Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
      Żniwa 2025. Jakie ceny słomy w balotach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
      Posadź to zamiast bukszpanu. Ćma przestanie być problemem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?

Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?

Hodowla - Bydło i mleko 26 października 2017 07:00 dr hab. inż. Robert Szulc, UP w Poznaniu Aktualizacja: 7 listopada 2017 09:27
Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?
Źródło: Ksenia Pięta
Osiągnięcie sukcesu w chowie bydła mlecznego zależy od wielu koniecznych do spełnienia kryteriów. Zalicza się do nich m.in. odpowiednio zbilansowana baza paszowa, technologia chowu i wyposażenie budynku.
Spis treści:

    Osiągnięcie sukcesu w chowie bydła mlecznego zależy od wielu koniecznych do spełnienia kryteriów. Zalicza się do nich odpowiednio zbilansowana baza paszowa, technologia chowu i wyposażenie budynku, opieka weterynaryjna, ale również warunki mikroklimatyczne. Nie spełnienie przynajmniej jednego z tych warunków może doprowadzić do daleko idących negatywnych skutków w postaci m.in. chorób, schorzeń czy też powikłań.

    Pod pojęciem mikroklimatu rozumiemy zespół warunków klimatycznych (lub pogodowych), występujących lub wytwarzanych na określonej niewielkiej przestrzeni lub w pomieszczeniu. W związku z tym, że od wielu lat dąży się i mówi, aby zwierzętom zapewnić jak najkorzystniejszy tzw. „dobrostan” – pod pojęciem którego rozumiemy „…stan osobnika odnoszący się do jego usiłowań radzenia sobie ze środowiskiem (D. Broom)...” należy przyjrzeć się bliżej pewnym kwestiom, które bardzo często jako hodowcy zaniedbujemy, prowadząc tym samym do gorszej kondycji psycho-fizycznej bydła, wolniejszych przyrostów masy ciała, niższej mleczności itp. Najważniejszymi kryteriami pozwalającymi ocenić rolnikowi stan dobrostanu zwierząt jest:  zadowalający stan zdrowia, prawidłowy wzrost i dojrzewanie , wysoka płodność i produkcyjność, różnorodność prawidłowych form zachowania się, w tym przeżywania przyjemności.

    Trzeba pamiętać iż wpływ na wszystkie te kryteria mają znaczący wpływ (obok zarządzającego człowieka) - rozwiązania techniczne i technologiczne.

    Pod pojęciem mikroklimatu rozumiemy następujące czynniki go kształtujące:

                - temperatura powietrza

                - wilgotność powietrza

                - skład i ruch powietrza wewnątrz pomieszczenia inwentarskiego

                - oświetlenia

                - hałas

    W tym miejscu Wzłowiek niestety nie ma wpływu na czynniki zewnętrzne (pogoda, klimat), ale z kolei posiada znaczny wpływ na kształtowanie wybranych czynników mikroklimatycznych pod względem samego budynku inwentarskiego np. poprzez m.in. odpowiedni typ obory, wielkość, ustawienie budynku względem stron świata oraz odpowiednią obsadę i rozmieszczenie grup technologicznych wewnątrz niego i wyposażenie techniczne. Dlatego też na tych elementach powinno się skupić uwagę przy kształtowaniu i utrzymywaniu najkorzystniejszych warunków bytowania zwierząt.

    Temperatura i wilgotność

    Bydło zasadniczo dobrze znosi różne warunki mikroklimatyczne, zwłaszcza w oborach wolnostanowiskowych. Dzieje się to przede wszystkim z faktu na dobrą termoregulację ciała tych zwierząt. Krowy dorosłe znoszą temepratury w zakresie -10°C do +25°C. Niezwykle jednak istotne jest zapewnienie im zacisznego miejsca bez przeciągów i zadaszonego, zabezpieczającego je oraz ściółkę przez zawilgoceniem w przypadku deszczu lub śniegu. Korzystnym jest krótki ciepły deszcz, gdy zwierzęta znajdują się np. poza budynkiem, który obmywając skórę i sierść, usuwa zabrudzenia i mikroorganizmy. W sytuacji temperatury poniżej -10°C ma miejsce zwiększony pobór paszy i rozrost okrywy włosowej. 

    Natomiast przy temperaturze ponad +25°C następuje zmniejszenie poboru paszy, w związku z tym zmniejsza się wydajność mleczna oraz, co jest zrozumiałe, obserwuje się wolniejszy przyrost masy zwierząt. Mniejsza wydajność mleczna wynika przede wszystkim z faktu zaburzeń fizjologicznych krów podczas produkcji mleka, której przyczyną jest właśnie zbyt wysoka temperatura otoczenia.

     Warto wiedzieć, iż osobniki dorosłe dobrze znoszą temperatury poniżej zera, pod warunkiem jednak że powietrze jest suche, a w oborze nie występują przeciągi. Najgorsza sytuacja  występuje wówczas, gdy przy wysokiej temperaturze otoczenia – również jest wysoka wilgotność powietrza (>80%) w połączeniu z małą wymianą powietrza. Takie sytuacje określa się mianem stresu. W tabeli 1 zaprezentowano najistotniejsze parametry mikroklimatyczne dla bydła mlecznego.

    Tabela 1  Wartości najistotniejszych parametrów mikroklimatycznych dla bydła mlecznego

    Temperatura

    [oC]

    Wilgotność

    [%]

    Prędkość powietrza

    [m/sek]

    -10 - +20

    pow. 0

    50-80

    0,2-0,5

    [Źródło: „Systemy utrzymania bydła – Poradnik”]

     

     

    Orientacyjną metodą zweryfikowania odpowiedniej temperatury i wartości wilgotności jest  zsumowanie wartości temperatury i wilgotności względnej.  Powinna ona wynosić 90. Zakłada się, iż zbliżona wartość do 90 preferuje oszczędność energii, a mniejsza (np. 85) preferuje dobrostan [1].

    Kolejnym ważnym czynnikiem kształtującym mikroklimat wewnątrz budynku jest ruch i prędkość powietrza. Szczególnie w chłodne pory roku należy unikać przeciągów prowadzących do nadmiernego wychłodzenia powierzchni ciała zwierząt. Zwłaszcza najbardziej wrażliwe na przeciągi są cielęta. Natomiast w ciepłe pory roku zwiększenie prędkości powietrza korzystnie działa z uwagi na wzmożone chłodzenie powierzchni ciała zwierząt. Jak podaje literatura [1] przyrost prędkości powietrza o 1 m/sek odpowiada spadkowi temperatury o 1,5-2oC w przypadku zwierząt o długiej okrywie włosowej (30 mm) i 3-4oC dla zwierząt z okrywą krótką.  

    Tabela 2  Wymagane przepływy powietrza w oborze w zależności od pory roku

    Kategoria zwierząt

    Przepływ powietrza [m3/h]

    Zima (minimum)**

    Lato*

    90

    20

    60

    350-400

    80-120

    250

    Źródło: „Systemy utrzymania bydła – Poradnik”]

    *) Dla krów wysokowydajnych prędkość przepływu powietrza należy zwiększyć o 25%.

    **) Minimalną wentylację w systemach utrzymania na głębokiej ściółce należy zwiększyć o 50%.

    Jakość powietrza

    Następny parametr niezwykle ważny w kształtowaniu mikroklimatu w oborze to skład powietrza oraz wentylacja zużytego powietrza. o prawda poniższy artykuł nie jest poświęcony zagadnieniu wentylacji ale warto tylko zasygnalizować, że jest to zabieg polegający na konieczności usunięciu zużytego powietrza i pary wodnej oraz gazów szkodliwych i zastąpieniu go świeżym. A w obrębie wentylacji wyróżniamy wentylację naturalną i mechaniczną. Produkcja zwierzęca charakteryzuje się emisją odorów i gazów szkodliwych (zwanych także cieplarnianymi). Zaliczamy do nich m.in.: amoniak, metan, podtlenek azotu, siarkowodór, tlenek- i dwutlenek węgla. Są to szczególnie niebezpieczne związki chemiczne, mające wpływ nie tylko na znajdujące się w oborze zwierzęta, ale również dla ludzi z obsługi. Zawartość gazów w pomieszczeniu inwentarskim może mieć różnorakie pochodzenie, jednak najczęstszymi i najistotniejszymi źródłami emisji wymienionych gazów są odchody zwierząt, w postaci zarówno gnojowicy, jak i też obornika, ściółki, paszy.  Istotnym źródłem metanu jest również fermentacja jelitowa oraz emisja produktów przemiany materii na zewnątrz przeżuwaczy. W tabeli 3 przedstawiono dopuszczalne stężenia wybranych gazów szklarniowych.

    Tabela 3 Wartości stężenia wybranych gazów szkodliwych w oborze

       Gazy szkodliwe

    Dopuszczalne stężenie

    Dwutlenek węgla (CO2)

    Amoniak (NH3)

    Siarkowodór (H2S)

    0,25%

    0,0026%

    0,001%

     

    [Źródło: Romaniuk W, Fiedorowicz G.1997]

    Kolejnym zanieczyszczeniem powietrza są zawarte w nim wszelkiego typu i rodzaju pyły. Za pyły uważa się najmniejsze cząstki unoszące się w powietrzu o średnicach już od 0,001μm -1000μm i stanowiące fizyczne zanieczyszczenie. Pyły mogą być zarówno pochodzenia organicznego, jak i nieorganicznego. Zagrożenie  kurzem i pyłami wynika przede wszystkim z tego, że cząstki stałe o średnicy większej od 50 μm dostając się z wdychanym powietrzem, prowadzają do podrażnień organów dróg oddechowych. Ponadto mogą być przyczyną dolegliwych alergii wskutek bezpośredniego kontaktu z powierzchnią ciała także człowieka. Ponadto kurz i pyły są dobrym miejscem dla bakterii, drobnoustrojów, roztoczy, a możliwość swobodnego unoszenia się w powietrzu ułatwia rozprzestrzenianie się na znaczne odległości i docieranie do najdrobniejszych zakamarków. Szkodliwymi pyłami są już cząstki o średnicy 50-10 μm – przedostając się do płuc – uszkadzają je. Cząstkami najbardziej degradującymi zdrowie organizmów żywych są o średnicy 5-0,25 μm. Pyły o wielkości mniejszej niż 0,25 μm praktycznie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Pyły ze względu na pochodzenie można podzielić na:

    - organiczne – czyli np. pochodzenia roślinnego, zwierzęcego.

    - nieorganiczne: mineralne i metaboliczne

    - mieszane – m.in. pochodzenia paszowego

    Obniżyć poziom zapylenia można również poprzez zastosowanie tzw. zraszaczy w oborach – szczególnie latem – co wpłynie również na obniżenie temperatury w upalne dni. Kolejnym czynnikiem prowadzącym do zwiększonego zapylenia jest również czas i intensywność oświetlenia pomieszczeń inwentarskich. Zaobserwowano większe zapylenie pomieszczeń przy dłuższym okresie oświetlania pomieszczeń. Obniżenie o ok. 30% zapylenia można uzyskać w wyniku skrócenia czasu oświetlenia z 12 h do 6 h na dobę, oraz zmniejszenie natężenia światła z 20 do 15 lx. 

    • Tagi:
    • obora
    • mikroklimat w oborze
    • bydło
    • hodowla krów
    dr hab. inż. Robert Szulc, UP w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200

    8 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny bydła. Nadal wysokie?

    26 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]

    17 czerwca 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek bydła. Od jutra zmiany

    9 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi

    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?

    31 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]

    28 maja 2025
    Warto wiedzieć
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają więcej czasu na złożenie tego wniosku. Pieniądze m.in. na maszyny
    26 lipca 2025
    Newsy
    Złóż ten wniosek w sierpniu. Planowane wypłaty rozpoczną się w październiku
    26 lipca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
    25 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
    23 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?
    21 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności