Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sucha dezynfekcja

Sucha dezynfekcja

Hodowla - Wyposażenie budynków inwentarskich 17 listopada 2015 14:27 Ksenia Pięta Aktualizacja: 17 listopada 2015 14:33
Sucha dezynfekcja
Źródło: firma Duka Polska
Dezynfekcja jest nieodzownym elementem prowadzenia każdego rodzaju hodowli zwierząt gospodarskich. Zabija drobnoustroje i zapobiega przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób. Sucha dezynfekcja jest natomiast uzupełnieniem, gwarantującym utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w budynku inwentarskim.
Spis treści:

    Dezynfekcja jest nieodzownym elementem prowadzenia każdego rodzaju hodowli zwierząt gospodarskich. Zabija drobnoustroje i zapobiega przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób. Sucha dezynfekcja jest natomiast uzupełnieniem, gwarantującym utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w budynku inwentarskim.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dezynfekcja jest składową zoohigieny, która wskazuje hodowcy właściwy sposób pielęgnowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Jej znaczenie szczególnie wzrasta przy koncentracji produkcji. Przy dużej obsadzie zwierząt drobnoustroje chorobotwórcze mają większe możliwości rozwoju, a trzeba zaznaczyć, że są ogromnym zagrożeniem dla zdrowia inwentarza.

    - Źródłem zakażenia powietrza drobnoustrojami w budynkach są głównie wydaliny chorych zwierząt, pasze, rozkładana ściółka czy mocz. Dodatkowym źródłem zakażenia mogą być owady, gryzonie czy obsługa zwierząt. W typowych obiektach inwentarskich liczba bakterii i grzybów wynosi od kilku tysięcy do kilkudziesięciu milionów w 1m3  powietrza - pisze w swojej publikacji prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    Zwierzęta hodowlane muszą przebywać w odpowiednim mikroklimacie - ważna jest temperatura, optymalna wilgotność powietrza oraz światło. Te czynniki wpływają nie tylko na dobrostan zwierząt, ale także na produktywność, a co za tym idzie - zysk finansowy hodowcy.

    W chlewni i w kurniku powinno się regularnie przeprowadzać dezynfekcję całkowitą po każdym cyklu produkcyjnym. Wykonywana jest ona w kilku etapach przez osoby, mające do tego uprawnienia. Mokra dezynfekcja powoduje, że warunki w budynku stają się niemal sterylne. Dodatkiem do tego zabiegu jest zastosowanie suchej dezynfekcji, która na co dzień utrzyma odpowiedni poziom higieny. Występuje w postaci proszku. - Najlepsze jest to, że suchą dezynfekcję można wykonać samemu. Produkt jest ekologiczny, dlatego spokojnie można go stosować przy zwierzętach. Substancją czynną są węglany wapnia i magnezu, posiadające wysokie pH. Trzeba wziąć pod uwagę, że jest to naturalny preparat i nie ma tak mocnego działania, jak zamgławianie chemiczne - tłumaczy Piotr Łyczek, przedstawiciel firmy Düka Polska.

    Z preparatów do suchej dezynfekcji można zrobić klasyczny materac słomiano-wapienny, jako ściółkę w boksach głębokich lub jako warstwę higieniczną do boksów podłogowych czy mat legowiskowych. Pomimo tego, że występuje w postaci proszku, nie kurzy się i nie podrażnia skóry. Jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla zwierząt oraz ludzi. - W oborze sypie się go zazwyczaj na boksy legowiskowe i korytarze spacerowe. Niestety, nie jest tak, jak w przypadku zamgławiania chemicznego, które dociera wszędzie. Choć w przypadku bydła, wystarczy, jeśli rolnik będzie stosował tylko suchą dezynfekcję. Chyba, że pojawi się jakiś groźny pasożyt czy choroba - mówi specjalista.

    Zadaniem suchej dezynfekcji jest także niedopuszczenie do przekształcenia mocznika (produkowanego przez wszystkie zwierzęta, który stanowi znaczący problem) w amoniak, co wspomaga utrzymanie prawidłowego mikroklimatu w budynkach inwentarskich.

    - Dzięki silnym właściwościom higroskopijnym preparat osusza posadzkę, ściółkę oraz powietrze w budynku. Podnosi to efektywność wykorzystania ściółki poprzez polepszenie jej właściwości fizycznych - sucha o małej lepkości), a na matach legowiskowych pozwala zrezygnować z tradycyjnej podściółki. Jednocześnie zwiększa wartość nawozu (obornika i gnojowicy) zwiększa płynność gnojówki, nie osadza się w kanałach i zbiorniku gnojówki - opowiada Piotr Łyczek. 

    Preparaty wykazują właściwości osuszające i odkażające. Tworzą warstwę termiczną dla młodych prosiąt. Można więc ich użyć do osuszania prosiąt. Zastosowanie suchej dezynfekcji zapobiega występowaniu wielu chorób, wywoływanych przez bakterie, pasożyty, wirusy i grzyby, a w przypadku ich pojawienia się wspomaga leczenie (biegunka piskląt, choroby mokrej ściółki, Mastitis u bydła, Mortellaro (zapalenie skóry palców), zanokcica (ropowica międzypalcowa), zapalenie skóry szpary międzyracicowej, choroby dróg oddechowych i infekcje wirusowe).  Poprzez poprawę zdrowotności wymion i strzyków wpływa na ilość komórek somatycznych. - Ustawienie suchego materaca przy wejściu lub wyjściu z hali udojowej wspomaga leczenie i zapobiega chorobom racic - dodaje specjalista. Stosowanie suchej dezynfekcji powoduje podwyższenie wartości pH do ok. 11. Przy takiej wartości  większość chorobotwórczych bakterii nie przetrwa. Optymalne zakresy do namnażania się drobnoustrojów znajdują się w tabeli obok.

    Suchą dezynfekcję należy przeprowadzać co 2-3 dni.

    - Chodzi o to, aby utrzymywać stały poziom czystości i nie doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów. Proszek można sypać ręcznie z wiaderka lub za pomocą odpowiedniej maszyny, która przyspiesza sprawę - mówi specjalista. - Preparat należy nanieść lub rozpylić na  najbardziej zawilgocone miejsca w budynku inwentarskim, w zależności od tego, jaki gatunek zwierząt jest utrzymywany. I tak na przykład w kurniku sypie się go na ściółkę wokół mat, na gniazda i w najbardziej wilgotnych miejscach pomieszczenia, a także na całość ściółki przed wprowadzeniem nowego stada kurcząt lub niosek - tłumaczy Piotr Łyczek.

    Szczególną uwagę należy zwrócić na najbardziej zawilgocone części kojca: miejsca oddawania odchodów, pobierania paszy i wody.

    Na co działa sucha dezynfekcja?

    • osusza pomieszczenia inwentarskie
    • osusza dezynfekowaną powierzchnię
    • wiąże szkodliwe gazy
    • zmniejsza stężenie amoniaku i poprawia mikroklimat
    • ogranicza ilość much w budynkach i eliminuje ich larwy
    • osusza zwierzęta w porodówkach
    • skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby - mniej chorób i infekcji, mniejsze straty
    • utrzymuje wysokie pH, uniemożliwiając rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów
    • powoduje zmniejszenie nakładów na pielęgnację
    • wymiona krów pozostają suche i czyste, zapobiegając rozwojowi Mastitis
    • daje jednorodną i płynną gnojówkę
    • umożliwia lepsze wykorzystanie paszy - wyższe przyrosty dzienne
    • naturalne glinokrzemiany,
    • miedź nieorganiczna,
    • talk,
    • olejki eteryczne,
    • terpeny
    • Tagi:
    • dezynfekcja
    • budynki inwentarskie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować budynek inwentarski do ochrony przed muchami?

    11 lipca 2022
    Pomoc unijna

    Ponieśliście wydatki na bioasekurację? Skorzystajcie ze wsparcia

    9 sierpnia 2021
    Trzoda chlewna

    Bioasekuracja w pojazdach do przewozu zwierząt i pasz

    7 listopada 2020
    Artykuł partnera Budownictwo

    Obiekty hodowlane - jak utrzymać stałą temperaturę i zaoszczędzić?

    27 października 2020
    Hodowla

    Zagrożenie nie mija. Jak sobie z nim radzić?

    22 lipca 2020
    Trzoda chlewna

    Bioasekuracja ważna nie tylko po stronie hodowcy

    12 kwietnia 2020
    Video

    Bioasekuracja na fermie drobiu [VIDEO]

    7 kwietnia 2020
    Newsy

    Hodowcy będą dezynfekować ulice?

    1 kwietnia 2020
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności