 października 2024
    Warto wiedzieć
    Choroby i szkodniki
    Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
    16 maja 2025
    Zdrowie
    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
    16 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
    16 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Rektor zaprasza na Dni SGGW
    16 maja 2025
    Newsy
    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala
    15 maja 2025
    Newsy
    Zmiany w zarządzie Grupy Azoty S.A. Kto zastąpi Adama Leszkiewicza?
    15 maja 2025
    Newsy
    Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
    15 maja 2025
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy