Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Potrafią śnić i lubią muzykę

Potrafią śnić i lubią muzykę

Hodowla - Zdrowie i dobrostan 5 kwietnia 2016 10:13 Ksenia Pięta Aktualizacja: 5 kwietnia 2016 10:37
Potrafią śnić i lubią muzykę
Źródło: Fotolia.com
Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.
Spis treści:

    Hodowla zwierząt gospodarskich jest produkcją mięsa, mleka, jaj i innych wyrobów. Wiąże się to z ciągłym liczeniem kosztów i zysków przez hodowców. Często cierpią na tym zwierzęta, którym zabiera się miejsce bytowania i ogranicza dobrej jakości pasze.

    Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.

    Każdy gatunek zwierząt gospodarskich pochodzi od przodków, którzy mogli żyć w warunkach naturalnych, niemających nic wspólnego z dzisiejszym chowem zwierząt udomowionych. Bydło jest potomstwem tura, trzoda chlewna kilku odmian dzika, natomiast drób (kury) pochodzi najprawdopodobniej od kuraków, jednak jego udomowienie nastąpiło tak dawno temu, że trudno jest to jednoznacznie stwierdzić. Nie zmienia to faktu, że obecnie hodowane zwierzęta nie utraciły swoich pierwotnych instynktów i potrzeb, na które wielu hodowców nie bierze pod uwagę.

    Najważniejszy jest zysk

    Ministerswo Środowiska w Dokumencie Referencyjnym o Najlepszych Dostępnych Technikach dla Intensywnego Chowu Drobiu i Świń (BREF) opisuje -

    Produkcja jest ciągle zdominowana przez firmy prowadzone rodzinnie. Do lat 60 i we wczesnych 70, produkcja drobiu i świń były zaledwie częścią działalności gospodarstw mieszanych, gdzie uprawiane były rośliny i utrzymywano różnego rodzaju zwierzęta. Pasze były uprawiane w gospodarstwach lub nabywane lokalnie, a odchody zwierząt powracały na pola jako nawozy. Tylko niewielka liczba takich gospodarstw może wciąż istnieć w ramach UE, ponieważ wzrastające wymagania rynku, rozwój materiału genetycznego i wyposażenia gospodarstw oraz dostępność relatywnie taniej paszy zachęcają rolników do specjalizacji produkcji.

    Konsekwencją tego procesu jest wzrost liczby zwierząt i rozmiarów gospodarstw o intensywnym systemie chowu. W odniesieniu do istniejących przepisów UE, dyskusja o dobrostanie zwierząt będzie kontynuowana. Niektóre kraje członkowskie mają już różne regulacje dotyczące warunków utrzymania zwierząt i promują systemy utrzymania o wyższym standardzie niż przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt.

     

    Świnie w warunkach naturalnych tworzą grupy i budują wspólne legowiska, które nie są połączone miejscem oddawania odchodów 

    Potrafią się porozumiewać między sobą. Naukowcy wyróżnili około 20 dźwięków wydawanych przez te zwierzęta, z których każdy oznaczał coś innego. Osobniki tego gatunku potrafią śnić, lubią słuchać muzyki, grać między innymi w piłkę. Maciory nucą melodie usypiając swoje młode oraz zachęcając do jedzenia. Są aktywne w ciągu dnia, wtedy większość czasu spędzając na ryciu. Niestety trzoda w dzisiejszym chowie intensywnym nie ma możliwości zaspokojenia swoich potrzeb behawioralnych. Tą sprawą zajęła się Unia Europejska wprowadzając Zasady Wzajemnej Zgodności określające minimalne warunki pozwalające na zaspokojenie najbardziej podstawowych potrzeb nie tylko fizycznych, ale także psychicznych zwierząt. Czyli wprowadzenie większych boksów dla loch prośnych, zawieszanie zabawek w chlewniach oraz zakaz uboju rytualnego.

    Bydło, zwłaszcza rasy mięsne są najbardziej wrażliwe na odpowiednie traktowanie

    W porównaniu do wszystkożernej trzody musi mieć zapewnioną odpowiedniej jakości paszę, ponieważ innej po prostu nie zje. Warunki utrzymywania bydła powinny być jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Według Heleny Artyszuk z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Pomorskiego

    - bydło mięsne źle znosi chów uwiązowy i nie powinno być wiązane. Rasy przydatne do chowu ekstensywnego, mogą być utrzymywane nawet bez budynków inwentarskich, jednak zgodnie z zasadami dobrostanu, musimy im zapewnić: 0,5 ha pastwiska na krowę z cielęciem, osłonę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, ochronę lub możliwość ucieczki przed dzikimi zwierzętami, wodę zdatną do picia w zimie nie zamarzającą, karmy pod dostatkiem, suche miejsce do poleżenia.

    Najlepiej teren bytowania bydła mięsnego lokalizować na skraju zadrzewień. Najlepszym rozwiązaniem jest organizacja hodowli w budynkach inwentarskich z dostępem do pastwisk, wybiegów i okólników. Zwierzęta same wybiorą sobie miejsce bytowania. Z obserwacji wynika, że nawet w mrozy chętnie przebywają na dworze. Urządzając pomieszczenia dla bydła mięsnego, należy uwzględnić powierzchnie gwarantującą swobodne poruszanie się. Najlepszym, jest chów na głębokiej ściółce przy wydzielonym obszarze wypoczynkowym i paszowym.

     

    Drób jest najmniej wymagającym gatunkiem zwierząt gospodarskich

    Nie oznacza to jednak, że całe swoje krótkie życie może spędzić w małej klatce lub w hali o dużym zagęszczeniu osobników. Kury są utrzymywane głównie w systemie intensywnym, ponieważ chów ekstensywny jest mało efektywny, niska jest wydajność nieśna, a brak nadzoru nad jakością warunków utrzymania, żywienia i produkcji, sprawia, że cena za jaja konsumpcyjne z dużych ferm jest o wiele niższa.

    Jaja i mięso z takiego systemu mogą zawierać podwyższoną zawartość szkodliwych związków chemicznych. Odmianą chowy ekstensywnego jest chów ekologiczny, w pełni nadzorowany weterynaryjnie oferuje wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów, przy odpowiednim (zgodnym z potrzebami behawioralnymi) traktowaniu kur.

    Każdy hodowca ma swoje raje i będzie ich bronił

    Z różnych stron dochodzą do naszych uszu różne informacje. Jedni stawiają na zysk, nie biorąc pod uwagę potrzeb zwierząt. Spełniają oni jedynie podstawowe wymagania obwarowane przepisami. Najczęściej są to osoby prowadzące duże fermy w systemie chowu intensywnego.

    Inni jako cel najwyższy stawiają dobro i zaspokojenie potrzeb zwierząt, którymi się zajmują (najczęściej w hodowli ekstensywnej i ekologicznej). Niestety jako ludzie jesteśmy gatunkiem nadrzędnym, w dodatku wszystkożernym i potrzebujemy mięsa, jako składnika codziennej diety. A każdy, idąc do sklepu, szuka produktów dobrej jakości, ale w najniższej cenie. Hodowcy powinni zwrócić uwagę na potrzeby poszczególnych gatunków zwierząt i zastanowić się, w jaki sposób niewielkimi nakładami finansowymi mogliby zaspokoić nie tylko podstawowe potrzeby i poprawić warunki chowu zwierząt, które są przeznaczone do uboju lub intensywnej produkcji.

    Pamiętajmy, że szczęśliwe zwierzęta zapewniają wysokiej jakości wyroby.

    • Tagi:
    • behawioryzm
    • dobrostan
    • behawioryzm krów
    • behawioryzm świń
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

    29 kwietnia 2025
    Pomoc unijna

    W ciągu 2 tygodni rolnicy dostali dwieście milionów zł

    18 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Wiemy, jakie stawki otrzymają rolnicy, którzy realizują dobrostan zwierząt

    10 kwietnia 2025
    Newsy

    Trzeba zdążyć dostarczyć zaświadczenie do 21 marca

    20 marca 2025
    Newsy

    Nieprawidłowa fermentacja w żwaczu – najczęstsze przyczyny i zapobieganie

    14 marca 2025
    Newsy

    Dobrostan: kluczowy element nowoczesnej hodowli i zdrowia zwierząt

    4 marca 2025
    Newsy

    Prawda o mleku: produkcja, ekologia i dobrostan zwierząt

    4 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy