Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
      Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
      Młodzi rolnicy będą mogli dostać na start nawet 400 tys. zł? Unia ma duże plany
      Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
      Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
      Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Szparagi zaczęły się wcześniej i powinny się opłacić

Szparagi zaczęły się wcześniej i powinny się opłacić

Owoce i warzywa 11 kwietnia 2024 09:00 Redakcja Aktualizacja: 11 kwietnia 2024 09:52
Pixabay
Pixabay
Sezon szparagowy w tym roku rozpoczął się w Polsce dwa tygodnie wcześniej. Nasze szparagi są cenione zarówno na krajowym, jak i międzynarodowym rynku. Produkujemy około 6.000 ton rocznie, z czego większość trafia na eksport do krajów Europy Zachodniej. Zainteresowanie szparagami w Polsce rośnie, co przekłada się na większą konsumpcję i rosnącą produkcję, a nawet ich import z Hiszpanii albo nawet Meksyku.
Spis treści:

    Zbiory trwają u nas ok. 2 miesiące - od połowy kwietnia do początku lata. Szparagi wymagają słonecznego stanowiska, osłoniętego od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, gleba piaszczysto-gliniasta (należy unikać ciężkich, podmokłych). Przygotowuje się je jesienią, stosując nawozy organiczne: obornik, kompost lub humus. Istotne jest odpowiednie pH (6-7,5) i dostateczny poziom wapnia. Szparagownia może przetrwać nawet 10-15 lat. Warto więc zainwestować czas i starannie ją przygotować oraz dobrze zaplanować dla niej miejsce.

    Uprawa jest czasochłonna, zbiór - ręczny, ale powinno się opłacić

    Uprawa szparagów jest czasochłonna, wymaga cierpliwości, ale powinna się opłacić. Bardzo pracochłonny jest zbiór odbywający się ręcznie. Najlepiej wcześnie rano, zanim słońce zacznie przygrzewać. Szparagi odrastają, więc można zbierać je przez cały sezon. Plantatorzy coraz częściej narzekają na brak ludzi do tej wymagającej pracy. Powierzchnia upraw szparagów w Polsce niewiele się zmienia - wynosi około 2.300 ha, tylko w 2021 r. przekroczyła 2.500 ha. 

    Coraz bardziej popularne szparagi zielone

    Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce szparagi zielone. Swój kolor zawdzięczają słońcu, w odróżnieniu od białych, które rosną wyłącznie pod ziemią w specjalnie przygotonych pryzmach czyli szparagowniach. Te zielone są drobniejsze i bardziej delikatne. Można je gotować na parze lub smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni - najlepiej grillowej. Są wtedy chrupiące. 

    Wartość energetyczna szparagów to ok. 20 kcal (100 g). Stanowią źródło białka, witamin, kwasu foliowego czy błonnika. Mają więc korzystny wpływ na nasze zdrowie, szczególnie te zielone.

    CZYTAJ TEŻ: Nowalijki już w sprzedaży. Ile kosztują?

    Źródło: Internet
    • Tagi:
    • sezon
    • uprawa
    • szparagi
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Dlaczego warto jeść szparagi?

    28 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cen warzyw?

    9 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pierwsze szparagi są już w sprzedaży. W jakiej cenie?

    4 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Dla domu

    Wykonaj ten zabieg w marcu. W maju pojawią się duże jagody

    7 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Praca przy szparagach. Ile można zarobić w Niemczech, Holandii i Szwajcarii?

    12 lutego 2025
    Dla domu

    Kiedy i jak siać seler na rozsadę? Te działania zapewnią obfity plon

    24 stycznia 2025
    Dla domu

    Tuje brązowieją? Zrób nawóz z tych tanich składników z kuchni i spiżarni

    25 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Choroby i szkodniki
    Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
    16 maja 2025
    Zdrowie
    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
    16 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
    16 maja 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Te warzywa kupimy taniej niż rok temu
    15 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć
    15 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Ceny warzyw w Broniszach - które się zmieniły?
    14 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Podlej tym borówkę amerykańską w czasie kwitnienia. Krzew będzie odporniejszy
    11 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Ile kosztują polskie truskawki?
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy