Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Ceny warzyw w skupie a ceny na straganie. Dlaczego jest aż taka różnica?
      Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
      Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
      Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      KOLEJNY DRAMAT ROLNIKÓW: Jesienne przymrozki zniszczyły plony. WIR interweniuje
      W tej dziedzinie Polska jest liderem i wyznacznikiem dla innych krajów
      Plantator krytykuje odbiór buraków. "Nerwy zaczynają puszczać"
      Postawili na kukurydzę. Jakie odmiany na ziarno, a jakie na kiszonkę?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dla tej liczby rolników zaliczki już są naliczone. Miliardy w dopłatach od jutra
      Nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw. Sprawdź, czy się kwalifikujesz
      Wnioski po terminie? Wypłata środków nadal możliwa. Korzystne zmiany dla rolnika
      Zapomniane świadczenie z KRUS? Kto faktycznie może dostać dodatkowe pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…

Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…

Hodowla - Trzoda chlewna 1 kwietnia 2016 22:05 Dorota Jańczak Aktualizacja: 1 kwietnia 2016 23:02
Knury w Polsce mogą być kastrowane, ale…
Źródło: robpik - fotolia.com
Uspokajamy hodowców - wiadomość o zakazie wykonywania zabiegu usuwania jąder u prosiąt była prymaaprilisowym żartem. Choć w artykule znalazło się także wiele prawdziwych informacji.
Spis treści:

    Uspokajamy hodowców świń i smakoszy wieprzowego mięsa - wiadomość o zakazie wykonywania zabiegu usuwania jąder u prosiąt była prymaaprilisowym żartem. Choć w artykule ukryto wiele prawdziwych informacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W naszym kraju, póki co, nie wprowadzono zakazu kastracji knurów. Główny lekarz weterynarii nie wydał żadnego dokumentu w tej sprawie, a naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Warszawie nie zwrócili się w tym temacie do niego (bo tak na dobrą sprawę nie istnieją - nazwę placówki wymyśliliśmy).

    Niektórzy z naszych Czytelników skojarzyli datę 1 kwietnia i zorientowali się, że artykuł „Od dziś zakaz kastracji knurów” to żart primaaprilisowy, o czym pisali m.in. w komentarzach. Nie dali wiary temu, iż w sklepach mogłoby pojawić się mięso, którego zapach mógłby odstraszać. Choć byli też tacy, którzy uwierzyli. I oni też mają trochę racji. Prawda bowiem leży po środku…

    Rzeczywiście w Wielkiej Brytanii i Irlandii obowiązuje zakaz kastracji knurów.

    Trzeba jednak pamiętać, że tam ubijane są sztuki bardzo młode o wadze 74 kg. W Polsce natomiast średnia masa tuszy to 93 kg, a więc o 20 kg więcej. U starszych osobników prawdopodobieństwo tego, że wystąpiłby dokuczliwy zapach w mięsie jest większe. W Hiszpanii, Portugalii i na Cyprze również niektóre sztuki na rzeź nie są kastrowane. Zabiegowi usunięcia organów rozrodczych poddawane są tam świnie iberyjskie i mieszańce. Rasy te hodowane są do produkcji szynek długo dojrzewających.

    Natomiast w takich krajach, jak Norwegia, Holandia, Belgia, Austria, Niemcy czy Szwajcaria stosuje się kastrację przy użyciu środków znieczulających. W ostatnim z wymienionych krajów każdy hodowca posiada urządzenie do usypiania prosiąt. Dopiero wówczas przeprowadza zabieg na zwierzęciu.

    Dlaczego prosięta hodowane na mięso są kastrowane?

    Mięso ze sztuki niewytrzebionej ma charakterystyczny i nieprzyjemny zapach i smak. Woń ta determinowana jest przez męskie hormony i aromatyczne substancje zapachowe, które wydzielają się w przewodzie pokarmowym, właśnie szczególnie u samców.

    Holendrzy przeprowadzili szereg eksperymentów, by wyhodować linię knurów, które będą wydzielały mniejszy poziom zapachu. Jednak większych sukcesów w tym zakresie nie odnotowano. Wynaleziono też szczepionkę, która blokuje powstawanie w organizmie substancji chemicznych odpowiedzialnych za tworzenie się w mięsie zapachu knura. Zabieg ten określa się immunokastracją. Jednak i on ostatecznie nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Sceptycznie do immunokastracji odniósł się chociażby przemysł mięsny, który obawiał się, że konsumenci takich rozwiązań nie zaakceptują i nie będą kupować mięsa od sztuk, które były sterowane hormonalnie.

    W 2013 r. uchwalono deklarację brukselską w tej sprawie, zgodnie z którą większość krajów Unii Europejskiej przyjęła, iż należy chirurgiczną kastrację przeprowadzać pod znieczuleniem. Realizowanie tego założenia jest, póki co, dobrowolne. Dokument posiada dalej idące założenia - od 2018 r. zwierzęta nie będą chirurgicznie kastrowane w ogóle. Czy do tego czasu wynaleziony zostanie środek zastępczy? Hodowcy i przetwórcy mają nadzieję, że tak, bo zakaz może drastycznie wpłynąć na obniżenie się spożycia mięsa wieprzowego w Europie.

    A jak jest w Polsce obecnie?

    W naszym kraju dopuszczona jest kastracja bez znieczulenia, ale tylko wtedy, gdy wykonana zostanie przez osobę do tego uprawioną do 7 dnia życia zwierzęcia. Prawo polskie do wykonywania zabiegów na zwierzętach uprawnia lekarzy i techników weterynarii. Zabiegi usuwania jąder po 7 dniu życia może być wykonywany tylko przy zastosowaniu znieczulenia i przez lekarza weterynarii.

    A jeśli na linii ubojowej dana partia mięsa, zdaniem weterynarza, wykazuje niewłaściwy (charakterystyczny dla knura) zapach, podlega ona konfiskacie. Hodowca nie otrzymuje za tę sztukę pieniędzy i zostaje obciążony kosztami utylizacji.

    Problem: kastrować czy nie, jest rzeczywiście trudny do rozwiązania.

    Zobacz, jakie są zalety i wady zaprzestania kastracji - przejdź na kolejną stronę.

    Zaprzestanie kastracji chirurgicznej

    (wg W. Migdał, A. Velarde)

    Zalety

    - poprawa dobrostanu zwierząt

    - mniejsze zużycie paszy (2,25 mln ton w UE)

    - mniejsze zużycie paszy na kg przyrostu - niższe koszty produkcji (7,5 - 14%)

    - szybsze tempo wzrostu (4,5 - 14%)

    - większa mięsność tusz

    - mniejsza zawartość tłuszczu w tuszy (o 4-20%)

    - wyższa zawartość NKT, głównie kwasu linolowego

    - niższa emisja azotu

    - większa odporność na stres

    Wady

    - zwiększenie agresywności i zachowań seksualnych

    - więcej przypadków wad mięsa typu DFD, a także PSE

    - miękki tłuszcz

    - wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia w mięsie „piętna” knurzego (smaku i zapachu)

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • świnie
    • zapach knura
    • kastracja knurów
    • produkcja trzody chlewnej
    • 70 zł do tucznika
    • ceny rolnicze
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?

    7 października 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina

    25 września 2025
    Trzoda chlewna

    Pogłowie świń w Polsce. Import bije rekordy

    21 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”

    18 września 2025
    Trzoda chlewna

    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność

    17 września 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?

    11 września 2025
    Trzoda chlewna

    Ważny nabór dla hodowców świń. 100 procent zwrotu. Zobacz, na co?

    11 września 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dla tej liczby rolników zaliczki już są naliczone. Miliardy w dopłatach od jutra
    15 października 2025
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Newsy
    Prokurator wkracza do „afery pietruszkowej” Czy doszło do oszustwa?
    15 października 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Hodowla
    Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
    14 października 2025
    Trzoda chlewna
    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
    14 października 2025
    Bydło i mleko
    Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?
    12 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności