Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Upał szkodliwy dla świń

Upał szkodliwy dla świń

Hodowla - Trzoda chlewna 1 sierpnia 2017 13:36 Ksenia Pięta Aktualizacja: 1 sierpnia 2017 15:30
Upał szkodliwy dla świń
Źródło: Fotolia
Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich świnie są najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur.
Spis treści:

    Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich świnie są najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur.

    Zmniejszenie apetytu, mniejsze przyrosty, obniżona produkcja mleka i gorsza płodność - takie skutki może mieć panujący w chlewni upał. Jak karmić trzodę, aby zrekompensować niekorzystne czynniki atmosferyczne? Wysokie temperatury mogą powodować stres cieplny zarówno u ludzi, jak i u świń. Są one jednymi z najbardziej wrażliwych na upały. U trzody objawia się on przede wszystkim nerwowością, szybszym oddychaniem, podwyższonym ciśnieniem oraz gorączką - czyli podwyższoną temperaturą ciała. W efekcie skutkuje spadkiem produkcyjności i zaburzeniami w rozrodzie.   W przeciwieństwie do ludzi - świnie nie pocą się, nie mogą zatem pozbyć się nadmiaru ciepła przez skórę i nie pomoże zwiększony przepływ powietrza. Można im jedynie pomóc dostarczając świeże powietrze do układu oddechowego.

    Co zrobić, aby nie stracić? Koniecznie trzeba utrzymać pobieranie paszy na tym samym poziomie. - Świniom podczas upałów nie można zmieniać dawki pokarmowej, obniżać parametrów, czy cokolwiek. Stres cieplny występuje każdego roku i ma bardzo negatywny wpływ na całą chlewnię. Więc jeśli hodowca zmieni paszę, a już sam upał powoduje zmniejszenie apetytu, zwłaszcza u warchlaków i tuczników, to dodatkowy stres nie wpłynie dobrze na przyrosty i kondycję zwierząt - mówi Mieczysław Wyduba, specjalista ds. żywienia trzody chlewnej w firmie Tasomix. - Na początku upałów zaczyna się stres związany z przyspieszeniem częstości oddechów i podniesieniem ciśnienia krwi, a co za tym co idzie wzrost ciepłoty ciała. Wtedy występują zaburzenia w przyrostach i rozrodczości. Później natomiast pojawia się śmiertelność - tłumaczy specjalista.

    Paszę można podawać częściej, ale w mniejszych porcjach w chłodniejszych porach dnia, np. wcześnie rano i wieczorem. Dobrze sprawdza się żywienie na mokro lub z automatów paszowych. Przy dzisiejszej technologii żywienia i automatach, najlepiej jeśli zwierzęta będą same sobie regulowały, kiedy chcą jeść. Warto natomiast pobudzić je do pobierania paszy nocą. - Można wkręcić żarówki 30-tki, aby stworzyć półmrok. Wtedy świnia wstanie i będzie jadła. Niestety, kiedy będzie 30 stopni na dworze, a w chlewni 40 i więcej, przy źle skonstruowanym stropie, przenikaniu ciepła i złym układzie wentylacji, wtedy wcale nie wstanie do karmidła, tylko będzie piła - zaznacza specjalista z Tasomixu. Normalnie latem świnia pobiera wody - 10% własnej masy ciała. Natomiast podczas upału będzie pić więcej, a tym samym oddawać więcej moczu, który zmieni wilgotność w chlewni na niewłaściwą. Przede wszystkim, co powinno być wiadome, trzeba zadbać o nieograniczony dostęp zwierząt do wody, ponieważ zapotrzebowanie na nią latem, podczas wysokich temperatur, wzrasta trzykrotnie. Woda pozwoli obniżyć ciepłotę ciała (o 0,5°C) i zwiększyć chęć jedzenia. Największy stres związany z wodą występuje w momencie, kiedy świnie nie mają odpowiedniego dostępu do poidła. - Uważam, że nie powinno być więcej sztuk na jedno duże poidło niż 13-14 w kojcu. Więc jeżeli w kojcu mamy przykładowo 40 sztuk, to powinny być 3 poidła, to zapewni zabezpieczenie świń przed stresem podczas upału - mówi Mieczysław Wyduba.

    Aby zapobiec negatywnym skutkom działania stresu cieplnego można zastosować zakwaszacze i zredukować ilość włókna w dawce. - Latem wskazane jest ograniczenie udziału pasz zawierających dużą ilość włókna, ponieważ podczas ich trawienia wydziela się duża ilość ciepła - tłumaczy w swoim artykule „Stres cieplny u świń” Małgorzata Lisiecka z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie, oddział Siedlce. - W celu zmniejszenia negatywnego wpływu wysokich temperatur oraz podwyższenia odporności zwierząt zaleca się wprowadzanie dla knurów i loch suplementacji witaminy C. Korzystnie wpływają także dodatki paszowe zawierające antyoksydanty (witaminy A, E i mikroelementy: Na, K, Mg) - radzi specjalistka. Jeśli w jakimkolwiek zakwaszaczu występuje witamina C, wtedy warto go zastosować lub podać ją osobno. Powinno się stosować 2 kg/t dobrych zakwaszaczy. Niektóre firmy proponują także zakwaszacze z olejkami eterycznymi.

    Niestety, świnia musi sama sobie poradzić, oczywiście przy naszej pomocy, z nadwyżką temperatury, która występuje w chlewni. Dlatego budynek jest tak ważny. Przykładem jest montaż systemu zamgławiania, który potrafi zrzucić temperaturę o kilka stopni, a co tym idzie zmniejszyć ciśnienie krwi u świń i apatię związaną z jedzeniem. Już przy projektowaniu chlewni należy tak przygotować budynek, aby można było uzyskać optymalne dla każdej grupy temperatury i utrzymać je nawet podczas upałów, które występują na zewnątrz.

    Nie ma nic, co można by zastosować w paszy, aby zniwelować stres cieplny. - Należy pamiętać, ze potencjał genetyczny świń (lochy, prosięta, tuczniki) zostanie uwidoczniony nie tylko przy optymalnym żywieniu, ale również przy zapewnionym dobrostanie. Jeśli dobrostan będzie zaniedbany zwiększy się częstotliwość występowania zarówno chorób jak i upadków zwierząt - tłumaczy w swoim artykule „Temperatura w chlewni” Olga Noworolnik z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.

     

    RASTER 1

    Tab. 1. Optymalne zakresy temperatury i wilgotności powietrza dla trzody chlewnej

     

    GRUPA ZWIERZĄT

    TEMP. OPTYMALNA OC

    WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA %

    knurki i loszki

    17

    70

    knury stadne

    15

    75

    Lochy:

     

     

    luźne i niskoprośne

    15

    70

    wysokoprośne

    19

    70

    karmiące

    20

    70

    Prosięta:

     

     

    1-2 dniowe

    32

    60

    4-14 dniowe

    28

    60

    15-21 dniowe

    23

    60

    22-28 dniowe

    22

    60

    29-56 dniowe

    21

    60

    warchlaki

    19

    60

    Tuczniki

     

     

    65 kg

    18

    70

    95 kg

    17

    70

    115 kg

    16

    70

    Wg. Instytutu Zootechniki w Krakowie

    RASTER 2

    Jak zwiększyć apetyt świń podczas upałów?

    - Częściej skarmiać, rano i późnym wieczorem.

    - Zmniejszyć obsadę świń w jednym kojcu.

    - Zapewnić nieograniczony dostęp do wody.

    - Zapewnić dostęp zwierząt do karmideł.

    - Utrzymywać czystość w korytach.

    - Kontrolować i dobierać skład paszy.

    • Tagi:
    • upał w chlewni
    • żywienie świń
    • stres cieplny
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować zakwaszacze w żywieniu świń?

    22 października 2024
    Trzoda chlewna

    Po co tucznikom włókno w paszy

    2 września 2024
    Bydło i mleko

    Gdy krowom jest za gorąco, produkują mniej mleka i mają problemy z rozrodem

    30 lipca 2024
    Zrównoważony chów zwierząt

    Idzie rewolucja w produkcji pasz dla prosiąt [VIDEO]

    30 maja 2023
    Trzoda chlewna

    Jak zmniejszyć koszty w produkcji świń? Obniżać FCR

    22 maja 2023
    Trzoda chlewna

    Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

    18 grudnia 2022
    Trzoda chlewna

    Będzie to kolejny cios dla producentów świń i drobiu!

    2 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy