Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
      Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
      Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
      Nie złożyłeś wniosku o dopłaty? Masz czas do 11 lipca, ale wiesz ile tracisz?
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przyciąga motyle jak magnes. Aby pięknie kwitł, trzeba pamiętać o tym zabiegu
      Tych drzew lepiej nie sadzić blisko domu. Mogą spowodować szkody
      Mrozimy aromatyczne, świeże zioła
      Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Potrafią śnić i lubią muzykę

Potrafią śnić i lubią muzykę

Hodowla - Zdrowie i dobrostan 5 kwietnia 2016 10:13 Ksenia Pięta Aktualizacja: 5 kwietnia 2016 10:37
Potrafią śnić i lubią muzykę
Źródło: Fotolia.com
Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.
Spis treści:
  • Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.
  • Najważniejszy jest zysk
  • Świnie w warunkach naturalnych tworzą grupy i budują wspólne legowiska, które nie są połączone miejscem oddawania odchodów 
  • Bydło, zwłaszcza rasy mięsne są najbardziej wrażliwe na odpowiednie traktowanie
  • Drób jest najmniej wymagającym gatunkiem zwierząt gospodarskich
  • Każdy hodowca ma swoje raje i będzie ich bronił

Hodowla zwierząt gospodarskich jest produkcją mięsa, mleka, jaj i innych wyrobów. Wiąże się to z ciągłym liczeniem kosztów i zysków przez hodowców. Często cierpią na tym zwierzęta, którym zabiera się miejsce bytowania i ogranicza dobrej jakości pasze.

Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.

Każdy gatunek zwierząt gospodarskich pochodzi od przodków, którzy mogli żyć w warunkach naturalnych, niemających nic wspólnego z dzisiejszym chowem zwierząt udomowionych. Bydło jest potomstwem tura, trzoda chlewna kilku odmian dzika, natomiast drób (kury) pochodzi najprawdopodobniej od kuraków, jednak jego udomowienie nastąpiło tak dawno temu, że trudno jest to jednoznacznie stwierdzić. Nie zmienia to faktu, że obecnie hodowane zwierzęta nie utraciły swoich pierwotnych instynktów i potrzeb, na które wielu hodowców nie bierze pod uwagę.

Najważniejszy jest zysk

Ministerswo Środowiska w Dokumencie Referencyjnym o Najlepszych Dostępnych Technikach dla Intensywnego Chowu Drobiu i Świń (BREF) opisuje -

Produkcja jest ciągle zdominowana przez firmy prowadzone rodzinnie. Do lat 60 i we wczesnych 70, produkcja drobiu i świń były zaledwie częścią działalności gospodarstw mieszanych, gdzie uprawiane były rośliny i utrzymywano różnego rodzaju zwierzęta. Pasze były uprawiane w gospodarstwach lub nabywane lokalnie, a odchody zwierząt powracały na pola jako nawozy. Tylko niewielka liczba takich gospodarstw może wciąż istnieć w ramach UE, ponieważ wzrastające wymagania rynku, rozwój materiału genetycznego i wyposażenia gospodarstw oraz dostępność relatywnie taniej paszy zachęcają rolników do specjalizacji produkcji.

Konsekwencją tego procesu jest wzrost liczby zwierząt i rozmiarów gospodarstw o intensywnym systemie chowu. W odniesieniu do istniejących przepisów UE, dyskusja o dobrostanie zwierząt będzie kontynuowana. Niektóre kraje członkowskie mają już różne regulacje dotyczące warunków utrzymania zwierząt i promują systemy utrzymania o wyższym standardzie niż przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt.

 

Świnie w warunkach naturalnych tworzą grupy i budują wspólne legowiska, które nie są połączone miejscem oddawania odchodów 

Potrafią się porozumiewać między sobą. Naukowcy wyróżnili około 20 dźwięków wydawanych przez te zwierzęta, z których każdy oznaczał coś innego. Osobniki tego gatunku potrafią śnić, lubią słuchać muzyki, grać między innymi w piłkę. Maciory nucą melodie usypiając swoje młode oraz zachęcając do jedzenia. Są aktywne w ciągu dnia, wtedy większość czasu spędzając na ryciu. Niestety trzoda w dzisiejszym chowie intensywnym nie ma możliwości zaspokojenia swoich potrzeb behawioralnych. Tą sprawą zajęła się Unia Europejska wprowadzając Zasady Wzajemnej Zgodności określające minimalne warunki pozwalające na zaspokojenie najbardziej podstawowych potrzeb nie tylko fizycznych, ale także psychicznych zwierząt. Czyli wprowadzenie większych boksów dla loch prośnych, zawieszanie zabawek w chlewniach oraz zakaz uboju rytualnego.

Bydło, zwłaszcza rasy mięsne są najbardziej wrażliwe na odpowiednie traktowanie

W porównaniu do wszystkożernej trzody musi mieć zapewnioną odpowiedniej jakości paszę, ponieważ innej po prostu nie zje. Warunki utrzymywania bydła powinny być jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Według Heleny Artyszuk z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Pomorskiego

- bydło mięsne źle znosi chów uwiązowy i nie powinno być wiązane. Rasy przydatne do chowu ekstensywnego, mogą być utrzymywane nawet bez budynków inwentarskich, jednak zgodnie z zasadami dobrostanu, musimy im zapewnić: 0,5 ha pastwiska na krowę z cielęciem, osłonę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, ochronę lub możliwość ucieczki przed dzikimi zwierzętami, wodę zdatną do picia w zimie nie zamarzającą, karmy pod dostatkiem, suche miejsce do poleżenia.

Najlepiej teren bytowania bydła mięsnego lokalizować na skraju zadrzewień. Najlepszym rozwiązaniem jest organizacja hodowli w budynkach inwentarskich z dostępem do pastwisk, wybiegów i okólników. Zwierzęta same wybiorą sobie miejsce bytowania. Z obserwacji wynika, że nawet w mrozy chętnie przebywają na dworze. Urządzając pomieszczenia dla bydła mięsnego, należy uwzględnić powierzchnie gwarantującą swobodne poruszanie się. Najlepszym, jest chów na głębokiej ściółce przy wydzielonym obszarze wypoczynkowym i paszowym.

 

Drób jest najmniej wymagającym gatunkiem zwierząt gospodarskich

Nie oznacza to jednak, że całe swoje krótkie życie może spędzić w małej klatce lub w hali o dużym zagęszczeniu osobników. Kury są utrzymywane głównie w systemie intensywnym, ponieważ chów ekstensywny jest mało efektywny, niska jest wydajność nieśna, a brak nadzoru nad jakością warunków utrzymania, żywienia i produkcji, sprawia, że cena za jaja konsumpcyjne z dużych ferm jest o wiele niższa.

Jaja i mięso z takiego systemu mogą zawierać podwyższoną zawartość szkodliwych związków chemicznych. Odmianą chowy ekstensywnego jest chów ekologiczny, w pełni nadzorowany weterynaryjnie oferuje wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów, przy odpowiednim (zgodnym z potrzebami behawioralnymi) traktowaniu kur.

Każdy hodowca ma swoje raje i będzie ich bronił

Z różnych stron dochodzą do naszych uszu różne informacje. Jedni stawiają na zysk, nie biorąc pod uwagę potrzeb zwierząt. Spełniają oni jedynie podstawowe wymagania obwarowane przepisami. Najczęściej są to osoby prowadzące duże fermy w systemie chowu intensywnego.

Inni jako cel najwyższy stawiają dobro i zaspokojenie potrzeb zwierząt, którymi się zajmują (najczęściej w hodowli ekstensywnej i ekologicznej). Niestety jako ludzie jesteśmy gatunkiem nadrzędnym, w dodatku wszystkożernym i potrzebujemy mięsa, jako składnika codziennej diety. A każdy, idąc do sklepu, szuka produktów dobrej jakości, ale w najniższej cenie. Hodowcy powinni zwrócić uwagę na potrzeby poszczególnych gatunków zwierząt i zastanowić się, w jaki sposób niewielkimi nakładami finansowymi mogliby zaspokoić nie tylko podstawowe potrzeby i poprawić warunki chowu zwierząt, które są przeznaczone do uboju lub intensywnej produkcji.

Pamiętajmy, że szczęśliwe zwierzęta zapewniają wysokiej jakości wyroby.

  • Tagi:
  • behawioryzm
  • dobrostan
  • behawioryzm krów
  • behawioryzm świń
Ksenia Pięta
Podobne artykuły
Zdrowie i dobrostan

Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

25 maja 2025
Trzoda chlewna

Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

21 maja 2025
Pomoc unijna

Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków

20 maja 2025
Zdrowie i dobrostan

Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

29 kwietnia 2025
Bydło i mleko

Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

29 kwietnia 2025
Pomoc unijna

W ciągu 2 tygodni rolnicy dostali dwieście milionów zł

18 kwietnia 2025
Bydło i mleko

Wiemy, jakie stawki otrzymają rolnicy, którzy realizują dobrostan zwierząt

10 kwietnia 2025
Newsy

Trzeba zdążyć dostarczyć zaświadczenie do 21 marca

20 marca 2025
Warto wiedzieć
Bydło i mleko
Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
22 czerwca 2025
Zdrowie i dobrostan
Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
22 czerwca 2025
Analizy rynkowe
Cena śruty poekstrakcyjnej sojowej w Polsce - stan i prognoza
22 czerwca 2025
Najnowsze
Trzoda chlewna
Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
22 czerwca 2025
Zdrowie i dobrostan
Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
22 czerwca 2025
Bydło i mleko
Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
22 czerwca 2025
Zdrowie i dobrostan
Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
21 czerwca 2025
Zdrowie i dobrostan
Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
21 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy