Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
      Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
      Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Dla domu - Kulinaria 20 lutego 2025 06:12 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Źródło: alex9500 / Adobe Stock
W kuchni często wykorzystywane są różne tłuszcze – między innymi do smażenia. Często zupełnie nie zastanawiamy się, co wlewamy na patelnię, a to może być błędem. Sprawdź, które tłuszcze są najgorsze do smażenia.
Spis treści:

    Oleje są wykorzystywane w kuchni często i chętnie – zarówno na zimno, jak i w wysokich temperaturach. Do smażenia warto jednak wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bezpieczne są oleje rafinowane o niskiej zawartości kwasów nienasyconych. Powinny mieć również wysoką temperaturę dymienia. Jeżeli w oleju przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, stosowanie ich na zimno jest najlepszą opcją. Podgrzewane w wysokiej temperaturze nie tylko pozbawia ich zdrowotnych właściwości, lecz także może tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Olej słonecznikowy – lepiej na nim nie smażyć

    Olej słonecznikowy to bardzo popularny wybór. Wiele osób używa go do smażenia – co mogłaby tłumaczyć chociażby wysoka temperatura dymienia (w przypadku rafinowanego oleju słonecznikowego jest to 227 stopni Celsjusza). Dlaczego jednak nie jest to najlepszy pomysł? Olej słonecznikowy zawiera w przewadze kwasy wielonienasycone omega-6. W związku z tym, jeśli już z niego korzystać, to raczej na zimno. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna 

    Zdrowy, ale tylko na zimno – olej rydzowy

    Warto stosować olej rydzowy w kuchni – w 90 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3 oraz omega-6, w związku z czym pozytywnie działa na układ nerwowy czy układ krążenia. Ponadto zawiera między innymi witaminę E, A, witaminy z grupy B oraz lecytynę. Jego temperatura dymienia jest jednak niska, dlatego bardzo ważne jest stosowanie go jedynie na zimno – podgrzany traci zdrowotne właściwości i może zaszkodzić. 

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Olej z pestek winogron – czy można na nim smażyć?

    Olej z pestek winogron ma wysoką temperaturę dymienia i w związku z tym można by uznać, że smażenie na nim jest dopuszczalne. Co jednak istotne, warto zwrócić uwagę na jego skład (70 proc. kwasów wielonienasyconych), wynika z niego bowiem, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie go jedynie na zimno. Kwasy wielonienasycone poddane wysokiej temperaturze mogą się bowiem utlenić i tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Smażenie na maśle – czy jest zdrowie? 

    Do smażenia sięgamy także po masło. Jego charakterystyczny smak sprawia, że niektórzy bardzo lubią używać tego tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że ma ono niską temperaturę dymienia i może szybko się spalić. Jeśli już więc smażyć na maśle, to krótko. Bezpiecznym tłuszczem do tego celu będzie masło klarowane. 

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Czy można smażyć na margarynie?

    Jednym z najgorszych tłuszczów do smażenia jest też margaryna. Najlepiej zupełnie ograniczyć jej stosowanie, może bowiem zawierać tłuszcze trans. Margaryny do smarowania pieczywa mają wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, co także przemawia za tym, by ich nie podgrzewać.

    Na jakich olejach smażyć? 

    Najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych. Polecany jest na przykład olej kokosowy – w tym przypadku jednak bardzo ważne jest to, by wybierać olej rafinowany – jego temperatura dymienia wynosi bowiem 232 stopnie Celsjusza. Ponadto nie zawiera on cholesterolu, który uwalnia się podczas smażenia. Tak dzieje się między innymi w przypadku smalcu, który choć ma wysoką temperaturę dymienia i można go w ten sposób wykorzystywać, to ostatecznie może nie wpłynąć dobrze na zdrowie. 

    Dobrym wyborem do smażenia jest też olej rzepakowy – rafinowany ma temperaturę dymienia przekraczającą 200 stopni Celsjusza. Do krótkiego smażenia można również wybrać oliwę z oliwek, również rafinowaną – tutaj jednak istotne jest to, by cały proces był szybki, a temperatura smażenia nie przekroczyła 180 stopni Celsjusza. 

    • Tagi:
    • oleje do smażenia
    • na czym smażyć
    • olej
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Newsy

    Cena zbóż, mleka, mięsa w dół – najnowsze informacje ze świata

    7 września 2022
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
    30 lipca 2025
    Newsy
    Minister Krajewski o swoich priorytetach. Będzie przełom w kilku sprawach
    30 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Za te pieniądze można kupić nowe maszyny rolnicze. Czasu na wniosek zostało mało
    30 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
    29 lipca 2025
    Dla domu
    Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
    28 lipca 2025
    Dla domu
    Nie wyrzucaj do śmieci. Świetnie sprawdzą się jako nawóz organiczny w ogrodzie
    28 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności