Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Konina - produkt nie dla każdego

Konina - produkt nie dla każdego

Hodowla - Inne hodowle 18 listopada 2015 11:13 Ksenia Pięta Aktualizacja: 18 listopada 2015 11:23
Konina - produkt nie dla każdego
Źródło: Ksenia Pięta
Konina - w Polsce temat tabu. Jedni uważają, że koń jest zwierzęciem gospodarskim i tak jak krowa podlega ubojowi. Inni traktują go jako towarzyszące człowiekowi. W związku z tym rynek mięsa końskiego jest pod ścisłym nadzorem przepisów i organizacji.
Spis treści:

    Konina - w Polsce temat tabu. Jedni uważają, że koń jest zwierzęciem gospodarskim i tak jak krowa podlega ubojowi. Inni traktują go jako towarzyszące człowiekowi. W związku z tym rynek mięsa końskiego jest pod ścisłym nadzorem przepisów i organizacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Konie nie są typowymi zwierzętami rzeźnymi, a w naszym kraju nie ma tradycji spożywania koniny. Polacy podchodzą do tej kwestii konsumpcji tego rodzaju mięsa bardzo emocjonalnie. Powodem jest także brak umiejętności przygotowania potraw z koniny. Niemniej jednak jest ona bardzo zdrowa, a składem chemicznym przypomina wołowinę.

    Konsumpcja koniny w Polsce jest bardzo niska. To mięso, podobnie jak jagnięcina czy gęsina, należy do grupy produktów ekskluzywnych i drogich, dlatego prawie cała produkcja jest sprzedawana za granicę.  Głównym kupcem polskiej koniny są Włochy. Tam sprzedawane są dwa rodzaje towaru: pierwszy, to zwierzęta hodowlane - źrebaki i konie między pierwszym a trzecim rokiem życia. Stanowią źródło mięsa z najwyższej półki. Drugi - to sztuki nadające się do transportu wewnętrznego w Polsce. Są ubijane w kraju i wywożone w formie półtusz.

    - Każdy koń, eksportowy czy nie, jest zdrowy i zdatny do konsumpcji. Ale niektórych nie opłaca się wywozić, bo ich wartość jest zbyt niska - tłumaczy specjalista włoskiego pochodzenia, zajmujący się eksportem koni. - Każdy klient kupuje to, czego potrzebuje, kierując się tradycją kulinarną. Z tego też wynikają różnice cenowe. Nie każde zwierzę nadaje się na wagę żywą, bo przetwórcy we Włoszech po prostu nie chcą takiego towaru - opowiada.

    Włosi jedzą tyle koniny, ile Polacy wołowiny, czyli około 1 kg na osobę, na rok.  W związku z tym ich zapotrzebowanie na ten rodzaj mięsa wynosi ponad 60 tysięcy ton. Najbardziej poszukiwane są źrebięta, których mięso uchodzi w tym kraju za zdrową żywność. Jedzenie koniny zaleca się szczególnie dzieciom, ludziom starszym, chorym i osobom będącym na diecie odchudzającej oraz zwolennikom zdrowego trybu życia i żywności biologicznej. Świetnie sprawdza się także jako suplement diety wysokobiałkowej dla sportowców.

    - Mięso źrebiąt i młodych koni ma delikatniejsze utkanie i jest znacznie lepiej przyswajalne od wołowiny i wieprzowiny. Mięso końskie jest zatem niesłusznie uznawane za artykuł niegodny spożycia i rozpropagowania. Problemem jest natomiast upowszechnienie receptur na przetwory. Musimy zdawać sobie sprawę, że mięso to nadaje się przede wszystkim do sporządzania przetworów garmażeryjnych lub kiełbas - pisze Tadeusz Barowicz i Władysław Brejta w książce „Konina na polskim stole”.

    - Prowadzimy promocję koniny, wraz z degustacjami, podczas wystaw koni hodowlanych. Muszę przyznać, że nie zauważyłem, aby Polacy mieli jakiekolwiek opory związane z jedzeniem tego typu mięsa. Podczas poczęstunku schodzi wszystko, co przygotujemy - podkreśla Jerzy Gawarecki, dyrektor Stada Ogierów w Kętrzynie, prezes Funduszu Promocji Mięsa Końskiego.

    - Rozumiem, że część ludzi ma problem emocjonalny, związany z ubojem koni. Ale należy wziąć pod uwagę, że jeśli zakaże się sprzedaży koniny firmie A, to sprzeda ją firma B, bo jest zapotrzebowanie na tego typu produkt. Według mnie, najważniejsze jest, aby wszystko odbywało się zgodnie z obowiązującymi przepisami, które są rygorystyczne - tłumaczy eksporter. - Przeprowadza się dyskusje w Brukseli skutkujące nowymi wymogami - niektóre są naprawdę mądre, bo mają na celu poprawę dobrostanu zwierząt. Inne są tylko po to, aby utrudnić życie ludziom i nie gwarantować nic koniom, a przecież to one są najważniejsze - wyjaśnia.

    W Polsce znajdują się rzeźnie będące najnowocześniejszymi w Europie. Istnieją także rzeźnie bydlęce na podobnym poziomie technologicznym. One także ubijają konie, ale tylko na konkretne zlecenie.

    Dziś Polska eksportuje znacznie mniej sztuk niż w przeszłości. W 2012 roku do uboju trafiło ponad 38 tysięcy, a w 2013 tylko 22 tysiące (dla porównania - do rzeźni trafiło 1.200.000 sztuk bydła). Dostępność i popularyzację koniny w naszym kraju utrudnia fakt, że istnieje tylko 7 firm (rzeźni i zakładów przetwórczych) specjalizujących się w produkcji tego typu mięsa. - Nie ma u nas hodowli koni typowo opasowych. Na ubój najczęściej trafiają zwierzęta, które nie nadają się do innego użytkowania - mówi Jerzy Gawarecki. - To prawda, nieważne czy koń jest zimno czy gorącokrwisty. Trafiają się nawet kuce. Dlatego każdą  sztukę wycenia się osobno i przydziela do odpowiedniej klasy MASIN - tłumaczy eksporter. Klasyfikacja koni dzieli się na dwie grupy. Do pierwszej należą zwierzęta dorosłe – obu płci, podzielone według zawartości i jakości mięsa, tłuszczu i kości na kategorie MASIN. Gdzie M oznacza najwyższą klasę tuszy pochodzącej od konia zimnokrwistego. Do drugiej grupy należą ogierki, podzielone według klasyfikacji AS, AS+, AS++ i źrebięta – LDO. W zależności od rasy, stanu otłuszczenia i rozwoju mięśniowego.

     Podczas zakupu koni władze weterynaryjne i pracownicy ubojni sprawdzają dane dostawców (pochodzenie i pozwolenie na transport gwarantujący dobrostan zwierząt) i dane konia (paszport). Wszystkie informacje zostają zarejestrowane w systemie. Każda sztuka otrzymuje etykietę połączoną z odpowiednim kodem kreskowym, która towarzyszy zwierzęciu podczas całego procesu. Konsument w ten sposób ma gwarancję identyfikacji produktu.

    Transport bydła i koni jest podobny. Przyczepy, przeznaczone do ich przewozu są identyczne i mają gwarantować odpowiednie warunki dobrostanu zimą i latem. Choć w przypadku koni przepisy są bardziej rygorystyczne. Podobnie jest z wymogami weterynaryjnymi - są takie, które obowiązują tylko konie, a których nie ma za granicą.

    Szansą dla rozwoju krajowego rynku może być zmiana struktury eksportu. Korzystniej byłoby sprzedawać gotowy, przetworzony produkt, zamiast żywca. - Rozbudowa sieci ubojni spowodowałoby dwie bardzo ważne zmiany - rezygnację z długotrwałego transportu oraz możliwość zwiększenia zatrudnienia w przemyśle mięsnym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Powinno się także stworzyć grupy producentów koni rzeźnych, które należałoby wyposażyć w kompetencje i możliwości organizacyjno-ekonomiczne-prawne - piszą specjaliści. - Dobrze byłoby stworzyć także sieć dystrybucji. Obecnie istnieje 5 połączonych sklepów w Warszawie, w których dostarczone wyroby znikają w przeciągu kilku godzin - komentuje Jerzy Gawarecki.

    Jak uważa prezes Funduszu Promocji Mięsa Końskiego, są dwa czynniki, które źle wpływają na popularność koniny - jej cena (kiełbasa kosztuje w granicach 20 - 35 zł) i mała dostępność.

    W 100g koniny znajduje się:

    • 20-30g protein, 40% dziennego zapotrzebowania
    •  100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12
    • 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
    • 40% zapotrzebowania na żelazo, które jest w tym przypadku łatwo przyswajalne.

    Walory mięsa końskiego:

    • 2-3% tłuszczu – mniej niż jakiekolwiek inne mięso ,
    • Niska zawartość nasyconych (złych) kwasów tłuszczowych ,
    • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 3 i kwasu linolowego, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy,
    • Duży procent fosforu i cynku.

    Źródło: „Konina na polskim stole” Tadeusz Barowicz, Władysław Brejta

    • Tagi:
    • Jerzy Gawarecki
    • Funduszu Promocji Mięsa Końskiego
    • konie
    • konina
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Inne hodowle

    Ma 21 lat i wyhodował kilka czempionów. "Zaczęło się od małego konika" [VIDEO]

    17 sierpnia 2025
    Sylwetki

    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]

    18 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan to kluczowy element hodowli

    31 marca 2025
    Sylwetki

    Uprawia 140 hektarów, jeździ konno jak cowboy i ma aż dwóch następców

    1 lutego 2025
    Sylwetki

    Piękna i zaradna 24-letnia rolniczka wybrała gospodarstwo zamiast studiów

    10 września 2024
    Inne hodowle

    Ceny koni arabskich były dużo niższe - najwyższą osiągnęła 15-letnia klacz

    13 sierpnia 2024
    Inne hodowle

    Znane na całym świecie Dni Konia Arabskiego już w następny weekend

    30 lipca 2024
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Ekonomika
    Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
    5 grudnia 2025
    Newsy
    Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
    5 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Hodowla
    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
    4 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
    2 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności