Jaja z omega-3

Nowoczesne społeczeństwo coraz większą uwagę zwraca na zdrowe żywienie i zawartość odpowiednich składników w produktach odzwierzęcych. Polska znajduje się w siódemce największych producentów jaj na świecie. Wartość produkcji jest szacowana na 1,2 mld euro.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak jaja produkować, aby były jak najlepiej dostosowane do potrzeb konsumentów?
- Skład kwasów tłuszczowych żółtka jaja może być zmieniany za pomocą manipulacji dietą kur i w ostatnim czasie okazało się, ze wzbogacenie jaj o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jest w ich produkcji bardzo istotną wartością dodaną dla konsumentów przywiązujących wagę do dbałości o zdrowie - mówi Renata Olejniczak z firmy Altech Poland.
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym elementem dla organizmu ludzkiego, dlatego tak ważna jest jego zawartość w jajach kurzych. Obecnie modyfikuje się skład żywności właśnie w kierunku podwyższenia zawartości tego składnika. Głównym źródłem kwasów omega-3 są ryby żyjących w zimnych wodach morskich. Świetną alternatywą natomiast są jajka.
- Jaja wzbogacone w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są propozycją tańszego źródła tego związku dla konsumentów o rosnących oczekiwaniach związanych z żywnością - tłumaczy specjalistka z firmy Altech.
Ważnym jest, że zmiana zawartości składników w jajach nie wpływa na ich przechowywanie.
- Możliwość wzbogacenia jaj w kwasy omega-3 daje producentom jaj unikalna sposobność wprowadzenia na rynek innowacyjnych, bezpiecznych produktów o nowej wartości dodanej - podsumowuje Renata Olejniczak.
Materiały pochodzą z wykładu Renaty Olejniczak, podczas targów Ferma 2015.