Żywienie płynne świń

Hodowcy trzody chlewnej powoli przekonują się do skarmiania płynnego zwierząt. Jakie zalety posiada ten system?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Większe przyrosty trzody chlewnej, wykorzystanie tanich, ale pełnowartościowych produktów odpadowych i zaoszczędzenie na paszy zbożowej - to zalety żywienia płynnego.
W sytuacji, gdy cena za żywiec trzody nie jest wysoka, warto zastanowić się nad poszukiwaniem sposobów, by zaoszczędzić na kosztach hodowli. Trzeba zatem przyjrzeć się pewnym nowym i niestandardowym rozwiązaniom. Do nich należy z pewnością skarmianie płynne.
Są rolnicy, którzy decydują się na podawanie tucznikom sfermentowanego produktu płynnego. W płynnym żywieniu można zastosować wywar gorzelniany i chleb z pobliskiej piekarni, co może stanowić nawet stanowi 60% składu pokarmu dla świń. Zdaniem specjalistów dzięki fermentacji pasza nabiera nowej wartości: jest naturalnie zakwaszona, bardziej strawna i smakowita.
By ją z powodzeniem zastosować można wyposażyć chlewnię w mieszalnik połączony z rurami, które rozprowadzają pasze do koryt. Umożliwia on kontrolowaną fermentację paszy. Najlpiej, gdy pasza będzie zadawana na „długie koryto”. Dzięki temu wszystkie świnie jedzą jednocześnie, a między posiłkami w chlewni panuje spokój. Poza tym w czasie karmienia wszystkie zdrowe sztuki powinny stać przy korycie i pobierać paszę, co znacznie ułatwia obserwację. Prócz tego świnie każdorazowo wyjadają paszę do końca, więc nie ma problemów z czyszczeniem koryta – niewyjedzona pasza jest pierwszym symptomem zmian w statusie zdrowotnym. Warto wspomnieć, że jednoczesne karmienie całych grup, zawsze o tej samej porze, sprawia, że dobowe pobranie jest większe niż przy karmieniu „do woli”.
Zaletą skarmiania na mokro jest to, że w okresach, gdy jest wysoka temperatura, w przeciwieństwie do paszy suchej, nie spada jej spożycie.
W sytuacji, gdy hodowca postawi na żywienie płynne, warto by zastanowił się także nad specjalnym oprogramowaniem komputerowym, który będzie monitorował prace systemu i ustalał automatycznie procedury żywieniowe. Dzięki temu rolnik może w dowolny sposób komponować paszę. Najprostsze rozwiązanie to jedna gotowa pasza w silosie i woda. Systemy pozwalają na komponowanie paszy z wielu składników znajdujących się w oddzielnych silosach i zbiornikach na pasze płynne np.: śruta sojowa, makuch rzepakowy, mieszanka paszowa uzupełniająca (prefiks), śrutowane ziarno jęczmienia, śrutowane ziarno pszenżyta, śrutowane kiszone ziarno kukurydzy, płynny wywar gorzelniany, serwatka i woda. Możliwe są inne zestawy składników lub rozwiązania pośrednie.