Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Jeśli mowa o klasykach polskiej kuchni i królowych polskich zup, pomidorowa zdecydowanie nie ma konkurencji. Podawana z ryżem, makaronem, zrobiona ze świeżych pomidorów lub przecieru, zabielona śmietanką, a nawet z dodatkiem sera – przypadnie do gustu wielu podniebieniom. Jak ją przygotować, by jej smak zachwycił?
Przepis na zupę pomidorową
Zupę pomidorową często przyrządza się na bazie rosołu, choć zamiast niego można przygotować bulion na bazie warzyw (samych lub z dodatkiem mięsa), gotując je w wodzie przez co najmniej godzinę. Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżych pomidorów, jak i passaty czy przecieru.
Pierwszym krokiem do przygotowania zupy pomidorowej jest pokrojenie w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. W przypadku zupy ze świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki i pokroić w kostkę lub ćwiartki. W garnku rozgrzewamy oliwę lub odrobinę masła i smażymy na niej cebulę na małym ogniu. Kiedy zmięknie i zmieni kolor na złocisty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy świeże pomidory, pomidory z puszki, passatę lub przecier pomidorowy i podsmażamy wszystko przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu do garnka, w którym smażyły się pomidory (w dowolnej formie), wymieszanie zawartości, dodanie przypraw i pozostawienie do zagotowania. Kolejno zmniejszamy ogień i pozwalamy zupie, by gotowała się jeszcze przez co najmniej 20 minut, by smaki mogły się przegryźć. Jeśli zupa okaże się za słona, można pod koniec gotowania wrzucić do niej i ugotować w wywarze ryż lub makaron.
Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna
Jak przyprawić zupę pomidorową?
Zupa pomidorowa nabiera głębi smaku nie tylko dzięki pomidorom, lecz także odpowiednim przyprawom. Standardowym zestawem jest sól, pieprz oraz cukier (szczególnie gdy po dodaniu pomidorów wywar okazuje się zbyt kwaśny), a także liść laurowy i ziele angielskie do bulionu.
Z pomidorową jednak doskonale komponują się też zioła, takie jak bazylia lub oregano – zarówno świeże, jak i suszone. Podobnie jak w przypadku rosołu do zupy można dodać również lubczyk. Świetnie sprawdzi się też podanie pomidorowej ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Warto wzbogacić ją o smak, który jest sprawdzony i lubiany.
Co ciekawe, w celu uzyskania nietypowego, korzennego smaku zupy można do niej dodać płaską łyżkę cynamonu. Może on zmniejszyć kwaskowaty smak pomidorów i nadać wywarowi głębi. Płaską łyżkę cynamonu warto dodać do koncentratu pomidorowego i wymieszać z zupą pod koniec gotowania.
Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny
Słodka pomidorowa – jak zniwelować kwaskowatość zupy?
Pomidory nadają zupie kwaśnego smaku, który nie każdemu przypada do gustu. Dlatego jest kilka sposobów, by wydobyć z bulionu pożądaną słodycz. Oprócz wspomnianego już cynamonu używa się w tym celu również cukru czy ksylitolu, ale nie tylko. Na smak mogą wpłynąć też słodkie warzywa, takie jak marchewka lub korzeń selera, które warto dodać do zupy nie tylko, by była słodsza, lecz także by jej smak był bogatszy.
W zmniejszeniu kwaskowatości zupy pomidorowej pomoże również zabielenie zupy. W tym celu użyć można nieco śmietany lub mleka. Warto jednak pamiętać, by nie wlewać śmietany bezpośrednio do zupy. Należy przelać nieco gorącego wywaru do osobnej miseczki, powoli wymieszać go ze śmietaną i następnie wlać całość do garnka.
Czytaj też: Posadź te warzywa obok siebie. Będą zdrowsze i dadzą lepszy plon
Jak sprawić, by zupa pomidorowa była aksamitna?
Jak uzyskać aksamitną i kremową zupę pomidorową? Można zabielić ją śmietanką, dodać odrobinę mąki lub też ser mozzarellę. Gdy rozpuści się on w gorącej zupie i dojdzie do połączenia jego delikatnego smaku z kwaskowatością pomidorów, zupa pomidorowa nabierze zupełnie nowego wymiaru.