Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ciągnik za 350 tys. zł przepadnie, bo kierowca był pijany. Nowe prawo w praktyce
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Robi oszałamiające wrażenie. Jeśli się przyłożysz, zakwitnie drugi raz
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Żeby kiszonka była wartościowa

Żeby kiszonka była wartościowa

Hodowla - Żywienie 10 czerwca 2017 07:00 Ksenia Pięta
Żeby kiszonka była wartościowa
Źródło: TOF, fotolia.com
Trwa zbiór traw przeznaczonych do zakiszania. Od czego zależy wartość pokarmowa zakiszanego materiału? Warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Spis treści:

    Trwa zbiór traw przeznaczonych do zakiszania. Od czego zależy wartość pokarmowa zakiszanego materiału? Warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Hodowcy bydła doskonale wiedzą, jak ważne w ich gospodarstwach jest przechowywanie pasz objętościowych, aby zimą móc swoim zwierzętom w odpowiedni sposób zbilansować dawkę pokarmową. Kiszenie, wykonane w odpowiedni sposób, pozwala na zachowanie właściwej jakości składników i konserwację przez długi okres. Zaletą tej metody konserwacji jest to, że w małym stopniu zależy od pogody i może być wykonywana od wiosny do  późnej jesieni.

    - Kiszonka z traw i lucerny są paszami  dobrze sprawdzającymi się w żywieniu bydła. Charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólne, a do dawki pokarmowej wnoszą również  włókno surowe nadające jej odpowiednią strukturę, co korzystnie wpływa na produkcję śliny i prawidłową pracę żwacza - mówi dr inż. Sylwia Grochowska, doradca żywieniowy w firmie PIAST PASZE Sp. z o.o.

    - Rolnicy powinni zwracać uwagę na korzystny skład runi łąkowej i z dbałością wykonywać odpowiednie zabiegi agrotechniczne. Ma to duży wpływ na  zawartość białka ogólnego w zielonce.  Odrębną kwestią jest termin zbioru. Trawy należy kosić od początku kłoszenia, a lucernę od początku kwitnienia. Jeśli łąki będziemy kosić w późniejszym terminie, musimy się liczyć z tym, że w kiszonce będzie więcej włókna surowego, a mniej białka ogólnego - tłumaczy. Jakość kiszonki z traw, a w tym zawartość białka i energii, zależy od szeregu czynników. - Kiszonka z traw jest zarówno źródłem białka (14-17%), jak i energii (> 6 MJ NEL). Zawartość włókna w  koszonej trawie powinna wynosić 22-24%, natomiast w  kiszonce, ze względu na  wyższą o  1,5-2% zawartość suchej masy włókna, powinno go być 23-26% - tłumaczy w swoim artykule „Apetyczna i pachnąca” Jan Burblis z DODR we Wrocławiu.

    Kiszonka z traw jest, obok kukurydzy, jedną z najważniejszych pasz, wykorzystywanych w chowie bydła mlecznego. - Kiszonka z traw i lucerny bardzo ładnie bilansuje się w dawce z kiszonką z kukurydzy, więc można je podawać razem przez cały rok - zaznacza Sylwia Grochowska. Cały proces rozpoczyna się od momentu ustalenia najlepszej fazy wegetacji roślin, które zostaną przeznaczone do zakiszania. Decyduje ona o zawartości składników pokarmowych i strawności materiału, ponieważ spadają one wraz ze wzrostem roślin. Wraz z dojrzewaniem, spada w nich także zawartość białka surowego, a wzrasta włókna surowego. Trawy, przeznaczone do kiszenia, powinno się zbierać dokonywać w terminie ich „dojrzałości kiszonkowej”. Jest to okres, w którym roślina zawiera dużo suchej masy i cukrów, przy umiarkowanej zawartości włókna.

    - Należy pamiętać, aby nie kosić traw zbyt późno, gdyż po upływie optymalnego terminu obniża się zawartość składników pokarmowych, a szybko rośnie zawartość włókna (0,5% na dzień). Dlatego też należy ją kosić, kiedy osiągnie wysokość ok. 30 cm (wysokość półlitrowej butelki od piwa). Czas optymalnego koszenia jest krótki i  wynosi w  przypadku traw 3-5 dni, natomiast w  przypadku traw z wsiewką koniczyny wydłuża się do 7-10 dni - opisuje Jan Burblis.

    Warto pamiętać, iż młoda zielonka ma większą zawartość cukrów potrzebnych do  fermentacji, co sprzyja produkcji kwasu mlekowego, niższa zawartość włókna natomiast ułatwia odpowiednie ugniecenie.

    Bardzo ważną sprawą jest to, aby nie być zbyt pazernym - otóż wiadomym jest, że chcemy kosić jak najniżej. W przypadku kiszonki jednak trzeba wziąć pod uwagę, że przy cięciu na wysokości niższej niż 5 cm, do zakiszanego materiału może się przedostać: ziemia - powodująca rozwój bakterii kwasu masłowego, niepożądanego w konserwacji; bakterie Clostridium, które potrafią zepsuć całą pryzmę oraz najniższe gatunki traw, które są mniej podatne na cięcie.  Zielonki świeże można kosić z jednoczesnym rozdrobnieniem i załadunkiem na środek transportu. W czasie rozdrabniania należy dodać środek konserwujący. W przypadku zielonek podsuszanych należy je skosić, rozgnieść i przetrząsnąć, a następnie podsuszyć na słońcu i zgrabić na wałki. Rozdrobnienie i dodanie konserwantów odbywa się wraz ze zbiorem i załadunkiem na transporter. Dobre rozdrobnienie materiału ogranicza wydajność maszyn, ale w późniejszym etapie, pozwala dokładnie ubić masę i wyprzeć powietrze z pryzmy. Mocne rozdrobnienie wpływa również na ilość niedojadów - pasza jest chętniej pobierana i lepiej trawiona przez bydło (w kiszonce z kukurydzy o długości sieczki 4 cm strawność związków bezazotowych wyciągowych jest na poziomie 83%, a przy sieczce 30 mm - tylko 70%).

    Kiszonkę można wykonać na pryzmie, w silosie lub w belach. Każda z metod jest dobra, jeśli zostanie odpowiednio przeprowadzona. W każdej z nich trzeba zwrócić uwagę na stworzenie dobrych warunków beztlenowych, czyli usunąć powietrze. Na pryzmie więc należy szybko i dokładnie przykryć materiał folią i obciążyć. Zarówno w przypadku pryzmy, jak i silosu lepiej posiadać kilka mniejszych niż jeden duży, ponieważ ma to zasadniczy wpływ na nagrzewanie się materiału na końcu zbiornika.

    Dobrym rozwiązaniem, pozwalającym na odseparowanie od warunków pogodowych, jest zakiszanie w belach. Już przeciągu 1-2 dni, a w przypadku sianokiszonki - 3-4 dni możemy mieć gotowe „zbiorniki”. Niestety, nie wystarczy tylko przejechać odpowiednią maszyną, tu także trzeba zwrócić uwagę na pewne kwestie.

    - Zielonkę należy po  ścięciu pozostawić, w  zależności od  warunków atmosferycznych, na 20-30 godzin w celu przewiędnięcia, tak aby uzyskać 40-50% suchej masy. Gdy istnieje niebezpieczeństwo przemoknięcia, należy zwinąć zielonkę w bele, zanim wystąpią straty wartości pokarmowych. Podwiędniętą zielonkę należy uformować w  zagrabione wały o szerokości 5-7 m (minimum z trzech pokosów skoszonych kosiarką rotacyjną o szerokości cięcia 1,6 m). Podczas zwijania bel należy dostosować prędkość prasy do  wielkości plonu. Przy temperaturze powietrza 20 °C, zabieg ten należy przeprowadzić w ciągu 2 godzin, przy temperaturze 15 °C - w ciągu 3 godzin, a przy 10 °C - w  ciągu 4 godzin - tłumaczy specjalista z DODR.

    Aby pomóc procesowi fermentacji, można zastosować konserwanty. Działania dodatków kiszonkarskich będą skuteczne, jeżeli cały proces zostanie prawidłowo przeprowadzony. Trzeba pamiętać, że nie zastępują one procesu fermentacji kwasu mlekowego, lecz go wspomagają. Po 6-7 tygodniach od zamknięcia zbiorników z zielonką, kiszonka nadaje się do skarmiania, a jej jakość zależy od człowieka i rzetelności wykonania.

    • Zakiszany materiał będzie zawierać taką ilość cukrów, który umożliwi obniżenie wartości pH do wielkości co najmniej 4,2 (minimum cukrowe)
    • Trawy i koniczynę łatwo jest zakiszać przy dobrej wartości paszowej, tzn. strawności przekraczającej 65%, zawartości suchej masy na poziomie 30-50% i zawartości białka poniżej 21%
    • Reguła praczki jest pomocna przy sprawdzaniu zawartości suchej masy. Jeśli podczas wykręcania roślin nie wydobywa się z  nich płyn, natomiast ręce stają się wilgotne, trawa ma pożądaną zawartość suchej masy na poziomie około 30 %
    • Gdy zawartość suchej masy osiągnie około 30% trawę formuje się tworząc pokosy. Należy pamiętać, że  materiał - przede wszystkim liście koniczyny - potrafi wyschnąć bardzo szybko i nie nadaje się wtedy do użytku
    • Docelowa zawartość suchej masy powinna wynosić 30-35%, jeśli materiał będzie zakiszany w  pryzmie lub silosie przejazdowym, bądź 45% w przypadku zakiszania w belach
    • Konieczne jest stworzenie dobrych warunków beztlenowych, co uzyskuje się przez dobre ugniecenie. Warunki beztlenowe są niezbędne w czasie fermentacji i po zakiszeniu.
    • Dostęp tlenu powoduje psucie się już gotowej kiszonki
    • Zakiszany materiał nie może zawierać zanieczyszczeń np. ziemi, obornika, co nie tylko obniża wartość smakową, ale wprowadza bakterie wywołujące wadliwą fermentację
    • Kluczowe jest utrzymanie w pryzmie optymalnej temperatury zagrzewania - 25-30°C. W pierwszym okresie zakiszania zielonki wykorzystują tlen do  procesów życiowych. Następnie utleniane są związki organiczne, głównie węglowodany
    • Tagi:
    • sianokiszonka
    • sianokiszonka z traw
    • jak zrobić wartościową sianokiszonkę
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Newsy

    W sprawie tirów siana do powodzian zadzwoniłby do samego diabła

    20 września 2024
    Maszyny

    Bez przetrząsacza ani rusz. Przegląd marek i modeli [ZDJĘCIA]

    30 kwietnia 2023
    Maszyny

    Sezon zielonkowy za rogiem. Na jaki sposób zbioru postawić?

    5 kwietnia 2023
    Bydło i mleko

    Jak przechowywać kiszonki?

    12 grudnia 2022
    Bydło i mleko

    Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    22 czerwca 2022
    Bydło i mleko

    Trwają zielone żniwa. Dlaczego pierwszy pokos jest najważniejszy?

    3 czerwca 2022
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Szykują się ważne zmiany przy sprzedaży tuczników
    26 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają więcej czasu na złożenie tego wniosku. Pieniądze m.in. na maszyny
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
    25 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
    23 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?
    21 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności