Mączniak prawdziwy zbóż i traw. Jakie są progi jego szkodliwości?

- Decyzję o sposobie i terminie zwalczania mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji - radzi Państwa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Wskazuje jednocześnie orientacyjne progi szkodliwości dla tej choroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mączniak objawia się charakterystycznym mączystym, białym nalotem na wszystkich nadziemnych częściach roślin. Starsze skupiska mączniaka stają się kożuchowatymi, szaro-brązowymi powłokami. Miejsca porażone żółkną, a następnie obumierają. Patogen pogarsza wykształcenie ziarna. Może powodować straty w granicach do nawet 30%. Zdarza się, że grzyb przechodzi na kłosy. Występowaniu tej choroby sprzyjaą wilgotna i ciepła pogoda, wahania temperatury, duże zagęszczenie roślin, brak przewiewności, a także przenawożenie azotem.
Czytaj także: Jak podnieść skuteczność fungicydów?
Jak zwalczyć mączniaka?
- Zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia . W sprzyjających warunkach stosowanie fungicydów można przedłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna, uwzględniając okres karencji stosowanego środka – informuje PIORiN.
Jakie są progi szkodliwości mączniaka?
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej, jak podaje PIORiN, są następujące:
•faza od początków krzewienia do końca krzewienia - 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
•faza strzelania roślin w źdźbło - 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
•faza kłoszenia roślin - pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym bądź kłosie.
Jak ograniczyć występowanie mączniaka?
Ograniczyć występowanie choroby można rónież poprzez:
• szybkie wykonanie podorywki i starannej orki, w celu zniszczenia resztek pożniwnych,
• unikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem,
• unikanie sąsiedztwa innych plantacji pszenic ozimych i jarych,
• stosowanie prawidłowego zmianowania,
• odpowiedni dobór odmian,
• zaprawianie nasion.
Obecnie najwięcej komunikatów PIORiN, dotyczących wystąpienia mączniaka jest na terenie woj. dolnośląskiego. Sygnały o wystąpienu tej choroby dociearją jednak także z Opolszczyzny.