Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • KIŁA groźna dla roślin

KIŁA groźna dla roślin

Uprawy - Choroby i szkodniki 5 kwietnia 2016 09:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 5 kwietnia 2016 09:19
KIŁA groźna dla roślin
Źródło: Anetta Przespolewska
Rolnik, chcąc ograniczyć ryzyko porażenia kiłą, musi prawidłowo zaplanować płodozmian. Zasadne byłoby, aby na stanowiskach, gdzie wystąpiła choroba przez co najmniej 4-5 lat nie uprawiać roślin kapustowatych.
Spis treści:

    Rolnik, chcąc ograniczyć ryzyko porażenia kiłą, musi prawidłowo zaplanować płodozmian. Zasadne byłoby, aby na stanowiskach, gdzie wystąpiła choroba przez co najmniej 4-5 lat nie uprawiać roślin kapustowatych.

    Kiła kapusty staje się coraz większym problemem w uprawie roślin z rodziny kapustowatych. Uważa się, że jest to choroba płodozmianowa i występuje powszechnie tam, gdzie intensywnie uprawia się rośliny należące do tej rodziny: kapustę głowiastą i pekińską, kalafior, kalarepę, brokuły, rzepak ozimy i jary oraz rzepę. - Wzrastający areał uprawy gorczycy w przedplonie to również potencjalne niebezpieczeństwo namnażania kiły kapusty. Choroba ta atakuje także pospolite chwasty, należące do tej samej rodziny botanicznej. Są to m.in. rzodkiew świrzepa, gorczyca polna i tobołki polne, tasznik pospolity. Nie należy zapominać o samosiewach rzepaku, ponieważ one również są żywicielami i przyczyniają się do rozwoju tej choroby. W związku z tym należy prowadzić skuteczną ochronę chwastów należących do tej samej rodziny - wyjaśnia Dorota Piękna-Paterczyk, specjalistka ds. ogrodnictwa w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Zaznacza, że duże nasilenie kiły kapusty obserwuje się praktycznie w całej Europie, w Polsce również staje się to problemem.

    Sprawcą choroby jest grzyb bytujący w glebie o nazwie Plasmodiophora brassicae. Zarodniki przetrwalnikowe mogą zalegać w podłożu do 8 lat, nie tracąc jednocześnie aktywności. - Grzyb atakuje system korzeniowy - najpierw komórki włośnikowe, skąd wnika dalej do wewnętrznych warstw korzenia. Porażone komórki powiększają się i namnażają, a po kilkunastu dniach od infekcji widoczne są zgrubienia na korzeniach. Takie komórki nie funkcjonują normalnie. Mają utrudnione przewodzenie wody i składników pokarmowych i w konsekwencji na roślinach obserwujemy objawy więdnięcia, które w przypadku dużego nasilenia prowadzą do zamierania roślin. Dodatkowo sprawcy towarzyszą liczne bakterie, które powodują szybki rozkład tkanek korzeni - tłumaczy specjalista. Dodaje, że zachodzące na roślinach procesy gnilne dodatkowo nieprzyjemnie pachną.

     

    Rośliny, które zostały zaatakowane w późniejszej fazie wzrostu mogą wytworzyć wtórny system korzeniowy lub zregenerować się, dzięki czemu wydają plon handlowy. Choroba ta jest znana, jednak trudna do rozpoznania w fazie produkcji rozsady. Właściwie pierwsze jej symptomy widoczne są na polu w okresie ciepłej i słonecznej pogody. Zainfekowane rośliny placowo więdną i zasychają. - Jednym ze źródeł infekcji może być zakażona gleba na rozsadniku lub substrat torfowy użyty do produkcji rozsady. Dodatkowo rozwojowi choroby sprzyja zakwaszona gleba, wysoka wilgotność oraz temperatura powyżej 200C. Przy temperaturach poniżej 150C infekcja korzeni nie zachodzi lub przebiega wolno. W Polsce patogen może występować na wszystkich typach gleb, a w szczególności na lekkich - wyjaśnia.

    Rolnik, chcąc ograniczyć ryzyko porażenia tą chorobą, musi prawidłowo zaplanować płodozmian. Zasadne byłoby, aby na stanowiskach, gdzie wystąpiła kiła przez co najmniej 4-5 lat nie uprawiać roślin kapustowatych. Pozytywny wpływ na glebę mają następujące rośliny: pomidory, fasola, ogórki, zboża jare, gryka czy rajgras roczny. Dlatego warto uwzględnić je w płodozmianie.

    Bardzo ważnym elementem w walce z kiłą jest wapnowanie gleb. Kiła kapusty występuje na wszystkich rodzajach gleb, ale w szczególności na glebach kwaśnych i torfowych. Gleby o odczynie poniżej 6,0 należy wapnować. Do uprawy warto wybierać odmiany warzyw kapustnych i rzepaku, które są odporne na kiłę kapusty. Należy zachować odpowiednie środki ostrożności, aby uniknąć rozprzestrzeniania się choroby. - Producenci powinni dokładnie czyścić maszyny, narzędzia przy przejazdach z pól zainfekowanych - mówi Dorota Piękna-Paterczyk.

    Chcąc ograniczyć porażenie roślin przez kiłę kapusty warto profilaktycznie zastosować preparat Altima 500 SC, opryskując nim powierzchnię i mieszając na głębokość 10 cm. Można również 1-2 tygodnie przed sadzeniem warzyw kapustowatych użyć cyjanamid wapnia tzw. azotniak Perlka, który redukuje liczebność glebowych agrofagów m.in. zarodników kiły. - Dodatkowo zawarty w składzie cyjanamid jest pożywką dla pożytecznych mikroorganizmów, które są naturalnymi pasożytami kiły. W przypadku produkcji rozsady zaleca się podlewanie rozsady w tackach plastikowych przed wysadzeniem w pole roztworem preparatu Altima 500 SC - tłumaczy specjalistka.

    • Tagi:
    • Dorota Piękna-Paterczyk
    • kiła
    • choroba
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak rozpoznać pryszczycę u zwierząt? Najczęstsze objawy

    30 marca 2025
    Bydło i mleko

    Groźna choroba zaatakowała blisko Polski. Będą dyżury i kontrole na granicach

    7 marca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Każda krowa może mieć ketozę

    14 sierpnia 2024
    Trzoda chlewna

    ASF w powiecie rawickim!

    27 lipca 2021
    Drób

    336 ognisk ptasiej grypy w Polsce!

    21 czerwca 2021
    Drób

    Ptasia grypa dziesiątkuje stada drobiu - miliony ptaków zagazowanych [WIDEO]

    2 czerwca 2021
    Drób

    Minister rolnictwa Grzegorz Puda zaapelował do rolników

    24 kwietnia 2021
    Drób

    Ptasia grypa - sytuacja w kraju i w Wielkopolsce

    26 lutego 2021
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
    13 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy