Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zdrowa żywność 8 sierpnia 2022 12:25 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 19 października 2022 11:03
Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Od czego zacząć produkcję? Czy ten rynek będzie się rozwijał? Na pytania odpowiadają praktyk odnoszący sukcesy w tej dziedzinie i doradca rolny.
Spis treści:

    Historia tej rodzinnej firmy, wywodzącej się z gospodarstwa, pokazuje, że prowadząc małe przetwórstwo, można świetnie się rozwijać i osiągać sukcesy.

    Sery, wędliny, konfitury, soki, oleje i wiele innych produktów wysokiej jakości trafia na rynek dzięki małym przetwórcom. Najczęściej są to rolnicy, którzy zdecydowali się na przetwarzanie owoców, warzyw czy mleka - powstających na terenie ich gospodarstw. Uruchomienie takiej działalności wymaga ogromnego zaangażowania, a także zmysłu biznesowego oraz marketingowego. Niektórym udaje się na tyle rozwinąć swoją działalność, że z czasem ich produkty - określane jako te z najwyższej półki, stają się rozpoznawalne nie tylko w regionie, ale w całym kraju. Taką firmą jest SemCo - przedsiębiorstwo rodzinne ze Śmiłowa (Wielkopolska) zarządzane przez dwa pokolenia państwa Justów.

    Małe przetwórstwo. Powrócili do tradycji wyrobu olejów tłoczonych na zimno

    Krystyna i Jerzy Just zdecydowali się na uruchomienie małego przetwórstwa ponad 30 lat temu. Wówczas prowadzili 30 - hektarowe gospodarstwo. Zdecydowali się na rozpoczęcie produkcji olejów tłoczonych na zimno.

    - W ten sposób moi rodzice powrócili do tradycji tłoczenia olejów na zimno, która, tak naprawdę, zamarła w latach sześćdziesiątych, gdy weszły do Polski duże olejarnie, które rafinowały olej. Posiadając stuletnią tłoczarnię, wiedzieliśmy, że ten olej różni się smakowo, od tego, który jest dostępny w sklepach. Każde nasiono ma swój specyficzny smak, zapach i kolor. Podobnie jest z olejem. Każdy z nich ma charakterystyczny smak. Rodzice zaryzykowali i uruchomili małe przetwórstwo, żeby zwiększyć dochody, bo z produkcji rolniczej były one niewystarczające - opowiada Marcin Just, prezes zarządu firmy SemCo.

    Rozwój przedsiębiorstwa odbywał się małymi kroczkami. Początkowo nabywcami wyrobów państwa Just byli mieszkańcy gminy, później, gdy wieść o smacznych olejach rozniosła się w okolicy, do Śmiłowa zaczęli się zjeżdżać klienci z innych regionów. - Początki dystrybucji naszych olejów miały miejsce na naszej przydomowej werandzie. Z biegiem czasu firma zaczęła się tak rozrastać, że wyodrębniliśmy jedną część naszego biura na punkt sprzedaży. W tej chwili posiadamy sklepik, który ma około dwadzieścia pięć metrów kwadratowych, ale w planach jest jego rozbudowa, bo już powoli zaczyna robić się ciasno w tym obiekcie - opowiada Katarzyna Just, żona pana Marcina. Nie tylko sprzedaż na miejscu tak bardzo się rozwinęła. Wraz z powiększaniem produkcji oraz działaniami nad promocją marki, państwo Just szukali różnych źródeł dystrybucji swoich olejów.

    - Poszliśmy jakby za ciosem. Pracowaliśmy nad tym, by dotrzeć do małych sklepików ze zdrową żywnością. I z czasem doszliśmy do takiej sytuacji, że mogliśmy zaproponować współpracę sieciom handlowym, które ją przyjęły. I teraz rolnicy, w ramach kontraktacji, produkują dla nas nasiona na kilku tysiącach hektarów - tłumaczy Marcin Just.

    Małe przetwórstwo i zrównoważony rozwój

    Przedsiębiorstwo kładzie duży nacisk na produkcję w duchu zrównoważonego rozwoju oraz zgodnie z koncepcją „zero waste”.

    - Nic w naszej firmie się nie marnuje. Wszystko, co do nas przychodzi, podlega segregacji: czy folia, kartony czy też butelki, a wszystko, co zostaje po produkcji, czyli na przykład makuchy z nasion, są sprzedawane rolnikom, którzy wykorzystują je do pasz. I tak samo oleje, które nie są dystrybuowane do ludzi, są przeznaczone do skarmiania zwierząt i to jest bardzo cenny składnik, bo wtedy one zdecydowanie mniej chorują - zapewnia Marcin Just.

    Małe przetwórstwo. Grunt to dobry pomysł

    W jaki sposób rozpocząć małe przetwórstwo w gospodarstwie?

     - Po prostu trzeba zacząć, troszkę podejrzeć w internecie, jak to robią inni. Warto zastanowić się również nad tym, jakie przetwórstwo sprawiałoby największą satysfakcję? Czy produkcja roślinna, czy coś związanego z produkcją zwierzęcą? Zacząć sprzedaż bezpośrednio u siebie i małymi krokami rozwijać działalność - mówi Marcin Just.

    Małe przetwórstwo. Podmiotów wytwarzających zdrową, lokalną żywność będzie coraz więcej

    Według szefa SemCo, małe przetwórstwo będzie w Polsce się rozwijać. - Myślę, że jest to bardzo ważny trend dla naszego rolnictwa. Właściciele gospodarstw o znacznych areałach mogą pozwolić sobie na produkcję tylko na roli i czerpać z tego niezłe przychody. Jednak rolnicy posiadający mniejszą liczbę hektarów, muszą szukać innych źródeł dochodu i często decydują się na przydomową sprzedaż. Takie podejście jest widoczne na Zachodzie. W każdej wsi są jeden lub dwa punkty, w których można kupić swojskie wyroby - stwierdza Marcin Just. Podobnego zdania jest Anna Czarnecka, doradca Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szamotułach.

    - Wzrasta wśród konsumentów zainteresowanie produktami wytworzonymi w gospodarstwach, w których łatwo udokumentować pochodzenie takiego produktu, jego skład i metody wytworzenia. Świadomość konsumencka jest coraz większa. Ludziom zależy na tym, żeby dbać swoje zdrowie poprzez zakup produktów o wyższym standardzie oraz o środowisko poprzez właśnie wspieranie lokalnych przetwórców i skracanie tych łańcuchów dostaw - tłumaczy Anna Czarnecka.

    Skoro jest zainteresowanie, od czego powinni zacząć działania ci, którzy chcą parać się w swoich gospodarstwach przetwórstwem spożywczym?

    - Wydaje mi się, że najważniejszy jest pomysł. Jeżeli jest pomysł, to znajdą się też i środki. Dofinansowania unijne udziela Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - mówi Anna Czarnecka.

    Warto wspomnieć, że Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego od wielu lat współpracuje z rodziną Justów ze Śmiłowa. Firma SemCo około 5 lat temu została wpisana do sieci gospodarstw demonstracyjnych WODR. - Przez to należy rozumieć, że jest to gospodarstwo pokazowe. Państwo Just chętnie dzielą się z innymi rolnikami swoimi doświadczeniami, związanymi z małym przetwórstwem - mówi Anna Czarnecka.

    Czytaj także: Postawili na ekologiczną produkcję warzyw. Działają rodzinnie

    • Tagi:
    • małe przetwórstwo
    • opłacalność
    • Semco
    • oleje tłoczone na zimno
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Czekają nas spadki cen drobiu. Jak bardzo przełoży się to na opłacalność?

    18 września 2024
    Analizy rynkowe

    Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

    27 sierpnia 2024
    Trzoda chlewna

    Tuczników pół miliona więcej, ale stad świń ubywa w tysiącach

    3 lutego 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo ma mało czasu

    1 lutego 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo. Nabór w toku

    23 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo. Nabór cały czas trwa

    17 stycznia 2024
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Zdrowa żywność
    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe
    28 października 2025
    Zdrowa żywność
    Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego
    23 października 2025
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności