Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      W skupach brakuje miejsca. Tylko dzięki temu rolnik będzie mógł sprzedać zboże
      Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?
      Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?
      Ile kosztuje dzierżawa gruntów rolnych w 2025 roku? Sprawdzamy
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku
      Słodko-gorzka kampania cukrownicza 2025/2026 wystartowała. Co dalej?
      Można przetrzeć oczy ze zdumienia - wyniki plonowania pszenicy 2025
      Złe wieści dla producentów kukurydzy. Tego szkodnika nie można teraz zwalczyć
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jej kwiaty to prawdziwe dzieło sztuki. Tropikalna roślina podbija polskie ogrody
      Zbliża się najlepszy termin na sianie trawy. Zyskasz gęsty, zielony trawnik
      Czy na szopę w ogrodzie musisz mieć pozwolenie? Te przepisy trzeba znać
      Pomysł zamiast lawendy? Przykuwa uwagę i kwitnie do pierwszych przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nakarmimy świnie owadami?

Nakarmimy świnie owadami?

Hodowla - Trzoda chlewna 6 lipca 2016 06:00 Marzena Zbierska Aktualizacja: 6 lipca 2016 08:43
Nakarmimy świnie owadami?
Źródło: HiProMine
Larwy much, mącznika młynarka oraz szarańcze i świerszcze - jako źródło białka wykorzystywanego w przemyśle paszowym to nie fantazja.
Spis treści:

    Larwy much, mącznika młynarka oraz szarańcze i świerszcze - jako źródło białka wykorzystywanego w przemyśle paszowym to nie fantazja. To najbardziej obiecujące zastosowanie dla przemysłowej produkcji owadów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    HiProMine z Robakowa pod Poznaniem prowadzi intensywne badania nad technologią produkcji różnych gatunków owadów. Nie tylko na paszę.

    HiProMine zajmuje się badaniami nad technologią hodowli i odchowu owadów na szeroką skalę. Firma jest jedynym przemysłowym producentem owadów w Polsce.

    Ekologicznie pod każdym względem

    - Produkcja biomasy owadów, pod względem zapotrzebowania na przestrzeń, surowce, wodę oraz niską emisję gazów cieplarnianych i brak odpadów poprodukcyjnych - jest jedną z najbardziej ekologicznych form produkcji zwierzęcej - mówi dr hab. Damian Józefiak, prof.  z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, CEO HiProMine S.A. - Przykładowo w przypadku larw hermetii ilucens przy wykorzystaniu około 13-15 ton niskowartościowej świeżej biomasy roślinnej w objętości około 30 m3 w ciągu miesiąca, jesteśmy w stanie uzyskać około 1 tony mączki z owadów, czyli 400 kg białka i 400 kg tłuszczu, oraz 5 ton biokompostu bez zużycia wody.

    Co istotne, w technologii opracowywanej przez HiProMine podczas hodowli owadów nie jest stosowana woda pitna, a produkcja jest całkowicie bezodpadowa. Owady wykorzystywane są w 100%, a więc w dużo wyższym stopniu niż inne zwierzęta hodowlane. Odchody owadów stanowią jedyny produkt uboczny produkcji, ale nie wymagają utylizacji. Przeciwnie - są gotowym do użycia, pełnowartościowym nawozem lub środkiem poprawiającym strukturę gleby, w zależności od gatunku owadów z którego są pozyskiwane. Co więcej, jako surowiec do hodowli owadów mogą być wykorzystywane produkty uboczne rolnictwa i przetwórstwa, np. z produkcji soków czy warzyw, które podlegają utylizacji poprzez biorecykling.

    - Hodowlę owadów można zatem porównać do bioreaktora, utylizującego w 100% biomasę, będącą produktem ubocznym przemysłu rolno-spożywczego – zauważa Damian Józefiak. - Przy 100% wydajności bioutylizacji nie otrzymujemy produktów ubocznych, tylko podnosimy wydatnie stopień waloryzacji - otrzymujemy wysokiej jakości surowce paszowe i wysokiej jakości ekologiczny nawóz. Dodam, że HiProMine jako pierwsza w Europie firma certyfikuje nawóz otrzymywany z produkcji owadów.

    Pasze dla drobiu i ryb

    Około 80% ludzi na ziemi spożywa regularnie owady, a w wielu krajach różne gatunki insektów są nawet przysmakiem. W kulturze europejskiej owady na talerzu nie są tak entuzjastycznie przyjmowane, ale coraz częściej stanowią kulinarną ciekawostkę dla prawdziwych smakoszy. Jednak Polakom daleko do tak rewolucyjnej zmiany zwyczajów kulinarnych, aby owady przyjęły się powszechnie jako składnik posiłków.

    HiProMine zakłada, że owady raczej nie staną się pożywieniem i składnikiem codziennej diety ludzi, bynajmniej nie w postaci niezmienionej. Jednak mają szanse stać się istotnym źródłem pełnowartościowego, wysoce przyswajalnego białka i tłuszczy w przemysłowej produkcji żywności. Największy potencjał dla wykorzystania owadów na szeroką skalę tkwi w przemyśle paszowym.

    - Zwłaszcza w paszach na potrzeby akwakultury, a w przyszłości dla drobiu, którego Polska jest wiodącym producentem w Europie – zaznacza Damian Józefiak. - W wielu krajach azjatyckich, afrykańskich, jak i Ameryki Łacińskiej bezkręgowce stanowią powszechne źródło białka w mieszkankach paszowych dla zwierząt gospodarskich.

    Specjaliści podkreślają, że wartość odżywcza śruty poekstrakcyjnej, roślin strączkowych czy kukurydzy jako komponentów białkowych pochodzenia roślinnego w paszach jest niższa w porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w paszach pełnoporcjowych dla ryb wciąż używa się znaczące ilości mączki rybnej, co uszczupla zasoby akwenów wodnych. Szacuje się, że 30-40% połowów ryb na świecie prowadzonych jest na cele paszowe.

    - Wyniki badań prowadzonych na świecie, sugerują, że dodatek owadów może wpływać pozytywnie na liczebność mikroflory jelitowej ryb i kurcząt, a więc posiadać właściwości antybakteryjne - dodaje specjalista z HiProMine. - Szczególnie interesujący jest ich wpływ na ogół mikroorganizmów występujących w jelitach poprzez właściwości bakteriostatyczne niektórych białek, defensyn owadzich, tzw. AMP (Antimicrobial Peptides).

    Barierą dla upowszechnienia białka z owadów w produkcji pasz są uregulowania prawne Unii Europejskiej.

    Unijne prawo definiuje mączki z bezkręgowców jako przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego, a owady jako materiał nie przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Ponadto prawo unijne z uwagi na BSE zabrania również karmienia paszą z owadów zwierząt gospodarskich.

    - Mączki z bezkręgowców są dozwolone w żywieniu wybranych zwierzat towarzyszących, np. psów, norek, a niedługo ukaże się legislacja dla ryb, ale przewiduje się w przyszłości dopuszczenie pasz na bazie owadów w żywieniu świń oraz drobiu. W przypadku zarówno drobiu, jak i trzody już dziś może być wykorzystywany tłuszcz pozyskiwany z owadów – uściśla Damian Józefiak.

    Automatyzacja produkcji priorytetem

    To właśnie niewystarczająca podaż owadów jest kolejnym czynnikiem uniemożliwiającym ich wykorzystanie w przemyśle paszowym na szeroką skalę. W Europie istnieje zaledwie kilka fabryk owadów, a uruchomienie produkcji nie jest procesem łatwym z uwagi na brak doświadczeń technologicznych i odpowiedniej wiedzy związanej z automatyzacją. Z punktu widzenia opłacalności w produkcji owadów istotne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu kosztów przy odpowiedniej wydajności.

    - Obecnie prowadzimy wiele prac nad samą technologią produkcji przemysłowej różnych gatunków owadów oraz procesem separacji białka i tłuszczu, a także substancji bioaktywnych w ramach projektu z funduszy własnych oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – wyjaśnia Damian Józefiak.

     

    - Automatyzacja procesów przetwórczych to obecnie priorytet w naszej działalności. Jednocześnie wykonujmy wiele badań i analiz podstawowych  nad wartością pokarmową ponad 30 gatunków owadów. Dlatego większość produkcji jest przeznaczana na badania naukowe i rozbudowę stad rodzicielskich insektów. Prowadząc szeroką współpracę z wieloma jednostkami naukowymi z Polski i zagranicy potrzebujemy duże ilości surowca do testów.

    Oprócz pasz dla zwierząt gospodarskich owady mogą służyć jako surowiec do produkcji karm dla psów i kotów. HiProMine prowadzi intensywne badania nad wieloma aspektami stosowania owadów w dietach dla zwierząt towarzyszących, m.in. większą smakowitością karmy z udziałem mączki z owadów czy poprawą kondycji okrywy włosowej z uwagi na wysoką zawartość kwasu laurynowego.

    Owady stanowią cenne źródło białka oraz kwasów tłuszczowych, ale możemy pozyskiwać z nich również chitynę, lipidy (surowce dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego) oraz substancje bioaktywne (u wielu gatunków owadów zidentyfikowano substancje o charakterze nutraceutyków).

    Firma HiProMine jako jedyny podmiot z Polski należy do International Platform of Insects for Food and Feed, międzynarodowej organizacji zrzeszającej producentów owadów. Co więcej, HiProMine wchodzi w skład zarządu IPIFF i pełni rolę podmiotu odpowiedzialnego za zastosowania owadów jako innowacyjnego materiału paszowego w żywieniu różnych gatunków zwierząt.

    • Tagi:
    • karmienie swiń owadami
    • pasza z owadów
    • owady
    Marzena Zbierska
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Muszki owocówki nie chcą opuścić kuchni? Problem rozwiąże ta mikstura

    26 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wsyp do butelki i zostaw w ogrodzie. Skuteczny sposób na inwazję mrówek

    25 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy

    16 sierpnia 2025
    Dla domu

    Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój

    4 sierpnia 2025
    Dla domu

    Jak pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp przy mrowisku, a problem zniknie

    14 lipca 2025
    Dla domu

    Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz

    3 lipca 2025
    Dla domu

    Właśnie przyleciały do Polski. Nie bój się, gdy je zobaczysz

    7 czerwca 2025
    Dla domu

    Zasadź te rośliny, a komary nie zbliżą się do twojego ogrodu lub balkonu

    23 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    W skupach brakuje miejsca. Tylko dzięki temu rolnik będzie mógł sprzedać zboże
    3 września 2025
    Pomoc unijna
    Na te inwestycje rolnik otrzyma od 200 tys. zł do 1,5 mln zł. Nabór już wkrótce
    3 września 2025
    Trzoda chlewna
    Kolejny cios dla hodowców. To już szesnasty przypadek tej choroby w Polsce
    3 września 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Kolejny cios dla hodowców. To już szesnasty przypadek tej choroby w Polsce
    3 września 2025
    Trzoda chlewna
    Uwaga hodowcy. Jutro rusza ważny nabór
    1 września 2025
    Hodowla
    Znów wykryto ognisko groźnej choroby
    28 sierpnia 2025
    Hodowla
    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
    28 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Tam ASF spowodował likwidację pogłowia świń o 10 procent
    24 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności