Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
      Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
      Młodzi rolnicy będą mogli dostać na start nawet 400 tys. zł? Unia ma duże plany
      Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
      Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
      Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Raport o polskim rynku mięsa - co do poprawy?

Raport o polskim rynku mięsa - co do poprawy?

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 19 listopada 2018 07:00 doti Aktualizacja: 22 listopada 2018 16:31
Raport o polskim rynku mięsa - co do poprawy?
Źródło: pilipphoto, fotolia.com
Wyniki badań pokazują - 50 mld zł w ciągu 5 lat może zyskać polska gospodarka, jeśli usprawni działania sektora rolno - spożywczego.
Spis treści:

    Wyniki badań pokazują - 50 mld zł w ciągu 5 lat może zyskać polska gospodarka, jeśli usprawni działania sektora rolno - spożywczego.

    Kongres 590 to miejsce spotkań przedstawicieli biznesu, nauki i legislacji. W programie nie zabrakło także tematyki rolniczej. W drugim dniu trwania Kongresu 590 w Jesionce koło Rzeszowa firma EY przedstawiła raport o sytuacji na polskim rynku mięsa. O z niego wynika? Nie jest źle, choć, gdyby udało się usprawnić kilka pewnych kwestii - można by było zawalczyć o 50 mld zł w ciągu 5 lat. Dokument został opracowany we współpracy z ekspertami Grupy Cedrob, największego polskiego producenta mięsa.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wieprzowego TUTAJ

    Rynek mięsa wieprzowego

    Największym zagrożeniem dla polskiej produkcji świń, co nie dziwi, jest afrykański pomór świń. Problem stanowi także nierównomierna struktura produkcji w skali kraju, do której przyczyniają się opory społeczne przed nowymi inwestycjami. Jak wynika z raportu EY w Polsce funkcjonuje zaledwie tysiąc wyspecjalizowanych gospodarstw utrzymujących dużą obsadę - pokrywają 25 procent krajowej produkcji. Nie jest to wiele chociażby w porównaniu z Niemcami, gdzie 71% całości produkcji jest skupione w aż 10 tysiącach profesjonalnych gospodarstw o obsadzie równej 1000 szt. lub większej.

    Czytaj także: Pogłowie trzody chlewnej będzie spadać? Prognozy na 2019 rok

    Na rodzimą produkcję trzody chlewnej niekorzystnie wpływa także uzależnienie się od importu warchlaków. W ostatnich dziesięciu latach liczba warchlaków pochodzących z poza granic naszego kraju wzrosła o 35 procent, z czego aż 85 procent zwierząt trafia do nas z Danii. Raport wykazuje, że korzyści z zastąpienia importu prosiąt i warchlaków produkcją krajową to, co najmniej półtora tysiąca nowych miejsc pracy, nawet 1,8 mld złotych rocznie dodatkowej wartości produkcji krajowej i zniwelowanie perspektywy uzależnienia od dostawców zewnętrznych. 

    Rynek drobiu

    W tym sektorze jest zdecydowanie lepiej. Polska jest pierwszym producentem tego mięsa w UE i czwartym eksporterem na świecie (po Brazylii, USA i Holandii). Jak wynika z raportu, polscy producenci drobiu osiągają najniższy koszt produkcji 1 kg wśród największych producentów w Unii Europejskiej. 95 procent wartości hodowlanej jest wytwarzane przez podmioty z polskim kapitałem. W hodowli i przetwórstwie drobiu w Polsce zatrudnionych jest 84 tysiące osób.

    Jak wynika z raportu, możemy spodziewać się dalszego wzrostu eksportu, a do 2023 roku zatrudnienie w branży znajdzie dodatkowych 20 tysięcy osób. Do wzrostowej tendencji na rynku drobiowym przyczynia się brak zmian regulacyjnych wpływających na koszt pasz, a to właśnie one stanowią blisko 70 procent wartości produkcji. 

    Zagrożenia dla branży drobiarskiej

    Zagrożeniem dla branży drobiarskiej jest - zdaniem badaczy EY - wprowadzanie zakazu stosowania pasz GMO. Czynnik ten doprowadziłby do utraty konkurencyjności produkcji drobiowej i w efekcie spadek eksportu w latach 2019-2023 o wartości 35 mld złotych. Zakaz stosowania soi genetycznie modyfikowanej spowodowałby wzrost kosztów produkcji o ponad 15 procent, gdyż obecnie nie istnieją dopuszczoną prawem i efektywne kosztowo substytuty pozwalające na stuprocentowe wyeliminowanie importowanej śruty sojowej.

    Czytaj także: Grypa ptaków. Dramatyczna sytuacja na Bałkanach

    Według raportu, w razie wprowadzeniu zakazu pracę mogłoby utracić nawet 40 tysięcy osób. Warto zaznaczyć, że 20 największych eksporterów produktów drobiowych (stanowią 92 procent światowego eksportu, stan na 2017 rok) nie zakazuje stosowania GMO w paszach. W razie wprowadzenia takich obostrzeń, Polski przemysł drobiowy z wykazującego najniższy koszt produkcji w UE zacząłby wskazywać najwyższy.
     

    Co trzeba zrobić, by poprawić sytuację w sektorze produkcji mięsa w Polsce według raportu EY?

    • zreformować system nadzoru weterynaryjnego
    • skrupulatnie egzekwować przepisy bioasekuracji we wszystkich typach gospodarstw, by zapobiec rozprzestrzenianiu się ASF
    • podjąć działania w celu odbudowy produkcji prosiąt w Polsce poprzez skierowanie funduszy bezpośrednio do gmin i pozwolić na wdrożenie stref ze specjalną ścieżką inwestycyjną
    • usprawnić proces inwestycyjny, czyli skrócić terminy wydawania pozwoleń i doprecyzować przepisy dla lokalizacji, budowy i eksploatacji obiektów inwentarskich.

    Czytaj także: Importowane mięso będzie znakowane?

    • Tagi:
    • sektor
    • pasza gmo
    • kongres 590
    • rynek mięsa
    • drób
    • trzoda chlewna
    • ASF
    • Cedrob
    doti
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie

    11 maja 2025
    Drób

    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

    7 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    ASF - są nowe ogniska. Szczególnie trudna sytuacja w jednym regionie

    5 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Drób

    Walczą z fake newsem. „To poważne konsekwencje dla branży”

    24 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Choroby i szkodniki
    Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
    16 maja 2025
    Zdrowie
    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
    16 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
    16 maja 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
    16 maja 2025
    Analizy rynkowe
    2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy