Strefy ASF. Ministerstwo rolnictwa odpowiada na pytania

Sytuacja na terenach ASF coraz bardziej się komplikuje. Hodowcy boją się, że będą musieli utylizować swoje zwierzęta, bo nie mają gdzie ich sprzedać.
Co na to minister rolnictwa? 2 listopada do biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przesłaliśmy zapytania dotyczące działań podejmowanych przez resort w sprawie trudnej sytuacji na Podlasiu, Lubelszczyźnie i Mazowszu w związku z ASF.
Oto nasze pytania:
1. Ile sztuk trzody chlewnej już teraz czeka na ubój na terenach zagrożonych bądź objętych ograniczeniami w związku z ASF?
2. Czy ubój prowadzi tylko jeden zakład?
3. Czy półtusze są na bieżąco przerabiane na konserwy? Jeśli tak, w ilu firmach przetwórczych ma miejsce przerób mięsa? Jeśli nie, jakie działania podejmuje resort rolnictwa w celu zdjęcia nadwyżki półtusz z chłodni w zakładzie w Kosowie Lackim?
4. Co się stanie, jeśli chłodnie w zakładzie w Kosowie Lackim zostaną przeładowane?
5. Ile państwo dopłaca do skupowanych sztuk z terenów zagrożonych i objętych ograniczeniami?
Ministerstwo rolnictwa odpowiedziało 7 listopada. Treść wiadomości brzmi następująco:
"Przepisy ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2016 r., poz. 1444) nie przewidują skupu interwencyjnego świń z terenów objętych restrykcjami z uwagi na afrykański pomór świń. Przepisy tej ustawy oraz rozporządzeń do niej wydanych przewidują specjalny tryb zakupu określonych produktów mięsnych przez jednostki sektora finansów publicznych, określają skład produktów mięsnych nabywanych w trybie ustawy oraz tereny, z których pochodzić mają świnie, z których mięso posłuży do wyprodukowania produktów mięsnych.
Należy podkreślić, że uczestnictwo podmiotów wytwarzających produkty mięsne w procedurze określonej ustawą jest dobrowolne. Jednakże, jednostki sektora finansów publicznych, udzielając zamówień na dostawę produktów z mięsa wieprzowego, które co do rodzaju, składu lub właściwości spełniają wymagania odpowiadające lub podobne do wymagań określonych dla produktów mięsnych będących przedmiotem omawianej ustawy, w pierwszej kolejności udzielają takich zamówień właśnie w trybie tej ustawy.
Aktualnie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podejmuje działania mające na celu mobilizację jednostek sektora finansów publicznych do podejmowania zakupów w trybie ustawy. Mając na uwadze potrzebę zapewnienia możliwie szerokiego zbytu dla produktów mięsnych wytwarzanych z mięsa ze zdrowych świń objętych restrykcjami z uwagi na ASF, Ministerstwo kontynuuje także starania w kierunku zapewnienia alternatywnych możliwości zagospodarowania przedmiotowych produktów mięsnych.
Należy także zauważyć, że niektóre zakłady mięsne, w momencie pojawienia się stref, wycofały się ze współpracy z rolnikami, z którymi dotychczas współpracowały. Rząd nie ma wpływu na podejmowane przez podmioty działania gospodarcze z uwagi na fakt, że w ubiegłych latach państwowe zakłady mięsne zostały sprywatyzowane.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi rozmowy z Komisją Europejską na temat możliwości wsparcia producentów ze środków weterynaryjnych, rozwoju obszarów wiejskich i rynkowych, w tym uruchomienia nadzwyczajnych środków wsparcia dla producentów świń na obszarach objętych restrykcjami z uwagi na występowanie choroby afrykańskiego pomoru świń.”
................................
Jak dowiedzieliśmy się wczoraj, tj. 9 listopada zakład w Kosowie Lackim przestał skupować trzodę na konserwy. Więcej informacji TUTAJ