Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Znaczenie żywienia w fazie odsadzenia

Znaczenie żywienia w fazie odsadzenia

Hodowla - Trzoda chlewna 8 grudnia 2015 12:53 Ksenia Pięta Aktualizacja: 8 grudnia 2015 13:05
Znaczenie żywienia w fazie odsadzenia
Źródło: Dorota Jańczak
Żywienie prosiąt w momencie odsadzenia od matki jest kluczowym punktem dla późniejszych wyników produkcji trzody chlewnej. Może decydować o wadze ostatecznej warchlaków, tempie przyrostów oraz wpływać na ich zdrowie i upadki.
Spis treści:

    Żywienie prosiąt w momencie odsadzenia od matki jest kluczowym punktem dla późniejszych wyników produkcji trzody chlewnej. Może decydować o wadze ostatecznej warchlaków, tempie przyrostów oraz wpływać na ich zdrowie i upadki.

    Odsadzenie prosiąt następuje  między 4 a 8 tygodniem po narodzeniu. Wtedy maluchy są przenoszone do kojców grupowych, co wiąże się z dużym stresem. W jednym momencie zmienia się wszystko - obecność innych zwierząt, hierarchia w stadzie, mikroklimat, otoczenie, nauka korzystania z poideł i karmideł oraz pobieranie i trawienie całkiem innej paszy. Wiadomo, że pierwsze dni oznaczają spadek masy ciała zwierząt. Powodem tego jest dostosowanie się do nowej sytuacji, walka o miejsce w stadzie. Prosięta jedzą mniej, więc zmniejsza się produkcja enzymów i kwasów żołądkowych, które nie mają co trawić, a tym samym wzrasta pH i spada jednocześnie pojemność układu pokarmowego.

    Cały ten proces może doprowadzić do groźnych chorób, takich jak: obrzękówka, biegunka, enteroksemia.

    - Odłączenie prosiąt od lochy to przejście wyłącznie na prestarter odsadzeniowy. Jest to pasza specjalnie przygotowana na ten okres i zazwyczaj nie stosuje się jej dłużej niż dwa tygodnie po odsadzeniu - pisze w swoim artykule Grzegorz Orzechowski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, ZD Ostrzeszów. - Nie bez powodu pasza odsadzeniowa jest najdroższa - każde 100g różnicy w 14. dniu po odsadzeniu w porównaniu najlżejszych zwierząt do najcięższych wydłuża okres trwania tuczu aż o jeden dzień. W wyniku tego z każdym kolejnym dniem tuczu potrzebujemy średnio 3 kg paszy więcej na jedno zwierzę. Nie należy oszczędzać na paszy odsadzeniowej. Jest to najtrudniejszy okres dla prosiąt i podawanie złej jakościowo paszy może spowodować znaczne wydłużenie się trwania tuczu - przekonuje specjalista.

    Paszę powinno się podawać jeszcze przed odsadzeniem, aby prosięta wiedziały, że coś takiego istnieje i nauczyły się ją pobierać. - Pierwsza powinna mieć konsystencję płynną, dlatego, że zwierzęta są w stanie pobrać więcej suchej masy. A po odsadzeniu można przejść na paszę suchą. Należy ja podawać często i w małych ilościach. Najlepszą metodą jest podawanie na posadzkę i do karmników, aby mogły się nią zainteresować i znaleźć - mówi Andrzej Woźniak, kierownik działu trzoda chlewna w firmie Trouw Nutrition Polska Sp. z o.o.

     

    Organizm prosięcia musi przestawić się z trawienia mleka na paszę stałą. Dobra pasza dla prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym powinna być dopasowana do wieku prosiąt, ale i do genetyki.  Im wcześniej są odsadzane prosięta, tym więcej musi być laktozy w paszy. - Przy wczesnym odsadzeniu, ja proponuję podawać ok. 14 MJ energii metabolicznej, 12% laktozy, białka: w zależności czy z osłoną antybiotykową - 20% czy bez niej - 18-18,5% - mówi Andrzej Woźniak. W tym zakresie warto poradzić się doradców żywieniowych, którzy dostosują konkretny program oraz zaproponują odpowiednie rozwiązania żywieniowe na fermie. Niedojrzały układ pokarmowy w pierwszych tygodniach życia prosiąt, a także wysokie potrzeby żywieniowe są dużym wyzwaniem dla firm paszowych. Dla odsadzonych zwierząt potrzebne są przede wszystkim dobrej jakości komponenty białkowe i zboża, które nie mogą być zagrzybiałe ani mieć zbyt wysokiej zawartości białka. Śruta sojowa natomiast powinna zostać przetworzona enzymatycznie, aby pozbyć się czynników antyżywieniowych.

    - Aby sprostać tym potrzebom należy wspomagać organizm młodych zwierząt kompleksami enzymatycznymi, probiotykami oraz wysoką zawartością składników pokarmowych, które będą idealnie dopasowane do norm żywieniowych w danej grupie technologicznej. Istotne są parametry białka, energii, witamin, mikro i makroelementów aminokwasów oraz ich stosunek względem siebie - tłumaczy Tomasz Majkut, dyrektor handlowy w wytwórni pasz Lira Sp. z o.o.

    Stosowanie najwyżej jakości surowców paszowych i najnowszych technologii w ich produkcji  ma wpływ na poprawę strawności i smakowitości mieszanek pełnoporcjowych dla prosiąt. Warto stosować prestartery i startery z zawartością  produktów poddanych obróbce hydro-baro-termicznej lub mikronizowane.  Przyczyniają się do inaktywacji czynników antyżywieniowych, takich jak trypsyna, uraza, lektyny w soi lub linamaryna w lnie. Procesy termiczne powodują daleko idącą sterylizację, a tym samym skażenie mikrobiologiczne uzyskanych produktów jest małe.  - Rolnicy przy wyborze paszy typu prestarter powinni zwracać uwagę czy głównym składnikiem paszy nie jest śruta sojowa, co oznacza, że czynników antyżywieniowych będzie dosyć dużo. Ja osobiście zwracałbym uwagę na to, czy jest mączka rybna, która bardzo ładnie zwiększa pobranie paszy. W paszy muszą się znaleźć odpowiednie poziomy minerałów (niezbyt wysoki, ponieważ zobojętnia paszę, która powinna mieć odczyn lekko kwaśny) wapnia i forsforu, przetworzona śruta sojowa - tłumaczy Andrzej Woźniak. - Powinno się zwracać także uwagę na udział laktozy i dopasować jej zawartość do wieku prosiąt. Są też drobiazgi, których nie podają żadni producenci, na przykład twardość granuli - nie powinna być ona zbyt duża, bo zwierzęta gorzej  pobierają paszę. Parametr ten jest trudny do oceny. Można to wykonać za pomocą aparatu Kala, jeśli ta twardość jest do 4, to dobrze, wszystkie wartości powyżej obniżają pobranie paszy - dodaje.

     

    Najważniejsza jest najwyższa jakość za rozsądną cenę. Na rynku polskim ukazało się w ostatnich  latach kilka firm zachodnich, które wprowadzają pasze na rynek, ale i wiele polskich. - Nasze, rodzime firmy paszowe mają idealne warunki do produkcji pasz dla prosiąt i jedne z  nowocześniejszych technologii, takie jak ekstruzja (obróbka termiczna pasz), mikronizacja czy ekspandowanie, granulatory podwójnego kondycjonowania, również dostępność do surowców paszowych i dodatków jest nieograniczona.

    - Musimy więc zadać sobie pytanie: czy warto płacić duże pieniądze za produkty zagraniczne, skoro firmy polskie są w stanie wyprodukować mieszanki pełnoporcjowe, koncentraty i dodatki mineralno-witaminowe na bardzo wysokim poziomie jakościowym, a w zdecydowanie niższych cenach? Warto zwrócić uwagę na fachowe doradztwo firm paszowych w zakresie żywienia zwierząt oraz serwis w zakresie badań laboratoryjnych surowców paszowych - opowiada Tomasz Majkut z firmy Lira.

    • Tagi:
    • Grzegorz Orzechowski
    • Lira
    • żywienie prosiąt
    • Andrzej Woźniak
    • pasza
    • prosięta
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Newsy

    Duży producent pasz zwolni 8 tys. osób. Powodem są niskie ceny produktów rolnych

    4 grudnia 2024
    Hodowla

    Siedem razy więcej prosiąt niż cieląt, a świń ciągle ubywa

    26 października 2024
    Hodowla

    Bardzo duże różnice w Polsce w ilości urodzeń cieląt i prosiąt

    13 sierpnia 2024
    Trzoda chlewna

    To niewiarygodne! Zdycha prawie co trzecia świnia hodowana w naszym kraju

    7 sierpnia 2024
    Newsy

    Do kiedy będzie można stosować paszę GMO? Są ważne zmiany w ustawie

    1 sierpnia 2024
    Newsy

    Ponad 2000 prosiąt padło ofiarą pożaru w dużej chlewni

    7 maja 2024
    Trzoda chlewna

    Locha plus. Czy będą dopłaty do prosiąt w roku 2024?

    22 marca 2024
    Prawo i finanse

    Co zrobić jeśli kupiliśmy wadliwą paszę? Jak uzyskać odszkodowanie?

    10 maja 2023
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy