Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
      Ceny rosną. Co z podażą zboża?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
      Nielegalnie zrzucają rolnikom śmieci na pola. Rządowa agencja ostrzega
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Mleczarnia w Gostyniu: Płacimy rolnikom tyle, na ile nas stać

Mleczarnia w Gostyniu: Płacimy rolnikom tyle, na ile nas stać

Prawo i finanse - Ekonomika 17 lutego 2019 07:00 Dorota Jańczak
Mleczarnia w Gostyniu: Płacimy rolnikom tyle, na ile nas stać
Źródło: D. Jańczak
Już wkrótce SM w Gostyniu zrezygnuje z mleka płynnego w kartonikach. Zacznie produkować sery długodojrzewające.
Spis treści:

    Już wkrótce mleczarnia w Gostyniu zrezygnuje z mleka płynnego w kartonikach. Zacznie produkować sery długodojrzewające.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z Grzegorzem Grzeszkowiakiem, prezesem Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu rozmawia Dorota Jańczak

    Sektor mleczarstwa jest jedynym w rolnictwie, gdzie tak duży udział właścicielski w przetwórstwie mają rolnicy. W samej Wielkopolsce takich spółdzielni jest kilkanaście. Co składa się na ich sukces?

    Uważam, że wszystko zależy do tych, którzy tymi spółdzielniami zarządzają i od właścicieli tych spółdzielni, czyli rolników. Jeśli obydwie strony kierują się zasadami prostej ekonomii, a do tego pojawia się pewnego rodzaju przywiązanie, to rzeczywiście można wypracować zasady trwałej współpracy. Spółdzielnia powinna płacić więcej za mleko wtedy, kiedy jest to możliwe. I my tak robimy. Jeśli nie można, to nawet gdy Mlekowita czy Mlekopol płacą więcej, zawsze tłumaczę właścicielom naszej spółdzielni: My płacimy tyle, na ile nas stać. Nie chcę doprowadzić do sytuacji, w której znalazła się chociażby spółdzielni z Rypina w woj. kujawsko-pomorskim. Była i jej nie ma. Została zamknięta z powodu złego zarządzania i złej komunikacji z właścicielami. Była to spółdzielnia wielkości gostyńskiej, bardzo dobrze wyposażona w nowoczesne linie technologiczne. Działka, budynki i maszyny są, ale mleko już tam nie jest przerabiane. Spółdzielnia w Rypinie nie płaciła rolnikom za surowiec za 4 miesiące. Nie wyobrażam sobie, żebyśmy my mieli takie zaległości w płatnościach, bo rolnicy też by odeszli. Na co mieliby czekać?

    Czytaj także: Mleczne simentale na wypasie [ZDJĘCIA I VIDEO]

    Konkurencja jest przeogromna na rynku mleka. Utrzymanie się spółdzielni mleczarskich, które nie mają takich możliwości finansowych, jak ogromne zakłady z wieloma oddziałami, często z obcym kapitałem, nie jest zapewne łatwe?

    Jest trudno, bo jeszcze zależy kto, czym, z kim na tym rynku konkuruje. Mamy silną pozycję wypracowaną przez lata. 40 lat temu powstała kondensownia i proszkownia na obrzeżach miasta, dzięki temu jesteśmy silni. Mleko zagęszczone to nasz główny kierunek produkcji. I bardzo dbamy o jego promocję. Na rynku krajowym w mlekach zagęszczonych mamy udział na poziomie ponad 80%. I tego pilnujemy. To jest pierwsza sprawa. Druga sprawa - trzeba szukać ciągle czegoś nowego.

    W 2015 roku uruchomiliśmy nowoczesną proszkownię. Poprzednia zamontowana przez Francuzów ma już 40 lat i przestała spełniać nasze wszystkie oczekiwania. W nowym obiekcie możemy suszyć serwatkę i produkować mleko, które ostatnio, szczególnie jeśli chodzi o kraje arabskie i afrykańskie, ma coraz większe wzięcie, bo to jest mleko w proszku tańsze. Zamiast tłuszczu zwierzęcego ma tłuszcz roślinny, czyli np. olej palmowy. Dzięki obserwacji sytuacji na świecie i poczynionym inwestycjom, jesteśmy w stanie zwiększać segment i pozyskiwać nowe rynki zbytu. Jeszcze do 2015 roku na proszek byliśmy w stanie przerabiać z 100 tys. litrów mleka na dobę, dziś posiadamy wieżę o wydajności przerobowej 300 tys. litrów mleka na dobę.

    Przymierzamy się do kolejnej zmiany, która powinna uchronić nas przed kłopotami finansowymi. Produkujemy mleka płynne, które nie przynoszą nam zysku, czyli UHT, spożywcze pasteryzowane. Wkrótce odejdziemy od tego, a wejdziemy w produkcję serów długo dojrzewających. To też jest czysta ekonomia. Porównujemy koszty wytworzenia mleka płynnego oraz sprzedaż. Rachunek jest mocno ujemny. Jeśli to mleko przeznaczymy na produkcję serów dojrzewających, a bilans końcowy wyniesie zero, to i tak zyskamy. Dlatego do końca tego roku uruchomimy produkcję serów długodojrzewających.

    Spożycie mleka w Europie spada. Czy nie będzie tak też z serami?

    Jeśli patrzy się na rynek unijny i polski, nawyki żywieniowe konsumentów się zmieniają. Taka jest tendencja europejska i światowa, że sprzedaż mleka zagęszczonego, a więc nasz numer jeden, stopniowo spada. I tego nikt nie powstrzyma żadnymi działaniami i wyrzucaniem dodatkowych pieniędzy w reklamę czy marketing. Stąd trzeba myśleć o czymś innym. A dane statystyczne pokazują, że spożycie serów dojrzewających ma trwałą tendencję wzrostową.

    Ale uruchomienie nowego segmentu produkcji to spore koszty, które trzeba ponieść w krótkim czasie.

    Podpisaliśmy już umowę na 10-letni kredyt inwestycyjny. Mieliśmy o tyle dobrze, że już wcześniej posiadaliśmy wolny budynek pomagazynowy, który wykorzystamy na serownię, dlatego nie trzeba będzie budować nowego obiektu. Cały czas trzeba inwestować, ale też trzeba uważać, by nie przeinwestować.

    Forma spółdzielczości wymaga od państwa elastyczności w podejmowaniu decyzji. Pana pomysły muszą być zaakceptowane przez reprezentantów członków spółdzielni, czyli rolników. Im więcej osób, tym może być więcej głosów. Jak w takim układzie udaje wam się wypracować wspólne strategie działań?

    Zarząd zarządza w imieniu dostawców mleka. W strukturze spółdzielczości najwyższym organem jest walne zgromadzenie, które odbywa się raz w roku i rozlicza poprzedni rok. Natomiast nad bieżącą pracą czuwa rada nadzorcza, w skład której powinno wchodzić 21 członków. W tej chwili w radzie nadzorczej Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu jest 19 osób. W tej chwili jest ona niekompletna, bo 2 dostawców mleka odeszło. Ale dynamika mleka w skupie, patrząc rok do roku 2017 - 2018, jest minimalnie wzrostowa, więc żadna tragedia się nie stała, że ktoś zdecydował się odejść.

    Ilu jest obecnie członków spółdzielni?

    Dostawców mleka mamy 1200. Wszyscy są członkami. Natomiast pracowników emerytów mamy 350 i oni również są członkami. Tylko że pracownik jest tylko członkiem, a rolnik członkiem i dostawcą mleka.

    Dlaczego tak jest, że w sektorze mleczarskim udało się założyć i zachować spółdzielnie z udziałem rolników, a w innych nie?

    Wydaje mi się, że duży wpływ na mobilizację dla spółdzielni mleczarskich miała zapowiedź wejścia Polski do Unii Europejskiej. Wtedy mleczarnie szybko zareagowały. Różnica w wyglądzie półki produktów mleczarskich przed wejściem naszego kraju do Unii, a obecnie jest ogromna pod względem wyglądu opakowań, kolorystyki czy jakości. To się zmieniło jak dzień do nocy. Wiedzieliśmy, że musimy się zmienić, żeby być nadal konkurencyjni i to zrobiliśmy. Dzięki temu te spółdzielnie istnieją do dziś. Jeśli ktoś ten okres przespał i za wiele nie zrobił, to odpadł z rynku.

    Jakie korzyści czerpiecie z przynależności do Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich?

    Jest to organizacja, która reprezentuje nas - spółdzielnie - wobec organów państwowych, opiniuje pewne tematy. Czasem dzięki niemu odbywają się spotkania, na których niekiedy pojawia się minister i jest to dobra okazja, by z nim porozmawiać.

    Co o rynku mleka prezes Grzegorz Grzeszkowiak mówił w 2017 roku? Przeczytaj WYWIAD

    • Tagi:
    • Grzegorz Grzeszkowiak
    • krowy mleczne
    • małe mleczarnie
    • sery długodojrzewające
    • mleczarnia w Gostyniu
    • mleko
    • cena
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość

    5 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Niemcy: Wzrost produkcji mleka i spadek cen. Co to znaczy dla Polski?

    30 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Jak liczba ludności Polski wpływa na branżę rolną?

    29 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia

    21 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo

    23 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
    10 grudnia 2025
    Przepisy
    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw
    10 grudnia 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
    10 grudnia 2025
    Ekonomika
    Zaleją nas miodem z Ukrainy? Oto fakty
    10 grudnia 2025
    Ekonomika
    Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
    9 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Nielegalnie zrzucają rolnikom śmieci na pola. Rządowa agencja ostrzega
    9 grudnia 2025
    Ekonomika
    Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
    8 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności