Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Sucha dezynfekcja

Sucha dezynfekcja

Hodowla - Wyposażenie budynków inwentarskich 17 listopada 2015 14:27 Ksenia Pięta Aktualizacja: 17 listopada 2015 14:33
Sucha dezynfekcja
Źródło: firma Duka Polska
Dezynfekcja jest nieodzownym elementem prowadzenia każdego rodzaju hodowli zwierząt gospodarskich. Zabija drobnoustroje i zapobiega przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób. Sucha dezynfekcja jest natomiast uzupełnieniem, gwarantującym utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w budynku inwentarskim.
Spis treści:

    Dezynfekcja jest nieodzownym elementem prowadzenia każdego rodzaju hodowli zwierząt gospodarskich. Zabija drobnoustroje i zapobiega przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób. Sucha dezynfekcja jest natomiast uzupełnieniem, gwarantującym utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w budynku inwentarskim.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dezynfekcja jest składową zoohigieny, która wskazuje hodowcy właściwy sposób pielęgnowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Jej znaczenie szczególnie wzrasta przy koncentracji produkcji. Przy dużej obsadzie zwierząt drobnoustroje chorobotwórcze mają większe możliwości rozwoju, a trzeba zaznaczyć, że są ogromnym zagrożeniem dla zdrowia inwentarza.

    - Źródłem zakażenia powietrza drobnoustrojami w budynkach są głównie wydaliny chorych zwierząt, pasze, rozkładana ściółka czy mocz. Dodatkowym źródłem zakażenia mogą być owady, gryzonie czy obsługa zwierząt. W typowych obiektach inwentarskich liczba bakterii i grzybów wynosi od kilku tysięcy do kilkudziesięciu milionów w 1m3  powietrza - pisze w swojej publikacji prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    Zwierzęta hodowlane muszą przebywać w odpowiednim mikroklimacie - ważna jest temperatura, optymalna wilgotność powietrza oraz światło. Te czynniki wpływają nie tylko na dobrostan zwierząt, ale także na produktywność, a co za tym idzie - zysk finansowy hodowcy.

    W chlewni i w kurniku powinno się regularnie przeprowadzać dezynfekcję całkowitą po każdym cyklu produkcyjnym. Wykonywana jest ona w kilku etapach przez osoby, mające do tego uprawnienia. Mokra dezynfekcja powoduje, że warunki w budynku stają się niemal sterylne. Dodatkiem do tego zabiegu jest zastosowanie suchej dezynfekcji, która na co dzień utrzyma odpowiedni poziom higieny. Występuje w postaci proszku. - Najlepsze jest to, że suchą dezynfekcję można wykonać samemu. Produkt jest ekologiczny, dlatego spokojnie można go stosować przy zwierzętach. Substancją czynną są węglany wapnia i magnezu, posiadające wysokie pH. Trzeba wziąć pod uwagę, że jest to naturalny preparat i nie ma tak mocnego działania, jak zamgławianie chemiczne - tłumaczy Piotr Łyczek, przedstawiciel firmy Düka Polska.

    Z preparatów do suchej dezynfekcji można zrobić klasyczny materac słomiano-wapienny, jako ściółkę w boksach głębokich lub jako warstwę higieniczną do boksów podłogowych czy mat legowiskowych. Pomimo tego, że występuje w postaci proszku, nie kurzy się i nie podrażnia skóry. Jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla zwierząt oraz ludzi. - W oborze sypie się go zazwyczaj na boksy legowiskowe i korytarze spacerowe. Niestety, nie jest tak, jak w przypadku zamgławiania chemicznego, które dociera wszędzie. Choć w przypadku bydła, wystarczy, jeśli rolnik będzie stosował tylko suchą dezynfekcję. Chyba, że pojawi się jakiś groźny pasożyt czy choroba - mówi specjalista.

    Zadaniem suchej dezynfekcji jest także niedopuszczenie do przekształcenia mocznika (produkowanego przez wszystkie zwierzęta, który stanowi znaczący problem) w amoniak, co wspomaga utrzymanie prawidłowego mikroklimatu w budynkach inwentarskich.

    - Dzięki silnym właściwościom higroskopijnym preparat osusza posadzkę, ściółkę oraz powietrze w budynku. Podnosi to efektywność wykorzystania ściółki poprzez polepszenie jej właściwości fizycznych - sucha o małej lepkości), a na matach legowiskowych pozwala zrezygnować z tradycyjnej podściółki. Jednocześnie zwiększa wartość nawozu (obornika i gnojowicy) zwiększa płynność gnojówki, nie osadza się w kanałach i zbiorniku gnojówki - opowiada Piotr Łyczek. 

    Preparaty wykazują właściwości osuszające i odkażające. Tworzą warstwę termiczną dla młodych prosiąt. Można więc ich użyć do osuszania prosiąt. Zastosowanie suchej dezynfekcji zapobiega występowaniu wielu chorób, wywoływanych przez bakterie, pasożyty, wirusy i grzyby, a w przypadku ich pojawienia się wspomaga leczenie (biegunka piskląt, choroby mokrej ściółki, Mastitis u bydła, Mortellaro (zapalenie skóry palców), zanokcica (ropowica międzypalcowa), zapalenie skóry szpary międzyracicowej, choroby dróg oddechowych i infekcje wirusowe).  Poprzez poprawę zdrowotności wymion i strzyków wpływa na ilość komórek somatycznych. - Ustawienie suchego materaca przy wejściu lub wyjściu z hali udojowej wspomaga leczenie i zapobiega chorobom racic - dodaje specjalista. Stosowanie suchej dezynfekcji powoduje podwyższenie wartości pH do ok. 11. Przy takiej wartości  większość chorobotwórczych bakterii nie przetrwa. Optymalne zakresy do namnażania się drobnoustrojów znajdują się w tabeli obok.

    Suchą dezynfekcję należy przeprowadzać co 2-3 dni.

    - Chodzi o to, aby utrzymywać stały poziom czystości i nie doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów. Proszek można sypać ręcznie z wiaderka lub za pomocą odpowiedniej maszyny, która przyspiesza sprawę - mówi specjalista. - Preparat należy nanieść lub rozpylić na  najbardziej zawilgocone miejsca w budynku inwentarskim, w zależności od tego, jaki gatunek zwierząt jest utrzymywany. I tak na przykład w kurniku sypie się go na ściółkę wokół mat, na gniazda i w najbardziej wilgotnych miejscach pomieszczenia, a także na całość ściółki przed wprowadzeniem nowego stada kurcząt lub niosek - tłumaczy Piotr Łyczek.

    Szczególną uwagę należy zwrócić na najbardziej zawilgocone części kojca: miejsca oddawania odchodów, pobierania paszy i wody.

    Na co działa sucha dezynfekcja?

    • osusza pomieszczenia inwentarskie
    • osusza dezynfekowaną powierzchnię
    • wiąże szkodliwe gazy
    • zmniejsza stężenie amoniaku i poprawia mikroklimat
    • ogranicza ilość much w budynkach i eliminuje ich larwy
    • osusza zwierzęta w porodówkach
    • skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby - mniej chorób i infekcji, mniejsze straty
    • utrzymuje wysokie pH, uniemożliwiając rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów
    • powoduje zmniejszenie nakładów na pielęgnację
    • wymiona krów pozostają suche i czyste, zapobiegając rozwojowi Mastitis
    • daje jednorodną i płynną gnojówkę
    • umożliwia lepsze wykorzystanie paszy - wyższe przyrosty dzienne
    • naturalne glinokrzemiany,
    • miedź nieorganiczna,
    • talk,
    • olejki eteryczne,
    • terpeny
    • Tagi:
    • dezynfekcja
    • budynki inwentarskie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować budynek inwentarski do ochrony przed muchami?

    11 lipca 2022
    Pomoc unijna

    Ponieśliście wydatki na bioasekurację? Skorzystajcie ze wsparcia

    9 sierpnia 2021
    Trzoda chlewna

    Bioasekuracja w pojazdach do przewozu zwierząt i pasz

    7 listopada 2020
    Artykuł partnera Budownictwo

    Obiekty hodowlane - jak utrzymać stałą temperaturę i zaoszczędzić?

    27 października 2020
    Hodowla

    Zagrożenie nie mija. Jak sobie z nim radzić?

    22 lipca 2020
    Trzoda chlewna

    Bioasekuracja ważna nie tylko po stronie hodowcy

    12 kwietnia 2020
    Video

    Bioasekuracja na fermie drobiu [VIDEO]

    7 kwietnia 2020
    Newsy

    Hodowcy będą dezynfekować ulice?

    1 kwietnia 2020
    Warto wiedzieć
    Inne
    Dodatkowe 69 milionów dla rolników poszkodowanych w powodzi
    8 sierpnia 2025
    Newsy
    To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
    8 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
    6 sierpnia 2025
    Hodowla
    Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
    6 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Choroba niebieskiego języka w Europie: sytuacja jest pod kontrolą?
    3 sierpnia 2025
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
    2 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności