Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ma zaledwie kilka milimetrów. Może zniszczyć uprawy truskawek i malin
      Kiedy należy zacząć zwalczać mączniaka prawdziwego i czym?
      Nowe normy od sierpnia. Po ich przekroczeniu rolnik nie sprzeda swoich plonów
      Te dotacje zostały zlikwidowane. Rolnicy mają problem. Czy wsparcie może wrócić?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne zmiany dla właścicieli gruntów i gmin. Nowelizacja wchodzi w życie
      Ekoschematy będą w przyszłości rozszerzone a dopłaty mają być celowe [VIDEO]
      Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
      170 zł do hektara. O te pieniądze może starać się większość rolników w Polsce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Efektowna i wytrzymała roślina do ogrodu i na balkon. Jak uprawiać smagliczkę?
      Domowe opryski przeciwko kleszczom. Potrzebujesz jednej z tych trzech roślin
      Kiedy wrócą przymrozki? Synoptycy nie mają dobrych wieści. Pogoda na 10 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ile trzeba zapłacić, aby było bezpiecznie?

Ile trzeba zapłacić, aby było bezpiecznie?

Hodowla - Trzoda chlewna 21 listopada 2016 08:30 Ksenia Pięta Aktualizacja: 21 listopada 2016 08:51
Ile trzeba zapłacić, aby było bezpiecznie?
Źródło: MRiRW
Wszystkie działania związane z utrzymaniem higieny wymagają nakładów finansowych. Trzeba więc wybrać takie, które sprawdzą się na danej fermie i przyniosą pozytywne rezultaty.
Spis treści:

    Lepiej zapobiegać niż leczyć

    Choroby trzody chlewnej to duży problem, dotykający wielu hodowców i producentów. Najefektywniejszą walką z nimi jest zapobieganie, a nie leczenie. Dlatego warto skupić się na odpowiednim żywieniu i utrzymaniu higieny w chowie świń.

    Utrzymanie higieny w  budynku inwentarskim przy chowie trzody chlewnej jest jednym z najważniejszych aspektów opłacalnej produkcji i warto zwrócić na niego uwagę. Obecnie, w dobie ASF, dobrze wszystkim znana bioasekuracja jest głównym tematem lekarzy weterynarii. Nacisk na higienę w chlewni nie bierze się jednak znikąd. Jest to bowiem jedna z niewielu skutecznych metod, dzięki którym producenci trzody chlewnej mogą się uchronić przez wieloma chorobami.

    Mikroklimat

    Każdy, kto wchodzi do chlewni, wie, że może się w  tym miejscu spodziewać duszącego odoru. Wpływa on na zdrowie zarówno zwierząt, jak i ludzi. Optymalizowanie warunków mikroklimatycznych w pomieszczeniach dla poszczególnych grup wiekowych świń oraz ich stałe monitorowanie jest bardzo istotnym elementem ochrony zdrowia odchowywanych prosiąt, warchlaków i tuczników. Świnie chowane w miejscu o dużym zapyleniu i z niewywiezioną gnojowicą są narażone na schorzenia układu oddechowego.

    Szkodliwe gazy mają bezpośredni wpływ na zdrowie i produkcyjność trzody chlewnej. Do najbardziej szkodliwych zalicza się: dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór, tlenek węgla i dwutlenek siarki. Ich wpływ na zwierzęta zależy od stężenia oraz czasu działania. Źle działa zwłaszcza amoniak w połączeniu z wysoką temperaturą i wilgocią, ponieważ podrażnia błony śluzowe, doprowadzając do licznych stanów zapalnych. Kolejnym czynnikiem wpływającym na mikroklimat w chlewniach jest ruch powietrza. Zbyt duży przepływ przy niskich temperaturach zwiększa ochłodzenie organizmu. Ma to szczególne znaczenie w przypadku prosiąt i może doprowadzić do obniżenia tętna i liczby oddechów, a w konsekwencji wywołać choroby układu oddechowego.

    - Preferujemy wentylację mechaniczną, podciśnieniową. Ruch powietrza jest w niej wymuszony, w kominach dachowych są umiejscowione wentylatory. Trzeba odpowiednio zaplanować wloty powietrza, czyli gdzie, w jaki sposób i z jaką prędkością wpada powietrze. Należy także zadbać o to, aby docierało do miejsc, w których przebywają zwierzęta - mówi Artur Balcerowiak, dyrektor ds. sprzedaży sprzętu dla trzody chlewnej w firmie Big Dutchman. - Musimy przekonywać rolników do tego, aby nie robili tak jak dawniej, czyli nie otwierali drzwi, bo to zakłóca wentylację. Przy każdym obiekcie wentylacja jest inaczej planowana - dodaje.

     

    Pasze i technika żywienia

    Żywienie ma zasadniczy wpływ na utrzymanie zdrowia zwierząt. Pasza o niskiej jakości lub nagła jej zmiana mogą doprowadzić do nieodwracalnych skutków. Odpowiednie żywienie loch rzutuje na prosięta.

    „Często np. pokarm dla lochy jest zbyt bogaty w białko, a za ubogi we włókno, co prowadzi do zaparć. Zaburzenia układu pokarmowego są częstą przyczyną procesów zapalnych. Poza tym zaburzenia żołądkowo-jelitowe wywołane nagłą zmianą paszy i chlewni są główną przyczyną zachorowań na zespół MMA. Nie należy więc gwałtownie zmieniać paszy, jej składu i ilości, bo odbija się to na zdrowiu i odporności zwierząt” - pisze Michał Lubomski z K-PODR-u Minikowo, oddział w Przysieku w swoim artykule „Problemy zdrowotne w chlewni”.

    Chcąc wprowadzić nową paszę, trzeba dokonywać zmiany łagodnie i podawać ją najpierw w małych ilościach, wymieszaną ze starą paszą, a potem stopniowo zwiększać jej udział w dawce pokarmowej. Ważnym elementem żywienia jest zakwaszanie układu pokarmowego, które pozwala skutecznie korygować pH w początkowym i końcowym jego odcinku. Niskie i stabilne pH poprawia zwalczanie mikroorganizmów chorobotwórczych, wspiera proces trawienia i powoduje wzrost wchłaniania składników pokarmowych. Jest to ważne zwłaszcza u prosiąt, u których pH żołądka nie jest stabilne, a przewód pokarmowy nie jest w pełni dojrzały. Jeśli jest to możliwe, warto karmić zwierzęta na mokro. Ten system żywienia zwiększa pobranie paszy i dzienne przyrosty.

    Bardzo ważna jest czystość i higiena urządzeń do zadawania dawki oraz jakość wody, która powinna być regularnie badana pod kątem barwy, smaku i zapachu. Przy karmieniu na sucho natomiast - zboże powinno być czyszczone przynajmniej dwukrotnie i wysuszone do maksymalnie 14% wilgotności, aby nie pojawiły się w nim zarazki i mikotoskyny.

     

    Higiena pomieszczeń

    Istotnym aspektem w hodowli jest odpowiednia higiena pomieszczeń. Szczególnie ważne jest to w porodówce, gdyż prosięta są w znacznym stopniu narażone na ataki bakterii, wirusów i pasożytów, a ich organizmy są słabe. Bardzo pomocne jest tu zachowanie zasady „całe pomieszczenie pełne - całe pomieszczenie puste”. Dzięki temu przed każdorazowym zasiedleniem chlewni nową partią świń przeprowadza się gruntowne oczyszczenie i odkażanie kojca porodowego.

    Kojec może być zasiedlony dopiero wówczas, gdy jest odpowiednio ciepły i suchy. Lochę przed wprowadzeniem do kojca porodowego trzeba odrobaczyć, a także umyć i odkazić. Dzięki temu udaje się znacznie obniżyć namnażanie zarazków. Przy utrzymaniu czystości można stosować odpowiednie środki, na przykład suchą dezynfekcję. Jest ona w pełni ekologiczna, więc proszek sypie się bezpośrednio na zwierzęta.

    - Do tego preparatu można nawet wrzucić prosięta, aby je osuszyć. Dzięki temu na powierzchni skóry utworzy się skorupka, która działa termicznie i bakteriobójczo. W późniejszym etapie sypie się proszek na zwierzęta, aby zlikwidować bakterie, grzyby i wirusy - mówi Piotr Łyczek z firmy DuKa Polska.

    Największą uwagę zwraca się na młode zwierzęta i lochy. Sucha dezynfekcje stosuje się 2-3 razy w tygodniu, wszystko zależy od warunków i czysto- ści w chlewni. Tuczniki mają większą odporność własną, nie wymagają takich dużych nakładów na dezynfekcję.

    Sprawdzone zwierzęta

    Aby zmniejszyć ryzyko zachorowań w tuczarni, najlepiej stosować system - „całe pomieszczenie pełne - całe pomieszczenie puste”, a pomiędzy cyklami dokonywać pełnej dezynfekcji chlewni. Prosięta powinny być kupowane od jak najmniejszej liczby producentów. Przed zakupem należy dokładnie sprawdzić ich pochodzenie, zdrowotność oraz to, czy sprzedawca jest godny zaufania. Z lekarzem weterynarii natomiast należy ustawić odpowiedni program szczepień. Chore zwierzęta trzeba niezwłocznie odizolować od zdrowych i umieścić w izolatce. Padłe świnie powinny być jak najszybciej wyniesione z chlewni i zutylizowane. Pojemnik na padlinę przeznaczoną do utylizacji powinien się znajdować daleko od budynków gospodarczych, po to, aby drobnoustroje z padliny nie przedostawały się wraz z powietrzem do chlewni. 

    Nieprzekraczalne wartości gazów szkodliwych w budynkach chlewni:
    Dwutlenek węgla            < 2000 ppm
    Tlenek węgla     0 ppm
    Amoniak             max 10 ppm
    Siarkowodór      <10 ppm>

    Profilaktykę ogólną w towarowych fermach trzody chlewnej należy realizować głównie poprzez następujące działania:

    • Nieprzerwane utrzymywanie w normatywnych przedziałach wszystkich parametrów mikroklimatu chlewni.
    • Stosowanie w żywieniu wyłącznie pasz nieszkodliwych i biologicznie pełnowartościowych.
    • Przestrzeganie właściwej techniki żywienia.
    • Odkażanie pomieszczeń produkcyjnych, dróg wewnętrznych, wjeżdżających na fermę pojazdów, a także obuwia ludzi przed ich wejściem do poszczególnych budynków ze zwierzętami.
    • Sprawne usuwanie odchodów.
    • Szybkie oddzielanie od stada zdrowego świń chorych i charłaczych oraz stworzenie im jak najlepszych warunków odchowu, otoczenie specjalną troską i opieką weterynaryjną.
    • Przeprowadzanie deratyzacji.
    • Niewprowadzanie do chlewni zwierząt z nieznanego miejsca pochodzenia, ograniczenie źródeł zakupu zwierząt zarodowych wprowadzanych do chlewni.

    (K-podr Minikowo)

    Choroby trzody chlewnej mogą być przenoszone na wiele sposobów w tym poprzez:

    • zakażoną świnię z objawami klinicznymi lub zwierzę, u którego następuje
    • dopiero inkubacja choroby lub odpornych nosicieli,
    • wprowadzenie nowych loszek remontowych i knurów do stada,
    • zakupione nasienie,
    • inne zwierzęta gospodarskie, insekty, zwierzęta domowe, ptaki i dzikie
    • zwierzęta,
    • ubrania i obuwie pracowników lub gości przemieszczających się z jednej fermy
    • na drugą,
    • pracowników, którzy nie przestrzegają zasad bioasekuracji na fermie,
    • pracownika lub gościa, który miał ostatnio bezpośredni kontakt z innymi
    • świniami,
    • zakażoną paszę, wodę, ściółkę i glebę,
    • kontakt ze szczątkami padłych zwierząt,
    • zakażony sprzęt i pojazdy używane na fermie,
    • zakażony sprzęt weterynaryjny,
    • jakikolwiek sprzęt, który miał kontakt ze zwierzętami z innej fermy,
    • zakażone zewnętrzne pojazdy służące do wywozu padliny, przewożenia zwierząt
    • do rzeźni lub warchlaków,
    • ciężarówki i kierowców dostarczających paszę, na których osadzają się pyły
    • przenoszone przez wiatr,
    • materiały eksploatacyjne wwożone na fermę.

     

     

    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • higiena świnie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Producent świń: Nie chcę kończyć biznesu. Drzemią we mnie duże pokłady zaparcia

    29 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Dlaczego ceny świń tak mocno spadły? Doszło do zmowy cenowej? Jest wyjaśnienie

    11 marca 2025
    Trzoda chlewna

    100 zł za każde prosię? "Konieczne jest natychmiastowe wsparcie dla hodowców"

    8 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Pogłowie świń w Polsce z roku na rok coraz mniejsze. Te dane niepokoją

    2 lutego 2025
    Newsy

    Danish Crown wchodzi na afrykański rynek, ale sprzedaje oddział w Chinach

    28 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Prawo i finanse
    Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne
    9 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
    8 maja 2025
    Drób
    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
    7 maja 2025
    Bydło i mleko
    Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
    7 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
    6 maja 2025
    Trzoda chlewna
    ASF - są nowe ogniska. Szczególnie trudna sytuacja w jednym regionie
    5 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy