Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Newsy 10 grudnia 2018 08:45 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:26
Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni
Źródło: ZM Kaczmarek
Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj. Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.
Spis treści:

    Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj.

    Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.

    Produkowane tam wędliny powstają bez dodatków i ulepszaczy, tylko na bazie naturalnych przypraw czyli czosnku, majeranku, pieprzu oraz soli. Swój wyśmienity smak i zapach zawdzięczają właśnie tej „rajskiej” wędzarni opalanej drewnem olchowym lub dębowym. ZM Kaczmarek to mały rodzinny zakład, który współpracuje jedynie z polskimi producentami trzody chlewnej.

    - W związku z tym, że zależy nam na jakości mięsa, skupujemy towar tylko z terenu naszego powiatu, a głównie od współpracujących z naszym zakładem rolnikami zrzeszonymi w Grupie Producenckiej  „Biskupianie”. Są to sprawdzeni hodowcy, których znamy i wiemy, jak prowadzą chów - tłumaczy Marian Kaczmarek, właściciel firmy.

    Prywatna masarnia funkcjonująca od 2002 roku (wcześniej działała pod szyldem Gminnej Spółdzielni w Pępowie), cieszy się renomą na lokalnym rynku nie tylko dzięki wyrobom wędliniarskim najwyższej jakości, ale i zaangażowaniu w popularyzacji miejscowego folkloru. Od Biskupizny - regionu Południowej Wielkopolski o bogatym dorobku kultury ludowej swą nazwę ma jedna z najlepszych kiełbas ZM Kaczmarek. To właśnie ona została doceniona na targach POLAGRA FOOD 2012, gdy przyznano jej tytuł "Perła 2012".

    Wyróżnienie i nominację do nagrody otrzymały także inne produkty: kiełbasa pępowska krucha i szynka tradycyjna. ZM Kaczmarek idealnie wpisuje się w ideę przetwórstwa o tradycyjnych korzeniach, dlatego nie dziwi, że został zauważony chociażby w konkursie "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolski”.Więcej informacji: www.zmkaczmarek.pl


    Czytaj także: Perła wśród wędlin. Nagroda Polagra Food dla ZM Kaczmarek

    • Tagi:
    • kiełbasy
    • naturalne przyprawy
    • tradycyjne jedzenie
    • lokalne
    • Kaczmarek
    • kiebłasa biskupiańska
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

    1 kwietnia 2021
    Newsy

    Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

    17 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

    15 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Bydło i mleko

    Zaprezentowali trzy nowe obory [ZDJĘCIA]

    27 kwietnia 2017
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Newsy
    Adam Leszkiewicz nie jest już prezesem Grupy Azoty S.A.
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy