Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
      Kluczowa informacja w sprawie ceł. To będzie wpływać na ceny tuczników.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
      Poznańska Hodowla Roślin świętowała - 100-lecie firmy i Dzień Pola [ZDJĘCIA]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
      Ostatni dzwonek na złożenie tego wniosku. ARiMR przypomina
      Nowe cła na rosyjskie i białoruskie produkty rolne oraz nawozy
      Wiadomo już, o ile może wzrosnąć składka zdrowotna dla rolników w roku 2026
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
      Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze
      “Azjatycka lawenda”. Lubi półcień i kwitnie aż do września
      Wygląda jak chmary motyli. Będzie ozdobą ogrodu przez kilka miesięcy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!

Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!

Newsy 11 listopada 2016 07:00 oprac. (mp)
Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!
Źródło: highwaystarz - fotolia.com
Niemal 1/3 naszych rodaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Jakie produkty lądują w koszu najczęściej? Dlaczego? Zapoznaj się raportem Federacji Polskich Banków Żywności.
Spis treści:
  • Niemal 1/3 naszych rodaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Niemal 1/3 naszych rodaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43%), pieczywo (36%), warzywa (32%), owoce (27%), jogurty (23%), ziemniaki (20%), mięso (17%), mleko (17 %), ser (12%), ryby (8%), dania gotowe (8%) i jaja (4%).

Natomiast wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%, zbyt duże zakupy - 15%, zbyt duże porcje posiłków - 13%, niewłaściwe przechowywanie żywności - 11%, zakup złego jakościowo produktu – 9%, produkt lub danie jest niesmaczne - 6%., brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3%, a brak listy zakupów - 2%. FPBŻ uważa, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.

– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – zaznacza Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

CBOS w tegorocznych badaniach pod hasłem „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy starszych oraz tych o niższym poziomie dochodów. Poza tym nasi rodacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.

W naszym kraju o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą one system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki darczyńcom, mogą być ekspresowo przekazane najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to także sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą niemalże wszystko. 

Czytaj także: Konferencja Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność

Źródło: raport „Nie marnuj jedzenia 2016”, opracowany przez Federację Polskich Banków Żywności
  • Tagi:
oprac. (mp)
Warto wiedzieć
Bydło i mleko
Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
15 czerwca 2025
Inne uprawy
Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
15 czerwca 2025
Pomoc unijna
Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
15 czerwca 2025
Najnowsze
Newsy
Tragiczny wypadek z udziałem ciągnika. Nie żyją dwie osoby
15 czerwca 2025
Newsy
355 wystawców z 8 krajów na Opolagra 2025
13 czerwca 2025
Newsy
Rolnictwo regeneratywne. Jakie korzyści dla rolnika?
13 czerwca 2025
Newsy
Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025 z pokazami, poletkami i wystawcami [ZDJĘCIA]
13 czerwca 2025
Newsy
Wiadomo, kiedy pogoda znów się popsuje. Oto najnowsza prognoza
12 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy