Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…

Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…

Hodowla - Trzoda chlewna 1 kwietnia 2016 22:05 Dorota Jańczak Aktualizacja: 1 kwietnia 2016 23:02
Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…
Źródło: robpik - fotolia.com
Uspokajamy hodowców - wiadomość o zakazie wykonywania zabiegu usuwania jąder u prosiąt była prymaaprilisowym żartem. Choć w artykule znalazło się także wiele prawdziwych informacji.
Spis treści:

    Uspokajamy hodowców świń i smakoszy wieprzowego mięsa - wiadomość o zakazie wykonywania zabiegu usuwania jąder u prosiąt była prymaaprilisowym żartem. Choć w artykule ukryto wiele prawdziwych informacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W naszym kraju, póki co, nie wprowadzono zakazu kastracji knurów. Główny lekarz weterynarii nie wydał żadnego dokumentu w tej sprawie, a naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Warszawie nie zwrócili się w tym temacie do niego (bo tak na dobrą sprawę nie istnieją - nazwę placówki wymyśliliśmy).

    Niektórzy z naszych Czytelników skojarzyli datę 1 kwietnia i zorientowali się, że artykuł „Od dziś zakaz kastracji knurów” to żart primaaprilisowy, o czym pisali m.in. w komentarzach. Nie dali wiary temu, iż w sklepach mogłoby pojawić się mięso, którego zapach mógłby odstraszać. Choć byli też tacy, którzy uwierzyli. I oni też mają trochę racji. Prawda bowiem leży po środku…

    Rzeczywiście w Wielkiej Brytanii i Irlandii obowiązuje zakaz kastracji knurów.

    Trzeba jednak pamiętać, że tam ubijane są sztuki bardzo młode o wadze 74 kg. W Polsce natomiast średnia masa tuszy to 93 kg, a więc o 20 kg więcej. U starszych osobników prawdopodobieństwo tego, że wystąpiłby dokuczliwy zapach w mięsie jest większe. W Hiszpanii, Portugalii i na Cyprze również niektóre sztuki na rzeź nie są kastrowane. Zabiegowi usunięcia organów rozrodczych poddawane są tam świnie iberyjskie i mieszańce. Rasy te hodowane są do produkcji szynek długo dojrzewających.

    Natomiast w takich krajach, jak Norwegia, Holandia, Belgia, Austria, Niemcy czy Szwajcaria stosuje się kastrację przy użyciu środków znieczulających. W ostatnim z wymienionych krajów każdy hodowca posiada urządzenie do usypiania prosiąt. Dopiero wówczas przeprowadza zabieg na zwierzęciu.

    Dlaczego prosięta hodowane na mięso są kastrowane?

    Mięso ze sztuki niewytrzebionej ma charakterystyczny i nieprzyjemny zapach i smak. Woń ta determinowana jest przez męskie hormony i aromatyczne substancje zapachowe, które wydzielają się w przewodzie pokarmowym, właśnie szczególnie u samców.

    Holendrzy przeprowadzili szereg eksperymentów, by wyhodować linię knurów, które będą wydzielały mniejszy poziom zapachu. Jednak większych sukcesów w tym zakresie nie odnotowano. Wynaleziono też szczepionkę, która blokuje powstawanie w organizmie substancji chemicznych odpowiedzialnych za tworzenie się w mięsie zapachu knura. Zabieg ten określa się immunokastracją. Jednak i on ostatecznie nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Sceptycznie do immunokastracji odniósł się chociażby przemysł mięsny, który obawiał się, że konsumenci takich rozwiązań nie zaakceptują i nie będą kupować mięsa od sztuk, które były sterowane hormonalnie.

    W 2013 r. uchwalono deklarację brukselską w tej sprawie, zgodnie z którą większość krajów Unii Europejskiej przyjęła, iż należy chirurgiczną kastrację przeprowadzać pod znieczuleniem. Realizowanie tego założenia jest, póki co, dobrowolne. Dokument posiada dalej idące założenia - od 2018 r. zwierzęta nie będą chirurgicznie kastrowane w ogóle. Czy do tego czasu wynaleziony zostanie środek zastępczy? Hodowcy i przetwórcy mają nadzieję, że tak, bo zakaz może drastycznie wpłynąć na obniżenie się spożycia mięsa wieprzowego w Europie.

    A jak jest w Polsce obecnie?

    W naszym kraju dopuszczona jest kastracja bez znieczulenia, ale tylko wtedy, gdy wykonana zostanie przez osobę do tego uprawioną do 7 dnia życia zwierzęcia. Prawo polskie do wykonywania zabiegów na zwierzętach uprawnia lekarzy i techników weterynarii. Zabiegi usuwania jąder po 7 dniu życia może być wykonywany tylko przy zastosowaniu znieczulenia i przez lekarza weterynarii.

    A jeśli na linii ubojowej dana partia mięsa, zdaniem weterynarza, wykazuje niewłaściwy (charakterystyczny dla knura) zapach, podlega ona konfiskacie. Hodowca nie otrzymuje za tę sztukę pieniędzy i zostaje obciążony kosztami utylizacji.

    Problem: kastrować czy nie, jest rzeczywiście trudny do rozwiązania.

    Zobacz, jakie są zalety i wady zaprzestania kastracji - przejdź na kolejną stronę.

    Zaprzestanie kastracji chirurgicznej

    (wg W. Migdał, A. Velarde)

    Zalety

    - poprawa dobrostanu zwierząt

    - mniejsze zużycie paszy (2,25 mln ton w UE)

    - mniejsze zużycie paszy na kg przyrostu - niższe koszty produkcji (7,5 - 14%)

    - szybsze tempo wzrostu (4,5 - 14%)

    - większa mięsność tusz

    - mniejsza zawartość tłuszczu w tuszy (o 4-20%)

    - wyższa zawartość NKT, głównie kwasu linolowego

    - niższa emisja azotu

    - większa odporność na stres

    Wady

    - zwiększenie agresywności i zachowań seksualnych

    - więcej przypadków wad mięsa typu DFD, a także PSE

    - miękki tłuszcz

    - wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia w mięsie „piętna” knurzego (smaku i zapachu)

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • świnie
    • zapach knura
    • kastracja knurów
    • produkcja trzody chlewnej
    • 70 zł do tucznika
    • ceny rolnicze
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity

    18 grudnia 2025
    Newsy

    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria

    17 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń

    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone

    8 grudnia 2025
    Hodowla

    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie

    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach

    5 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
    18 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje
    18 grudnia 2025
    KRUS
    Wyższe przelewy od 1 stycznia 2026. Rolnicy też odczują te zmiany
    18 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Będą opryski chemią w lasach? Trwa akcja służb, dziś kluczowe decyzje w sprawie ASF
    12 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Drób
    Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności