Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak poprawić efektywność tuczu świń w cyklu otwartym?

Jak poprawić efektywność tuczu świń w cyklu otwartym?

Hodowla - Trzoda chlewna 21 marca 2019 08:30 Dorota Jańczak Aktualizacja: 21 marca 2019 08:46
Jak poprawić efektywność tuczu świń w cyklu otwartym?
Źródło: D. Jańczak
Czy dzięki prostym działaniom można zwiększyć zyski na tuczu świń? To są konkretne liczby, które producentom trzody chlewnej powinny dać do myślenia!
Spis treści:

    Czy dzięki prostym działaniom profilaktycznym można zwiększyć zyski na tuczu świń? Lekarz weterynarii Krzysztof Pająk przytoczył konkretne liczby, które producentom trzody chlewnej powinny dać do myślenia*.

    Na uzyskanie jak najlepszych parametrów tuczu składa się wiele czynników. Znaczenie ma tutaj nie tylko genetyka, jakość paszy i warunki w chlewni, ale także szczepienia. Podczas wykładu poprowadzonego na targach Ferma w Łodzi lek. wet. Krzysztof Pająk postanowił skupić się na aspektach poprawy efektywności tuczu w cyklu otwartym. Zaznaczył, że spotyka się czasem z rolnikami, którzy nabywając importowane prosięta, są pewni, że wystarczy je kupić, odchować i sprzedać. Nie zdają sobie sprawy, że ich chów wymaga odpowiedniego przygotowania pomieszczeń, badań oraz szczepień. - Rolnicy popełniają często proste błędy. Jeśli kupujemy warchlaka, każdy genotyp - czy to świnia z Danii, Holandii, czy Polski, wnosi za sobą pewne tempo wzrostu, ale także przewidywalne problemy zdrowotne, które trzeba brać pod uwagę. Oczywiście hodowcy są niejednokrotnie przekonani, że kupując takiego a nie innego warchlaka, mają pewny zysk, ale nie zawsze tak jest - wyjaśnił lek. wet. Krzysztof Pająk.

    Czytaj także: Kto w Wielkopolsce importuje świnie i półtusze z UE? Lista zakładów

    Podstawową czynnością, jaką należy wykonać przed zakupem importowanego warchlaka, jest uzyskanie statusu zdrowotnego zwierzęcia wraz z wykazem przeprowadzonych szczepień. - Powinny być wykonane szczepienia ochronne na mykoplazmę, PCV2, PRRS, ewentualnie na pneumonię. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia strat - zaznaczył lek. wet. Krzysztof Pająk.

    Warchlaki powinny mieć potwierdzone szczepienia przeciwko: Mhyo, PCV2, PRRS czy App

    Kolejna sprawa to odpowiednie przygotowanie chlewni na zasiedlenie nową partią przywiezionych warchlaków. - Polecam dezynfekowanie poprzez pianę, które pozwala na dojście preparatu we wszystkie zakamarki i pozbycie się tłuszczów oraz zarazków. Warto pamiętać o użyciu dobrego środka dezynfekcyjnego oraz zasadzie, która nie zawsze jest przestrzegana, czyli cała chlewnia pusta - zaznaczył.

    O dokładnym pozbyciu się zarazków trzeba szczególnie pamiętać w sytuacji, gdy poprzednim razem mieliśmy problem z konkretnymi patogenami. Jeśli nie chcemy, by doszło do ponownego wybuchu choroby - solidnie zdezynfekujmy obiekt. - Czasem obserwuję zimą, że hodowcy po myciu i dezynfekcji otwierają chlewnie na oścież i czekają na prosięta. Świnia przyjeżdża do gospodarstwa, a w środku często temperatura jest taka sama, jak na dworze - powiedział lek. wet. Krzysztof Pająk. Gdy w chlewni jest za zimno, warchlaki gromadzą się w skupiska, zjadają więcej paszy oraz pojawiają się kaszel i biegunki. W takich warunkach nie jest trudno o wybuch pleuropneumonii czy chorób związanych z układem pokarmowym. Według specjalisty w chlewni na rusztach optymalna temperatura wynosi od 21 do 24 stopni Celsjusza (w przypadku obiektów na głębokim ruszcie temperatura powinna być o kilka stopni wyższa). Warto pamiętać też o tym, że przyczyną kaszlu wśród warchlaków może być źle ustawiona wentylacja.

    Chlewnia powinna być dostosowana do liczby warchlaków:

    1. odpowiednia ilość miejsc paszowych
    2. 1 smoczek (poidło) na 10 - 12 sztuk świń
    3. odpowiednia powierzchnia na 1 zwierzę:
    • 20 - 30 kg - 0,30 m2
    • 30 - 50 kg - 0,50 m2
    • 50 - 110 kg - 0,75 m2
    • 110 kg - 1,00 m2

    Nie tylko zbyt niska temperatura może wpłynąć negatywnie na efektywność tuczu. - Przed zakupem określonej partii prosiąt powinniśmy sprawdzić, czy w chlewni mamy odpowiednią ilość miejsc paszowych, smoczków i odpowiednią powierzchnię na jedno zwierzę. Tutaj jest pewien problem, dlatego że hodowcy nie pamiętają o tym, iż świnia powyżej 110 kg potrzebuje jednak trochę więcej niż 0,75 m2. Jeśli widzicie, że świnie się gromadzą, bo jest za mało miejsc paszowych, to niestety za tym pojawia się kanibalizm, odgryzanie poszczególnych słabszych sztuk, jak i problemy zdrowotne na skutek stresu - przestrzegał specjalista.

    Czytaj także: Ceny żywca wieprzowego - jest coraz lepiej?

    Kolejny błąd, jaki popełniają rolnicy, to zadawanie paszy nieodpowiedniej do wieku i wagi zwierzęcia. - Dlatego że w większości hodowcy, którzy kupują warchlaka, przyzwyczaili się do wagi 27 - 33 kg. Natomiast sporadycznie zdarza się, że przyjeżdżają świnie młodsze, w wadze mniejszej i wtedy pasza też musi być odpowiednio dobrana - tłumaczył. Zachęcił do wypróbowania zakwaszaczy, dzięki którym bezantybiotykowo udaje się opanować choroby obrzękowe oraz stosowania witamin (A, D3, C, E), prebiotyków, probiotyków, trójglicerydów i innych produktów złożonych. - Bardzo dobrze się sprawdzają. Zapobiegają chorobom przewodu pokarmowego - dodał.

    W ten sposób ograniczyć straty w tuczu:
    • poprawne zarządzanie stadem
    • kontrola sytuacji zdrowotnej w chlewni - badania kliniczne
    • działania wyprzedzające
    • szybka reakcja na pojawiające się problemy
    • sekcjonowanie padłych zwierząt
    • badania laboratoryjne i właściwa ocena wyników badań
    • stosowanie odpowiednich szczepionek
    • stosowanie odpowiednich antybiotyków
    • stosowanie innych metod nieantybiotykowych
    • bardzo dobre efekty suplementacji witaminowej: A, D3, E i C

    Lek. wet. Krzysztof Pająk przekonywał, że wydatki poniesione na działania profilaktyczne są zawsze niższe od strat, które dana choroba wywołuje. Na poparcie swych słów podał przykłady. Upadki, nawet niewielkie - wynoszące 1% czy wydłużenie okresu tuczu chociażby o kilka dni to koszty, które ponosi hodowca.

    Jeśli założymy, że tona paszy kosztuje tysiąc złotych, to każde 100 gramów paszy na 1 kg przyrostu masy ciała będzie dla nas wydatkiem wyższym o 10 zł na jednym tuczniku. A to z kolei oznacza, że na kilogramie sprzedanego tucznika zarobimy mniej o 10 groszy. Z wyliczeń eksperta 1% upadek warchlaków w wyniku chorób to 5 groszy mniej zarobku na sprzedanym kilogramie. Kolejna sprawa to koszty, jakie są generowane w przypadku wydłużenia tuczu z przyczyn chorobowych.

    - Wydłużenie tuczu o 7 dni to dopłata 0,25 zł do 1 kg tucznika, czyli cena sprzedaży tucznika minus 0,25 zł - wyliczał lek. wet. Pająk.

    Ekspert podał, ile można stracić, jeśli do chlewni przedostaną się konkretne patogeny.

    W stadzie liczącym 500 sztuk koszt szczepienia przeciwko PCV2 może wynieść 3 tys. zł (jedno szczepienie kosztuje 6 zł). Jakie straty można ponieść, jeśli tego się nie zrobi? Według lek. wet. Pająka nawet 15 tys. zł. W przypadku różycy, przy obsadzie 500 sztuk koszt szczepień to natomiast 2 tys. zł. W chwili zachorowania, biorąc pod uwagę upadki, wydłużenie okresu tuczu oraz leczenie można stracić nawet 20 tys. zł.

    Chorobom przewodu pokarmowego (E.coli, Salmonella, Lawsonia intracellularis, dezynteria) można zaradzić:

    • utrzymując właściwą temperaturę w chlewni
    • skarmiając paszą właściwą do wieku i wagi świń
    • stosując dodatki zabezpieczające: zakwaszacze, pre i probiotyki, monoglicerydy, środki przeciw mikotoksynom, produkty złożone

    Chorobom układu oddechowego (App, SIV, Mhyo, infekcje mieszane) można zaradzić:

    • utrzymując właściwą temperaturę (21 - 24 st. C) (w chlewni na głębokim ruszcie temp. powinna być o 1-2 stopnie C wyższa), wilgotność (40 - 70%) i szybkość przepływu powietrza (< 0,5m/s (0,2 m/s)
    • przeprowadzając szczepienia zapobiegawcze (App)

    Jakie działania profilaktyczne podejmować w przypadku innych chorób:

    • Różyca (bakteria przenoszona często w słomie) - szczepienie
    • ZZZN - podanie oxytetracykliny
    • Streptokokoza - podanie amoksycykliny
    • PCV2 - szczepienie po transporcie
    • PRRS - szczepienie po transporcie
    • SIV - ewentualne szczepienie po transporcie

     

    Jakie ponosimy straty w przypadku konkretnych chorób wg lek wet. Krzysztofa Pająka:

    Pleuropneumonia świń

    • upadki do 10% (najczęściej zdarzają się do 30%)
    • koszt leczenia 10 - 30 zł/szt.
    • tucz wydłużony o 7 -10 dni

    Koszt szczepienia - 5,00 - 10,00 zł/szt

     

    Choroba obrzękowa

    • upadki do 15% (często 25%)
    • koszt leczenia - 5,00 - 15,00 zł/szt
    • tucz wydłużony o 5-7 dni

    Zakwaszacz - 12,00 - 20,00 zł do tony paszy

     

    Różyc

    • upadki do 20%
    • koszt leczenia - 10,00 - 15,00 zł/szt
    • tucz wydłużony o 7 - 10 dni

    Koszt szczepienia - 2,00 - 4,00 zł/szt

    *Na podstawie wykładu, który miał miejsce na targach Ferma w Łodzi w lutym 2019 r.

    • Tagi:
    • choroby świń
    • cykl otwarty
    • jak zaoszczędzić
    • tucz nakładczy
    • jak zwiększyć zyski
    • import prosiąt
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Czy można zaszczepić dziki na ASF? Niemcy testują przynęty ze szczepionką

    8 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak skutecznie zwalczyć PRRS? Duński model sukcesu

    14 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Szczepionka przeciw ASF w zasięgu ręki?

    8 stycznia 2025
    Trzoda chlewna

    Producenci tuczników w cyklu otwartym są "pod kreską"

    14 lutego 2024
    Newsy

    Agri Plus - lider tuczu nakładczego w Polsce - z zarzutami!

    7 lipca 2022
    Sylwetki

    Justyna Wlaźniak - tańcząca rolniczka i producentka trzody chlewnej [VIDEO]

    22 października 2021
    Sylwetki

    Odnaleźli się w produkcji trzody chlewnej

    26 lutego 2021
    Prawo i finanse

    Będzie pomoc dla producentów świń w cyklu otwartym 

    4 grudnia 2020
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Video
    WIR zapowiedziała, że zaproponuje przepisy prawa chroniące rolników przed pozwami
    13 maja 2025
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy