Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ruszt czy ściółka?

Ruszt czy ściółka?

Hodowla - Wyposażenie budynków inwentarskich 8 lipca 2015 04:24 Ksenia Pięta Aktualizacja: 30 września 2015 13:35
Ruszt czy ściółka?
Źródło: Michał Musiał Interpork
Jaki sposób utrzymania tuczników wybrać? Czy rodzaj podłoża ma wpływ na przyrosty, zdrowotność i upadki zwierząt? A który jest tańszy? Takie pytania zadaje każdy, kto utrzymuje lub chce założyć nową chlewnię.
Spis treści:

    Jaki sposób utrzymania tuczników wybrać? Czy rodzaj podłoża ma wpływ na przyrosty, zdrowotność i upadki zwierząt? A który jest tańszy? Takie pytania zadaje każdy, kto utrzymuje lub chce założyć nową chlewnię.

    Podstawowymi parametrami, na które powinien zwrócić uwagę hodowca, chcący zainwestować w nową chlewnię lub zmodernizować dotychczas istniejącą są: rachunek ekonomiczny, system chowu, jaki wybrał, powierzchnia użytków rolnych i jakość gleb oraz związane z tym możliwości składowania i zagospodarowania odchodów, a także skala i cykl produkcji. Ważna jest także konstrukcja budynku, jeśli już istnieje lub wybór projektu nowego obiektu.

    Systemy utrzymania dzielą się na dwa podstawowe - ściołowe i bezściołowe. W pierwszym, jako produkt odpadowy, otrzymuje się obornik, w drugim gnojowicę. Chów tuczników na głębokiej ściółce (zdecydowanie rzadziej na płytkiej) zapewnia zwierzętom komfort. Mówi się, że mogą one dodatkowo uzupełniać dawkę pokarmową we włókno przez podjadanie słomy. Jak wiadomo, jest to bardzo ważny czynnik żywienia trzody, który zmniejsza skłonność do kanibalizmu. Z drugiej strony - pasza, którą podaje się tucznikom, jest skonstruowana tak, aby zaspokajać potrzeby danej grupy żywieniowej. Ilość włókna jest więc wystarczająca i zwierzęta nie muszą pobierać go dodatkowo ze ściółki. Trzeba pamiętać, że składnik ten jest antagonistą (działa przeciwstawnie), jeśli chodzi o współczynnik strawności. Oznacza to, że przy nadmiarze włókna hodowca nie osiągnie prawidłowej konwersji paszy, czyli prawidłowego zużycia na kilogram przyrostu. Tucz będzie się wydłużał, a w konsekwencji przy troszkę mniejszym dziennym zużyciu, ale wydłużonym odchowie będzie dużo większe pobranie paszy w całym okresie. Biorąc pod uwagę dzisiejszą jej cenę i to, że stanowi ponad 70% kosztów odchowu, to gramy robią różnice.

     

    System ściółkowy niweluje natomiast urazy i schorzenia nóg. Ma także lepszy wpływ na rozwój warchlaków, ponieważ stwarza warunki podobne do naturalnych (rycie w ściółce). Natomiast chów na głębokiej ściółce zwiększa ryzyko wystąpienia salmonelli. - Zamierzaliśmy utrzymywać zwierzęta w końcowej fazie produkcji na słomie. Ponieważ kupujący nie lubią, gdy kupowany materiał ma nakostniaki (stwardnienia rogowe na kończynach, które nieładnie wyglądają - przyp. red.), a mogą one powstawać, kiedy zwierzęta są trzymane na ruszcie. W związku z tym w obiekcie była przewidziana wiata na słomę, płyta obornikowa i mniejsze zbiorniki na gnojowicę. W pewnym momencie przejrzeliśmy na oczy - słoma jest materiałem, którego higieny nie jesteśmy w stanie kontrolować. Trzeba by ją dezynfekować, aby nie wnosić zagrożenia biologicznego. Postanowiliśmy zrezygnować z tego systemu na rzecz utrzymywania na rusztach, ale wiązało się to z likwidacją wiaty, płyty obornikowej i zwiększeniem objętości zbiorników na gnojowicę. Z punktu widzenia urzędów był to bardzo duży problem, pomimo że mamy dużo hektarów pola i nie ma problemu z zagospodarowaniem większej ilości gnojowicy - mówi dr Tadeusz Ziółkowski, prezes zarządu OHZ Garzyn.

    - „Ściółkowe systemy utrzymywania świń zaleca się stosować w gospodarstwach położonych na glebach lekkich, ze wskazaniem do nawożenia obornikiem. Dostępne w tych systemach technologie pozwalają na uzyskiwanie obornika zróżnicowanego pod względem jakości i ilości” - pisze w swoim artykule „Eskpertyza: technika i technologia produkcji trzody chlewnej” prof. dr hab. Stanisław Winnicki z Instytutu Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji w Poznaniu. Nawożenie obornikiem sprawdza się dobrze przy roślinach okopowych. - Większość naszych hodowców trzody chlewnej, zwłaszcza tych zaliczających się do średnich i dużych, ma rośliny zbożowe, a one nie wymagają obornika, ponieważ nawożenie mineralne, urządzenia i maszyny do uprawy nie potrzebują obornika - stwierdza Jan Kaźmierski, doradca ds. trzody chlewnej z firmy Hog-slat.

     

    Utrzymywanie na słomie sprawdza się zwłaszcza w tuczu oraz w przypadku grupowego utrzymywania loch, a popularność zdobyło dzięki stosunkowo niskim kosztom potrzebnym do rozpoczęcia produkcji. Można je zastosować zarówno w nowych obiektach, jak i starych, nie pełniących roli budynku inwentarskiego. Wadą ściółki jest potrzeba pozyskania (chodzi o zbiór i prasowanie) oraz rozwożenia słomy, co generuje koszty. - Okresowe wywożenie obornika i przywożenie słomy, szczególnie to drugie, jest niekorzystne w okresie zimowym - mówi Jan Kaźmierski.

    Często o wyborze systemu bezściołowego decyduje brak potrzebnej ilości materiału (słomy) na ściółkę. Ważne, aby gleby, którymi dysponuje gospodarz, mogły być nawożone gnojowicą. - „Obecnie jednak najważniejszym czynnikiem, który przemawia na korzyść tego utrzymywania jest zredukowanie nakładów pracy ludzkiej. Za jego sprawą, w oczach wielu inwestorów, nikną wady tego systemu” - pisze Stanisław Winnicki. - Podróżując pod Europie, zauważyłem, że od 15-20 lat, wszystkie chlewnie bazują na ruszcie betonowym. Wyjątkami są chlewnie zarodowe, które produkują loszki i knurki reprodukcyjne,  ponieważ tam stosuje się ruszty plastikowe - tłumaczy Jan Kaźmierski.

    Beton nie jest naturalnym środowiskiem dla świń. - Jednakże tucznik, który rośnie w 16 tygodni też nie jest naturalny - śmieje się doradca z firmy Hog-slat. Podstawową wadą bezściółkowego chowu tuczników jest zwiększona możliwość występowania urazów kończyn, utrudnienia w zachowaniu odpowiednich parametrów mikroklimatycznych oraz wysokie koszty budowy zbiornika na gnojowicę. - Trzeba podjąć pewien kompromis między dobrostanem a wartością ekonomiczną produkcji. Jeśli podłogi betonowe produkowałyby kalekie zwierzęta, nie byłoby z nich dobrego mięsa. W związku z tym nikt by ich nie kupował. Myślę, że fajnie jest, że świnki dobrze się czują na słomie, ale według prawa polskiego potrzeba wtedy 1,2 - 1,5 m2 na sztukę powierzchni, a nie 0,8 jak w przypadku rusztu - tłumaczy.

     

    Przyjmując, według norm europejskich, przy utrzymywaniu na ruszcie potrzeba minimum 0,8 m2 na jedno zwierzę, czyli na 1.000 tuczników potrzeba 800 m2. - Średnia cena rusztu betonowego jest różna, u nas kosztuje 103 zł/m2. Ale są firmy małe, regionalne, które oferują ruszty po 75 zł za m2. My co prawda robimy to w technologii, która w Polsce nie była dotąd stosowana, czyli technologii suchego betonu. Taki ruszt jest wytrzymały, bez mikropęknięć, stąd takie różnice cenowe - wyjaśnia Jan Kaźmierski. Różnice widać także w przyrostach dobowych. Naukowcy stwierdzili, że tuczniki z chowu na głębokiej ściółce latem rosły znacznie wolniej niż na rusztach. Jednak zimą różnice w przyrostach nie były widoczne.

    Wyższy koszt inwestycji w posadzki rusztowe w porównaniu z systemem ściołowym sprawia, że bezściołowe są stosowane częściej na fermach wielkotowarowych niż w drobnych gospodarstwach Chlewnia na ruszcie jest droższa na etapie budowy (nawet dwukrotnie), ale generuje mniej kosztów eksploatacyjnych. Kwota zapłaty za robociznę przy utrzymywaniu na słomie jest nieporównywalnie wyższa. - Wystarczy przeanalizować chociażby codzienną pracę. Przy utrzymywaniu zwierząt bez ściółki odpada problem wywozu obornika. To prawda, że koszt zakupu całego rusztu betonowego jest dużo wyższy niż wylewka pod słomę. Ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że materiał ten trzeba z pola przywieźć i że musi być dobrej jakości. Czyli składowanie przy otwartych wiatach nie ma sensu, ponieważ traci się wierzchnią warstwę. Czasami całość nie nadaje się do użytku, wtedy nie wiadomo, co z nim zrobić - zaorać, zutylizować czy wywieźć? Trzeba mieć także płytę obornikową, która musi spełniać odpowiednie normy. Na całość składają się koszty budowy wiaty, składowania, przywozu z pola i przewozu do chlewni. Co któryś dzień trzeba wnieść słomę, a potem wywieźć obornik - tłumaczy Jan Kaźmierski.

    Abstrachując od technologii i ceny rusztu, jest to koszt ogromny, ale  jednorazowy, który się amortyzuje z każdym rokiem. Do obsługi  tuczarni, która ma 1.000 sztuk obsady, potrzeba jednego pracownika. Ma on za zadanie, jeśli wszystko jest zmechanizowane, tylko przegląd stada (szczepienia, przeniesienie do izolatki itp.). W tuczarni tej wielkości, przy chowie na ściółce, potrzebnych jest minimum 3 pracowników na pełny etat.

     

     

    • Tagi:
    • prof. dr hab. Stanisław Winnicki
    • tuczniki
    • utrzymanie
    • Jan Kaźmierski
    • hog-slat
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Rosja 2025: Wieprzowina Drożeje – winne zboże i spadające zbiory

    27 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Warchlaki drożeją - co oznacza nowy trend cenowy dla rolników?

    13 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny tuczników w Polsce w fazie zmian

    10 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Jaki jest stan produkcji świń w Niemczech

    9 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]

    9 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    W Niemczech stabilne ceny świń. W Polsce zmiany. Co się dzieje?

    7 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Pogłowie świń w Polsce z roku na rok coraz mniejsze. Te dane niepokoją

    2 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy