Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dla domu - Kulinaria 8 grudnia 2024 06:06 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Źródło: hotblog
Rosół to jedno z głównych dań polskiej kuchni. Jego podawanie w każdą niedzielę jest tradycją w wielu polskich domach. Co zrobić, by wydobyć idealny smak wywaru?
Spis treści:

    Przy każdym przygotowaniu smak rosołu może być inny. Wiele zależy od użytych składników, rodzaju mięsa i sposobu gotowania. Choć może się wydawać, że to prosta zupa, mnogość tajnych sposobów i sekretnych składników może wynieść ją na zupełnie inny poziom. 

    Gotowanie rosołu – podstawy

    Rosół gotowany jest ma mięsie i warzywach. Aby bulion miał jak najwięcej smaku, dowolnie wybrane mięso zalewa się wodą, zagotowuje, a następnie dodaje warzywa i całość gotuje na wolnym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. 

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb

    Jakie mięso wybrać? Tutaj wiele zależy od preferencji. Najczęściej wybierane jest mięso drobiowe z wołowym, jednak dobrze sprawdzi się również jeden rodzaj mięsa. Niektórzy preferują w tym celu na przykład kaczkę. Zdarza się, że dodaje się również cielęcinę. 

    Co istotne, mięso należy zalać zimną wodą. To sprawi, że wydobędzie się z niego jak najwięcej smaku, a rosół będzie esencjonalny. Zalanie gorącą wodą może sprawić, że więcej smaku nabierze samo mięso, a nie wywar. 

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Co zrobić, by rosół był klarowny? 

    Podczas gotowania na powierzchni zupy mogą pojawić się szumowiny, czyli drobiny białka wydobywające się ze składników. Jeśli się ich nie usunie, to rosół może być mętny, a wielu osobom zależy na jego klarowności. Na szczęście są na to sposoby. Jednym z nich jest zbieranie szumowin łyżką – najłatwiej zrobić to w momencie, gdy zupa przestaje już szumieć, ale równie dobrze można je usuwać na bieżąco. 

    Innym sposobem na klarowny rosół jest dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody i gotowanie go bez przykrycia na wolnym ogniu. Dzięki temu szumowiny opadną na dno garnka. 

    Szumowin można pozbyć się także dzięki białku kurzemu. Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić, a do wywaru w temperaturze ok. 60–70 stopni dodać białka jaj – na przykład w lekko ubitej formie. Następnie należy go podgrzewać, delikatnie mieszając, do czasu aż białka się zetną i zbiorą mętność zupy. Gdy tak się stanie, należy ją ponownie przecedzić i gotowe.

    Rosół z pieczonych składników. Jak wydobyć intensywny smak? 

    Aby rosół był esencjonalny i miał głęboki kolor, warto wypróbować go w wersji pieczonej. Przed włożeniem składników do garnka, wykładamy je na blachę, polewamy lekko oliwą, sypiemy obficie przyprawami (na przykład lubczykiem) i wstawiamy do piekarnika. Czekamy aż mięso i warzywa się przypieką, następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu. Pieczenie pozwala na wydobycie dodatkowego smaku i intensyfikuje aromat zupy. 

    CZYTAJ TAKŻE: Zabezpiecz borówkę amerykańską przed zimą. Cztery najlepsze sposoby

    Kiedy dodawać przyprawy? 

    Już podczas gotowania mięsa warto dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Pozostałe przyprawy, takie jak sól, pieprz czy lubczyk warto zostawić na koniec – dzięki temu zachowany zostanie intensywny smak wydobyty ze składników zupy. Aby poprawić kolor rosołu, można również dodać do niego odrobinę kurkumy. 

    Tajne składniki, które poprawią smak rosołu

    Do gotującego się wywaru można dodać składniki, które zmienią jego smak i nadadzą mu charakteru. Jednym z nich są świeże pomidory – choć raczej nie kojarzą się z rosołem, warto dodać je na listę. Pomogą w osiągnięciu klarowności, dodanie ich jest bowiem sposobem na pobycie się szumowin. Do tego pomidor nada wywarowi bardziej wyrazistego smaku, nieco kwaskowatego, a ponadto zmieni jego kolor na intensywniejszy. 

    Dodawanie cebuli do rosołu nie jest niczym innowacyjnym, jednak warto ją opalić, zanim się to zrobi. Nie tylko będzie miała bardziej wyrazisty smak, lecz także poprawi kolor rosołu, który dzięki niej będzie złocisty. 

    Do rosołu można dodać też kapustę włoską, szczególnie gdy lubi się orzechowe i chrzanowe nuty. Dodawanie kapusty do tej zupy dla wielu wydaje się nie do końca trafione, ale warzywo to może tak wpłynąć na jej smak, że warto chociaż spróbować. 

    Źródło: wp.pl, przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • zupa
    • sekretne składniki
    • przepis
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zupa szczawiowo-pokrzywowa

    21 kwietnia 2025
    Dla domu

    Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

    18 kwietnia 2025
    Hotblog

    Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

    14 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    31 marca 2025
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
    19 czerwca 2025
    Dla domu
    Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy