Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Mięso z probówki? Już w 2021 roku

Mięso z probówki? Już w 2021 roku

Newsy 17 grudnia 2018 10:57 doti Aktualizacja: 17 grudnia 2018 12:00
Mięso z probówki? Już w 2021 roku
Źródło: fotolia.com
Ta technologia pozwoli na wytworzenie mięsa przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych.
Spis treści:

    Ta technologia pozwoli na wytworzenie mięsa przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych.

    Czy to konieczność? Kiedy przyjdzie nam jeść mięso z probówki? Niektórzy naukowcy są zdania, że wcześniej myślimy. W badania nad wytwarzaniem mięsa w laboratorium zaangażowani są najbogatsi ludzi świata, jak chociażby Bill Geats i Richard Branson. Do grona entuzjastów dołączyła także firma Tyson Foods - drugi największy na świecie przetwórca mięsa.

    Produkcja białka zwierzęcego w laboratorium ma pomóc rozwiązać wiele problemów, w tym wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie oraz środowisko oraz być odpowiedzią na coraz większe zapotrzebowanie na białko zwierzęce na Ziemi.

    Bardzo dużo mówi się o wykorzystywaniu antybiotyków w produkcji zwierząt. W USA 80% wszystkich antybiotyków produkuje się właśnie na potrzeby hodowli. Mięso z probówki ma smakować jak prawdziwe i być wolne od bakterii E.coli, salmonelli czy antybiotyków.

    Jak wygląda taka produkcja? U zwierzęcia jest pobierana biopsja, a następnie prowadzona jest w dalszej hodowli namnażanie pobranych komórek w laboratorium do chwili uzyskania produktu końcowego - miesa, jakie znamy.

    Jakie są jeszcze inne zalety? Wytwarzanie mięsa w laboratorium uchroni środowisko od zanieczyszczenia, które powstaje na skutek tradycyjnej hodowli zwierząt. ONZ ocenia, że to właśnie ona odpowiedzialna jest za ogromną emisję gazów cieplarnianych. Według niektórych danych, zwierzęta odpowiadają za blisko 40 procent metanu emitowanego do atmosfery. Intensywna i rosnąca na całym świecie produkcja bydła czy świń zanieczyszcza także wodę i glebę.

    Firmy działające w kierunku badań nad produkcją mięsa w laboratorium podają, że ich produkty do regularnej sprzedaży mogą trafić w ciągu 3 lat.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wieprzowego z dnia 17 grudnia TUTAJ

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego z dnia 17 grudnia TUTAJ

    Analityk finansowy o sytuacji na rynku świń. Czy w 2019 roku cena wzrośnie? Koniecznie ZOBACZ!!!!!

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • świnie
    • mięso z probówki
    • wołowina
    doti
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach

    5 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej

    28 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

    24 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur

    20 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
    6 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
    6 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Transport serów zatrzymany. Kontrola ujawniła szereg nieprawidłowości
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Czarne chmury nad rolnictwem w Polsce. Co czeka rolników w 2026 roku?
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolnicy walczą o dostęp do ziemi. Jest interwencja poselska w sprawie GR Rusko
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Najgorsze żniwa w historii? "Nie mogę ryzykować nowej uprawy pszenicy"
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
    6 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności