Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
      Żniwa 2025. Jakie ceny słomy w balotach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
      Posadź to zamiast bukszpanu. Ćma przestanie być problemem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Jak w gospodarstwie rybackim „Milicz” hoduje się karpie?

Jak w gospodarstwie rybackim „Milicz” hoduje się karpie?

Hodowla 18 grudnia 2015 06:00 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 18 grudnia 2015 11:43
 Jak w gospodarstwie rybackim „Milicz” hoduje się karpie?
Źródło: Honorata Dmyterko
Odwiedziliśmy gospodarstwo rybackie „Milicz” w Ostoi (województwo dolnośląskie). Zapoznaliśmy się z cyklem produkcji karpia.
Spis treści:

    Odwiedziliśmy  gospodarstwo rybackie „Milicz” w Ostoi (województwo dolnośląskie).  Zapoznaliśmy się z cyklem produkcji karpia.​

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Aleksander Kowalski wspólnie z córką Moniką, prowadzą gospodarstwo rybackie „Milicz” w Ostoi (województwo dolnośląskie). - Własne gospodarstwo mam od 1990 roku. Jednak hodowlą zajmuję się już od 1955 roku, czyli od momentu rozpoczęcia studiów na wydziale zootechniki, ze specjalizacją hodowli ryb w Wyższej Szkole Rolniczej we Wrocławiu, czyli dzisiejszym Uniwersytecie Przyrodniczym - wspomina Aleksander Kowalski. Hodowlę ryb zaczął od... kupna nieużytków.

    - Chwasty były tu większe niż ludzie. Po ich usunięciu pokazał się pierwszy staw, który nazwałem imieniem córki - „Monika”. Kiedy uzbierałem trochę pieniędzy, wybudowałem drugi staw - „Irenę”. Tak ma na imię moja żona, która teraz, jak przyjeżdża na „Ostoję”, to obchodzi cały staw, sprawdza, czy wszystko jest w porządku, jednym słowem czuje się za niego odpowiedzialna - opowiada pan Aleksander .

    Gdy urodziła się pierwsza wnuczka, na nieużytku po byłym wojskowym poligonie powstał staw „Ewa”. - Pamiętam moment, kiedy pierwszy raz zawiozłem tam Ewę i pokazałem jej staw. Stanęła na starym pniu, popatrzyła z dumą, a gdy zauważyła lecącą ważkę powiedziała: „Ważko, czy ty sobie za dużo nie pozwalasz?” – wspomina ze śmiechem. Kilka lat później staw podzielono i powstała „Jula” - tak ma na imię młodsza wnuczka.

    Dziś powierzchnia wszystkich stawów wynosi około 40 hektarów lustra wody. - I każdy członek rodziny ma swój staw. W Szymanowie koło Wrocławia ma go też zięć Piotr. Tam też powstał staw „Julka”. Ja mówię, że nie mam własnego stawu, ale wszyscy mówią, że jednak mam. Jest taki prawie półtorahektarowy zbiornik, potocznie nazywany „Końskim”, ale oficjalnie „Olkiem” - tłumaczy Aleksander Kowalski.

    Ostoję odwiedzają nie tylko mieszkańcy okolic, ale też turyści z całej Polski i z zagranicy. Większość gości swoje wrażenia z pobytu w Ostoi uwiecznia w  kronice.

    Trzy lata, pięć etapów - cykl produkcji karpia

    Mało kto zdaje sobie sprawę, że karp, nim trafi na wigilijny stół, przechodzi przez wieloetapowy cykl produkcyjny, który trwa 3 lata. - Do tarła wybiera się osobniki o najlepszych cechach. Tarło odbywa się w naturalnych, ziemnych tarliskach w maju, w płytkiej, silnie zarośniętej wodzie. Ikra przykleja się do roślinności wodnej - wyjaśnia właściciel. Wylęg następuje po kilku dniach. Larwy zaraz po wylęgu mierzą około 5 mm i mają duży woreczek żółtkowy, z którego czerpią pokarm w pierwszych dniach życia. Odłowionym wylęgiem zarybia się tzw. przesadki pierwsze. Są to niewielkie, płytkie i ciepłe stawy. Tam przebywają do 6 tygodni. - Dzięki bardzo dobrym warunkom pokarmowym, uzyskują szybkie tempo wzrostu. Wówczas karpie przyrastają do wagi około 5-10 gramów i jest to tzw. narybek letni zwany „lipcówką” - tłumaczy hodowca.

    Kolejnym etapem cyklu produkcji są przesadki drugie, czyli obsadzanie narybkiem letnim, wspomnianą już lipcówką. Odławiana jest jesienią tego samego roku lub wiosną roku następnego. Jest to tzw. narybek jesienny o masie od 50 do 100 gramów. Narybek dokarmia się ześrutowanymi ziarnami zbóż: pszenicą, jęczmieniem, pszenżytem trzy razy w tygodniu do końca września. Na zimowanie narybek jesienny zostawiane jest w stawach narybkowych.

    - Zimą ważne jest robienie przerębli przy do- i odprowadzalnikach stawów, które umożliwiają przepływ wody przez akwen, wymianę gazową, obserwację zachowania ryb oraz pomiarów parametrów wody. Ważny jest też codzienny dozór stawu - zaznacza pan Aleksander

    Następnie narybkiem jesiennym, zarybiane są stawy kroczkowe. Akweny o dużo większej powierzchni - od kilku do kilkudziesięciu hektarów i o znacznie większych głębokościach. Na wiosnę kroczkiem zarybiane są już stawy handlowe. W nich karpie są karmione trzy razy w tygodniu paszą zbożową (pszenica, jęczmień, pszenżyto). W początkowym okresie karmienia pasza jest rozdrabniana. W późniejszym czasie, w zależności od wielkości przyrostów, karmione są całym zbożem. Przyrosty sprawdzane są w czasie próbnych odłowów przeprowadzanych w miejscu karmienia za pomocą podrywki. Najintensywniejsze karmienie przypada w miesiącach: czerwiec, lipiec i sierpień. W październiku, po trzech latach hodowli zaczyna się odławiać stawy handlowe.

    - Jest to również podyktowane warunkami biologicznymi - spada temperatura wody, co powoduje u ryb, jako zmiennocieplnych, zwolnienie metabolizmu. To umożliwia nam opuszczenie wody w stawie przy pomocy mnicha spustowego i zagęszczenie ryby na tzw. łowisku. Rybacy okrążają siecią łowisko i skupiają rybę jeszcze bardziej. Następnie ryba za pomocą kasarków przenoszona jest na sortownię, gdzie rozdziela się ją na poszczególne gatunki - opowiada hodowca.

    W końcu ryby trafiają do specjalistycznych basenów transportowych, a dalej do magazynów rybnych. Magazyny rybne to stawy o głębokości do 2 metrów. Są one pozbawione roślinności, o dobrym przepływie wody i natlenieniu, co gwarantuje dobre warunki rybom przebywającym w dużym zagęszczeniu. Wreszcie ryby przenosi się na płuczkę, gdzie przebywają w przepływającej wodzie. Tam zostają pozbawione mulistego posmaku i zapachu. - Karpie milickie hodowane na terenie Doliny Baryczy znane są właśnie ze swoich walorów smakowych - dodaje Aleksander Kowalski.

    Odłowy na Ostoi

    Od 2000 roku w każdą pierwszą sobotę października, na terenie gospodarstwa rybackiego „Milicz”, odbywa się impreza „Odłowy czas zacząć”, organizowana w ramach cyklu Dni Karpia na terenie wielu miejscowości Doliny Baryczy. W atrakcyjnym programie są występy artystyczne, pokazy rękodzieła ludowego, a na stoiskach lokalnych producentów można kupić wyroby regionalne. Kulminacyjnym wydarzeniem są jednak tradycyjne odłowy z możliwością kupna złowionych ryb. - Podczas ostatniej imprezy odwiedziło nas około 3.000 ludzi, w tym wielu turystów z całego Dolnego Śląska, Wielkopolski  oraz z innych regionów Polski. W tym dniu bohaterem, jak zawsze, był karp milicki, którym można się delektować na różne sposoby, w otoczeniu stawów i lasów, wśród znajomych i przyjaciół - podkreśla Aleksander Kowalski.

    Rezerwat konika polskiego

    Poza hodowlą ryb, sporo czasu Aleksandrowi Kowalskiemu zajmuje hodowla koni. - Pasjonuję się nimi od dziecka. Pierwszego konia dostałem od dziadka, kiedy miałem 4 lata. Była to klacz wielkopolska o imieniu Lotta. Kiedy przeszedłem na emeryturę, postanowiłem założyć własną hodowlę konika polskiego - opowiada Aleksander Kowalski

    • Tagi:
    • Milicz
    • hodowla
    • Aleksander Kowalski
    • karpie
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hodowla

    Spadek liczby krów mlecznych przyspiesza

    9 marca 2025
    Bydło i mleko

    Rolniczka, co wie, jak rozpoznać ruję i zreanimować cielaka [VIDEO]

    8 marca 2025
    Bydło i mleko

    Pryszczyca zbliża się do Polski. Siekierski podjął ważną decyzję

    7 marca 2025
    Hodowla

    Pryszczyca się rozszerza. Groźną chorobę wykryto na Węgrzech

    7 marca 2025
    Hodowla

    Pomoc dla hodowców. Jakie dopłaty do zakupu buhaja w 2025?

    6 marca 2025
    Sylwetki

    Hoduje świnie. W jego wsi zwierzęta są tylko w dwóch gospodarstwach

    27 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają więcej czasu na złożenie tego wniosku. Pieniądze m.in. na maszyny
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    Newsy
    Złóż ten wniosek w sierpniu. Planowane wypłaty rozpoczną się w październiku
    26 lipca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
    25 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
    23 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?
    21 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności