Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

Hodowla - Bydło i mleko 29 marca 2019 12:03 abi Aktualizacja: 29 marca 2019 12:32
Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?
Źródło: Kara - stock.adobe.com
Zbyt obfite żywienie w końcówce ciąży ma wpływ na większy wzrost płodu, co skutkuje trudniejszym porodem. Krowa tłusta jest mniej sprawna fizycznie.
Spis treści:

    Zbyt obfite żywienie w końcówce ciąży ma wpływ na większy wzrost płodu, co skutkuje trudniejszym porodem. Krowa tłusta jest mniej sprawna fizycznie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Okres zasuszeniowy u krów stanowi przynosi największe straty wśród krów dojnych. Głównym problemem jest, niestety, nadal błędne myślenie hodowców, że jest to czas, w którym krowy powinny odpocząć.

    - A faktycznie powinny przygotować się do kolejnej ciężkiej laktacji, szczególnie jeśli dana krowa potrafi dać nawet 60 kg mleka na dzień. Najbardziej polecane jest zasuszenie jednorazowe, czyli nagła zmiana składu na stole paszowym – uważa Kamil Olender, lekarz weterynarii prywatnej praktyki.

    Zaznacza, że powinno się zmienić dawkę, obcinając ilość paszy oraz kiszonki z kukurydzy i zwiększając słomę, i kiszonkę z traw.

    - Dokładniejsze dawki trzeba przedyskutować z żywieniowcem – radzi.

    Dodaje, że okres zasuszeniowy ma spowodować u krowy powrót do prawidłowej flory żwaczowej, pozwalając  zregenerować ścianę żwacza.

    - Dlatego włókno powinno być o około 10 % więcej w dawce żywieniowej niż w okresie laktacji – uważa lekarz weterynarii.

    Podkreśla, że hodowca musi pamiętać, że ma to na celu doprowadzić do odbudowy oraz przygotowania do wzmożonej pracy w czasie spożywania większej ilości pasz. Krowy pobierają jej o połowę więcej w laktacji niż w zasuszeniu.

    ZOBACZ TAKŻE: Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]

    Coraz większym problemem jest zbyt krótki czas zasuszenia u krów, u których poziom komórek somatycznych stanowi 200 tys. i więcej. Ze względu na to, że czas 45 dni nie zawsze jest wystarczający, by doleczyć lub podleczyć takie zwierzęta, dlatego watro zrobić zasuszenie przez około 60 dni z antybiotykiem dłużej działającym.

    - W zasuszeniu warto również zadbać o prawidłowe zabezpieczenie zwierząt w witaminy i minerały szczególnie A i E, selen, cynk. Jest to ważne ze względu na odpowiednie zdrowie i regenerację tkanek - uważa specjalista. 

    Bardzo istotnym aspektem jest nieprzekondycjonowanie krowy (BCS 3-3,5 ), gdyż bardzo często krowa zasuszana jest w kondycji 4,5-5. Dlaczego kondycja jest taka ważna?

    - Zbyt obfite żywienie w końcówce ciąży ma wpływ na większy wzrost płodu, co skutkuje trudniejszym porodem. Krowa tłusta jest mniej sprawna fizycznie - to znaczy jej mięśnie gorzej działają, zarówno te potrzebne do wycielenia, jak również mięśnie „trzymające na miejscu” trawieniec (problem przemieszczenia trawieńca) – wyjaśnia Kamil Olender.

    Dodaje, że krowa tłusta mniej je przed wycieleniem i po wycieleniu. Tym samym jest bardziej narażona również na niedobory mineralne (szczególnie ważny magnez potrzebny do prawidłowej pracy mięśni). Taka sztuka jest także narażona na schorzenia wątroby (wiąże to się z niższą produkcją, ale też gorszym rozrodem i zdrowiem ogólnym). 

    Największym problemem jest jednak prawidłowe pobieranie paszy przez te zwierzęta.

     - Nadal największą bolączką jest rozkarmianie krowy po porodzie i pobieranie przez nią coraz większych ilości pasz. Niestety, krowy po porodzie narażone są bardzo często na stresy środowiskowe i często wypychane są przez inne koleżanki, co powoduje w rezultacie zbyt małe pobranie pokarmu i wpadanie w choroby metaboliczne, a nawet przemieszczenie trawieńca ( szczególnie u krów w 3-4 laktacji ) – wyjaśnia. 

    Kamil Olender uważa, że najbezpieczniejszym sposobem będzie żywienie krów tymi samymi składnikami, ale w różnym składzie ilościowym. Dzięki temu będą miały szansę bezpiecznie przejść przez okres zasuszenia i nie będą borykać się problemem ilości bakterii i pierwotniaków.

    Istotnym czynnikiem jest również obserwacja wyników badan mleka. Szczególnie chodzi o stosunek białka i tłuszczu, poziom LKT oraz poziom mocznika, który powinien wynosić 150-250 mg/l.

    - Na te wyniki wpływa odpowiednio ustawione żywienie i jeśli nie jest ono prawidłowo prowadzone w zasuszeniu, należy się jemu przyjrzeć kolejny raz i odpowiednio je zmodyfikować - radzi.

    ZOBACZ TAKŻE: MRiRW zapowiada więcej etatów w Inspekcji Weterynaryjnej

    • Tagi:
    • krowy mleczne
    • komórki somatyczne
    • bydło
    abi
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek

    21 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują

    18 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"

    15 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”

    12 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    3 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności