Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…

Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…

Hodowla - Trzoda chlewna 1 kwietnia 2016 22:05 Dorota Jańczak Aktualizacja: 1 kwietnia 2016 23:02
Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…
Źródło: robpik - fotolia.com
Uspokajamy hodowców - wiadomość o zakazie wykonywania zabiegu usuwania jąder u prosiąt była prymaaprilisowym żartem. Choć w artykule znalazło się także wiele prawdziwych informacji.
Spis treści:

    Uspokajamy hodowców świń i smakoszy wieprzowego mięsa - wiadomość o zakazie wykonywania zabiegu usuwania jąder u prosiąt była prymaaprilisowym żartem. Choć w artykule ukryto wiele prawdziwych informacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W naszym kraju, póki co, nie wprowadzono zakazu kastracji knurów. Główny lekarz weterynarii nie wydał żadnego dokumentu w tej sprawie, a naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Warszawie nie zwrócili się w tym temacie do niego (bo tak na dobrą sprawę nie istnieją - nazwę placówki wymyśliliśmy).

    Niektórzy z naszych Czytelników skojarzyli datę 1 kwietnia i zorientowali się, że artykuł „Od dziś zakaz kastracji knurów” to żart primaaprilisowy, o czym pisali m.in. w komentarzach. Nie dali wiary temu, iż w sklepach mogłoby pojawić się mięso, którego zapach mógłby odstraszać. Choć byli też tacy, którzy uwierzyli. I oni też mają trochę racji. Prawda bowiem leży po środku…

    Rzeczywiście w Wielkiej Brytanii i Irlandii obowiązuje zakaz kastracji knurów.

    Trzeba jednak pamiętać, że tam ubijane są sztuki bardzo młode o wadze 74 kg. W Polsce natomiast średnia masa tuszy to 93 kg, a więc o 20 kg więcej. U starszych osobników prawdopodobieństwo tego, że wystąpiłby dokuczliwy zapach w mięsie jest większe. W Hiszpanii, Portugalii i na Cyprze również niektóre sztuki na rzeź nie są kastrowane. Zabiegowi usunięcia organów rozrodczych poddawane są tam świnie iberyjskie i mieszańce. Rasy te hodowane są do produkcji szynek długo dojrzewających.

    Natomiast w takich krajach, jak Norwegia, Holandia, Belgia, Austria, Niemcy czy Szwajcaria stosuje się kastrację przy użyciu środków znieczulających. W ostatnim z wymienionych krajów każdy hodowca posiada urządzenie do usypiania prosiąt. Dopiero wówczas przeprowadza zabieg na zwierzęciu.

    Dlaczego prosięta hodowane na mięso są kastrowane?

    Mięso ze sztuki niewytrzebionej ma charakterystyczny i nieprzyjemny zapach i smak. Woń ta determinowana jest przez męskie hormony i aromatyczne substancje zapachowe, które wydzielają się w przewodzie pokarmowym, właśnie szczególnie u samców.

    Holendrzy przeprowadzili szereg eksperymentów, by wyhodować linię knurów, które będą wydzielały mniejszy poziom zapachu. Jednak większych sukcesów w tym zakresie nie odnotowano. Wynaleziono też szczepionkę, która blokuje powstawanie w organizmie substancji chemicznych odpowiedzialnych za tworzenie się w mięsie zapachu knura. Zabieg ten określa się immunokastracją. Jednak i on ostatecznie nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Sceptycznie do immunokastracji odniósł się chociażby przemysł mięsny, który obawiał się, że konsumenci takich rozwiązań nie zaakceptują i nie będą kupować mięsa od sztuk, które były sterowane hormonalnie.

    W 2013 r. uchwalono deklarację brukselską w tej sprawie, zgodnie z którą większość krajów Unii Europejskiej przyjęła, iż należy chirurgiczną kastrację przeprowadzać pod znieczuleniem. Realizowanie tego założenia jest, póki co, dobrowolne. Dokument posiada dalej idące założenia - od 2018 r. zwierzęta nie będą chirurgicznie kastrowane w ogóle. Czy do tego czasu wynaleziony zostanie środek zastępczy? Hodowcy i przetwórcy mają nadzieję, że tak, bo zakaz może drastycznie wpłynąć na obniżenie się spożycia mięsa wieprzowego w Europie.

    A jak jest w Polsce obecnie?

    W naszym kraju dopuszczona jest kastracja bez znieczulenia, ale tylko wtedy, gdy wykonana zostanie przez osobę do tego uprawioną do 7 dnia życia zwierzęcia. Prawo polskie do wykonywania zabiegów na zwierzętach uprawnia lekarzy i techników weterynarii. Zabiegi usuwania jąder po 7 dniu życia może być wykonywany tylko przy zastosowaniu znieczulenia i przez lekarza weterynarii.

    A jeśli na linii ubojowej dana partia mięsa, zdaniem weterynarza, wykazuje niewłaściwy (charakterystyczny dla knura) zapach, podlega ona konfiskacie. Hodowca nie otrzymuje za tę sztukę pieniędzy i zostaje obciążony kosztami utylizacji.

    Problem: kastrować czy nie, jest rzeczywiście trudny do rozwiązania.

    Zobacz, jakie są zalety i wady zaprzestania kastracji - przejdź na kolejną stronę.

    Zaprzestanie kastracji chirurgicznej

    (wg W. Migdał, A. Velarde)

    Zalety

    - poprawa dobrostanu zwierząt

    - mniejsze zużycie paszy (2,25 mln ton w UE)

    - mniejsze zużycie paszy na kg przyrostu - niższe koszty produkcji (7,5 - 14%)

    - szybsze tempo wzrostu (4,5 - 14%)

    - większa mięsność tusz

    - mniejsza zawartość tłuszczu w tuszy (o 4-20%)

    - wyższa zawartość NKT, głównie kwasu linolowego

    - niższa emisja azotu

    - większa odporność na stres

    Wady

    - zwiększenie agresywności i zachowań seksualnych

    - więcej przypadków wad mięsa typu DFD, a także PSE

    - miękki tłuszcz

    - wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia w mięsie „piętna” knurzego (smaku i zapachu)

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • świnie
    • zapach knura
    • kastracja knurów
    • produkcja trzody chlewnej
    • 70 zł do tucznika
    • ceny rolnicze
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    ASF znów tutaj zaatakował. Kolejne stado świń musi zostać wybite

    4 sierpnia 2025
    Pomoc unijna

    Za te pieniądze można kupić nowe maszyny rolnicze. Czasu na wniosek zostało mało

    30 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój

    30 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny tucznika. Jest niewielki wzrost

    28 lipca 2025
    Przepisy

    Szykują się ważne zmiany przy sprzedaży tuczników

    26 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników

    25 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy

    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?

    21 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
    7 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
    7 sierpnia 2025
    Newsy
    Nie wszyscy rolnicy dostaną dodatkową emeryturę. Kogo wykluczono?
    7 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Rolnik uzyskał pozwolenie na ubój świń bezpośrednio na pastwisku
    7 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    W tym naborze można było dostać 200 tys. zł. Ile wniosków wpłynęło?
    7 sierpnia 2025
    Hodowla
    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
    6 sierpnia 2025
    Hodowla
    Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
    6 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zbyt drobna pasza a wrzody żołądka u świń – przyczyny i konsekwencje
    5 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności