Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
      Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
      Młodzi rolnicy będą mogli dostać na start nawet 400 tys. zł? Unia ma duże plany
      Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
      Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
      Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zadbać o stół paszowy podczas upałów?

Jak zadbać o stół paszowy podczas upałów?

Hodowla - Żywienie 1 sierpnia 2016 07:36 Ksenia Pięta Aktualizacja: 1 sierpnia 2016 08:21
Jak zadbać o stół paszowy podczas upałów?
Źródło: Ksenia Pięta
Podczas wysokich temperatur powietrza producenci mleka powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na trzy rzeczy: częstsze zadawanie i podgarnianie paszy, podanie większej ilości paszy na noc oraz stosowanie komponentów energetycznych.
Spis treści:
  • Podczas wysokich temperatur powietrza producenci mleka powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na trzy rzeczy: częstsze zadawanie i podgarnianie paszy, podanie większej ilości paszy na noc oraz stosowanie komponentów energetycznych.
  • Każdy hodowca wie, że najgroźniejsze dla jego krów są bakterie, grzyby i toksyny, które stwarzają optymalne warunki do rozwoju chorób, a ich obecność w dawce TMR zwiększa jego pH i temperaturę.
  • W gorące dni można dodawać do paszy preparaty wiążące szkodliwe metabolity grzybów.

Podczas wysokich temperatur powietrza producenci mleka powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na trzy rzeczy: częstsze zadawanie i podgarnianie paszy, podanie większej ilości paszy na noc oraz stosowanie komponentów energetycznych.

Zeszłoroczny sierpień obfitował w ekstremalne upały. Jeśli w tym roku będzie podobnie, warto się wcześniej przygotować i zabezpieczyć przed spadkiem produkcji mleka w stadzie. W tym czasie bardzo ważne staje się odpowiednie zarządzanie stołem paszowym. Przede wszystkim dawka powinna być bardziej skoncentrowana. Musi zawierać więcej paszy treściwej, a mniej włókna, które powoduje wzmożoną produkcję  ciepła, a latem krowa ma problem z jego pozbyciem się, zwłaszcza gdy przebywa w słabo wentylowanym miejscu.

- Trzeba jednak uważać, bo z jednej strony potrzebna jest struktura, więc nie można zbytnio zredukować włókna, zwłaszcza jeśli stosuje się w dawce pewną ilość słomy. U nas jest to 1 kg i tego bym nie zmieniał. Czyli zależy, ile kto dodaje. Kiedy nie będzie odpowiedniej struktury może pojawić się kwasica - mówi dr Ryszard Kujawiak, doradca prezesa w Sano Agrar Institut. - Zwyżka nie powinna spowodować przekroczenia 50% paszy treściwej w dawce - zaznacza.

Każdy hodowca wie, że najgroźniejsze dla jego krów są bakterie, grzyby i toksyny, które stwarzają optymalne warunki do rozwoju chorób, a ich obecność w dawce TMR zwiększa jego pH i temperaturę.

- Zachodzące procesy fermentacyjne prowadzą nie tylko do strat w postaci niedojadów, ale również ubytku cennych komponentów TMR. Stwierdzono, że w ciągu doby w wyniku działania grzybów, TMR może stracić 1,3% suchej masy i nawet 50% zawartych w niej łatwo fermentujących cukrów. W efekcie psucia się paszy obniża się jej wartość energetyczna oraz zwiększa się koncentracja niebezpiecznych toksyn grzybowych - piszą Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka z Instytutu Zootechniki-PIB w Krakowie, w swoim artykule „Żywienie krów w okresie podwyższonej temperatury otoczenia”  Dotyczy to m.in. śrut zbożowych lub poekstrakcyjnych śrut wysokobiałkowych, a nawet dodatków witaminowo-mineralnych.

Z dużą starannością należy w tym okresie wybierać kiszonki z silosów lub rękawów. Chodzi o to, aby zachować czystość ścianek, a tym samym zapobiegać przedostawaniu się tlenu w głąb pryzmy. Można też za każdym razem, po zakończeniu wybierania, spryskać ściany kwasem propionowym, który ochroni przed zagrzewaniem.

 

W gorące dni można dodawać do paszy preparaty wiążące szkodliwe metabolity grzybów.

- Warto także latem stosować kwaśny węglan sodu, jest on zawarty w niektórych paszach, oraz kwas sprzężony linolowy (CLA), który obniża zawartość tłuszczu w mleku - tłumaczy Ryszard Kujawiak.

Latem należy zadawać paszę co najmniej dwa, a najlepiej trzy razy dziennie. Niemniej ważne jest jej dwu- lub trzykrotne podgarnianie i wzruszanie.

- My zadajemy TMR o godzinie 5:00 rano, drugi raz o 17:00 - mówi specjalista z Sano.

Przy trzykrotnym karmieniu natomiast ważne jest, aby zachować równe odstępy czasowe. Warto także zmienić proporcje dawki tak, aby wieczorem (na noc, kiedy nie będzie się ona zagrzewać) zadawać 60% jej ilości, a rano 40%.

W okresie upałów, dawka TMR będzie bardziej sucha niż normalnie. Gdy zawartość suchej masy mieści się w granicach 50% lub trochę je przekracza, to wody nie dodajemy, ponieważ  jej  dolewanie będzie sprzyjało zagrzewaniu się dawki TMR.

- Należy pamiętać jednak, że suchy TMR zrobi mniej szkody niż zbyt mokry, który spowoduje zmianę struktury paszy - tłumaczy dr Ryszard Kujawiak.

Do paszy można dodawać wszystko, co zwiększa energię - np. drożdże lub melasę,
które wspomagają lepsze wykorzystanie włókna.

Ryszard Kujawiak

 

  • Tagi:
  • stół paszowy
  • Sano
  • żywienie bydła latem
Ksenia Pięta
Podobne artykuły
Uprawy

Rekord Polski w plonie zielonki z kukurydzy [FOTO]!!!

6 września 2019
Newsy

Rekord Polski w energii w kiszonce z kukurydzy. Jest certyfikat! [ZDJĘCIA]

6 marca 2019
Newsy

Dni pola z KMPS, FarmSaat, Sano i Swimer [ZDJĘCIA]

25 września 2018
Newsy

Będą bić rekord w plonie ziarna!

24 września 2018
Video

Rekord Polski w kiszonce z kukurydzy [VIDEO]

18 września 2018
Newsy

Rekord Polski w kiszonce z kukurydzy [VIDEO, ZDJĘCIA]

6 września 2018
Sylwetki

W Pępowie powstała obora o randze światowej! [ZDJĘCIA, VIDEO]

27 maja 2018
Newsy

Użytki zielone - szkolenie dla producentów bydła [ZDJĘCIA]

8 lutego 2018
Warto wiedzieć
Choroby i szkodniki
Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
16 maja 2025
Zdrowie
Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
16 maja 2025
Trzoda chlewna
Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
16 maja 2025
Najnowsze
Hodowla
Rosja zwiększa produkcję mięsa
16 maja 2025
Hodowla
ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
16 maja 2025
Bydło i mleko
Co czeka mleczarstwo?
16 maja 2025
Trzoda chlewna
Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
16 maja 2025
Drób
Co to są organiczne dodatki paszowe dla brojlerów?
16 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy