Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
      To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Newsy 10 grudnia 2018 08:45 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:26
Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni
Źródło: ZM Kaczmarek
Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj. Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.
Spis treści:

    Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.

    Produkowane tam wędliny powstają bez dodatków i ulepszaczy, tylko na bazie naturalnych przypraw czyli czosnku, majeranku, pieprzu oraz soli. Swój wyśmienity smak i zapach zawdzięczają właśnie tej „rajskiej” wędzarni opalanej drewnem olchowym lub dębowym. ZM Kaczmarek to mały rodzinny zakład, który współpracuje jedynie z polskimi producentami trzody chlewnej.

    - W związku z tym, że zależy nam na jakości mięsa, skupujemy towar tylko z terenu naszego powiatu, a głównie od współpracujących z naszym zakładem rolnikami zrzeszonymi w Grupie Producenckiej  „Biskupianie”. Są to sprawdzeni hodowcy, których znamy i wiemy, jak prowadzą chów - tłumaczy Marian Kaczmarek, właściciel firmy.

    Prywatna masarnia funkcjonująca od 2002 roku (wcześniej działała pod szyldem Gminnej Spółdzielni w Pępowie), cieszy się renomą na lokalnym rynku nie tylko dzięki wyrobom wędliniarskim najwyższej jakości, ale i zaangażowaniu w popularyzacji miejscowego folkloru. Od Biskupizny - regionu Południowej Wielkopolski o bogatym dorobku kultury ludowej swą nazwę ma jedna z najlepszych kiełbas ZM Kaczmarek. To właśnie ona została doceniona na targach POLAGRA FOOD 2012, gdy przyznano jej tytuł "Perła 2012".

    Wyróżnienie i nominację do nagrody otrzymały także inne produkty: kiełbasa pępowska krucha i szynka tradycyjna. ZM Kaczmarek idealnie wpisuje się w ideę przetwórstwa o tradycyjnych korzeniach, dlatego nie dziwi, że został zauważony chociażby w konkursie "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolski”.Więcej informacji: www.zmkaczmarek.pl


    Czytaj także: Perła wśród wędlin. Nagroda Polagra Food dla ZM Kaczmarek

    • Tagi:
    • kiełbasy
    • naturalne przyprawy
    • tradycyjne jedzenie
    • lokalne
    • Kaczmarek
    • kiebłasa biskupiańska
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

    1 kwietnia 2021
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

    15 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Bydło i mleko

    Zaprezentowali trzy nowe obory [ZDJĘCIA]

    27 kwietnia 2017
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"
    6 września 2025
    Analizy rynkowe
    Rolnicy znów wyszli na ulice. "Ceny pszenicy są sprzed 25 lat"
    6 września 2025
    Przepisy
    Pilne zmiany w przepisach. Chodzi o rozliczanie inwestycji. ARiMR wyśle wezwania
    6 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Rolniczy gigant ma trzech nowych prezesów. John Deere zdradza szczegóły
    6 września 2025
    Newsy
    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"
    6 września 2025
    Newsy
    CBA w Ministerstwie Rolnictwa. Zatrzymano dyrektora instytutu
    5 września 2025
    Newsy
    Ważne!Bezpłatna konferencja: Preparaty biologiczne w ochronie i uprawie roślin
    5 września 2025
    Newsy
    MRiRW: „Polska ziemia w polskich rękach”. Jest decyzja w sprawie OPR
    5 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności