Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Newsy 10 grudnia 2018 08:45 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:26
Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni
Źródło: ZM Kaczmarek
Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj. Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.
Spis treści:

    Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.

    Produkowane tam wędliny powstają bez dodatków i ulepszaczy, tylko na bazie naturalnych przypraw czyli czosnku, majeranku, pieprzu oraz soli. Swój wyśmienity smak i zapach zawdzięczają właśnie tej „rajskiej” wędzarni opalanej drewnem olchowym lub dębowym. ZM Kaczmarek to mały rodzinny zakład, który współpracuje jedynie z polskimi producentami trzody chlewnej.

    - W związku z tym, że zależy nam na jakości mięsa, skupujemy towar tylko z terenu naszego powiatu, a głównie od współpracujących z naszym zakładem rolnikami zrzeszonymi w Grupie Producenckiej  „Biskupianie”. Są to sprawdzeni hodowcy, których znamy i wiemy, jak prowadzą chów - tłumaczy Marian Kaczmarek, właściciel firmy.

    Prywatna masarnia funkcjonująca od 2002 roku (wcześniej działała pod szyldem Gminnej Spółdzielni w Pępowie), cieszy się renomą na lokalnym rynku nie tylko dzięki wyrobom wędliniarskim najwyższej jakości, ale i zaangażowaniu w popularyzacji miejscowego folkloru. Od Biskupizny - regionu Południowej Wielkopolski o bogatym dorobku kultury ludowej swą nazwę ma jedna z najlepszych kiełbas ZM Kaczmarek. To właśnie ona została doceniona na targach POLAGRA FOOD 2012, gdy przyznano jej tytuł "Perła 2012".

    Wyróżnienie i nominację do nagrody otrzymały także inne produkty: kiełbasa pępowska krucha i szynka tradycyjna. ZM Kaczmarek idealnie wpisuje się w ideę przetwórstwa o tradycyjnych korzeniach, dlatego nie dziwi, że został zauważony chociażby w konkursie "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolski”.Więcej informacji: www.zmkaczmarek.pl


    Czytaj także: Perła wśród wędlin. Nagroda Polagra Food dla ZM Kaczmarek

    • Tagi:
    • kiełbasy
    • naturalne przyprawy
    • tradycyjne jedzenie
    • lokalne
    • Kaczmarek
    • kiebłasa biskupiańska
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

    1 kwietnia 2021
    Newsy

    Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

    17 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

    15 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Bydło i mleko

    Zaprezentowali trzy nowe obory [ZDJĘCIA]

    27 kwietnia 2017
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
    16 sierpnia 2025
    Przepisy
    Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
    16 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
    16 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nowy kierunek na SGGW: sztuczna inteligencja i inżynieria uczenia maszynowego
    16 sierpnia 2025
    Newsy
    Czy grunty wchodzące w skład OPR-ów mogą być rozparcelowane?
    15 sierpnia 2025
    Newsy
    Rolnicy przyczynili się do zamknięcia popularnego kąpieliska w Wielkopolsce?
    13 sierpnia 2025
    Newsy
    14. emerytura dla rolników już we wrześniu. KRUS podał szczegóły
    13 sierpnia 2025
    Newsy
    III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane Potęgowo 2025
    13 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności