Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Chów cieląt na białe mięso

Chów cieląt na białe mięso

Hodowla - Bydło i mleko 11 marca 2016 08:25 Ksenia Pięta Aktualizacja: 11 marca 2016 08:50
Chów cieląt na białe mięso
Źródło: greenpapillon - fotolia.com
Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych. Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?
Spis treści:

    Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?

    - Opas cieląt kojarzy się głównie z opasem na „białe mięso” do niższych (ok. 80 kg) i wyższych mas ciała (ok. 150 kg). Można go też prowadzić do masy ciała 200 i więcej kg, lecz wraz z wiekiem jego opłacalność maleje. Zasadą opasu cieląt na białe mięso jest karmienie ich mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi bez dodatku pasz stałych. Tylko w okresie występowania biegunek można dodać niewielką ilość siana - mówi prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Niski poziom żelaza w mleku zmniejsza tworzenie się mioglobiny w mięśniach, co powoduje, że uzyskiwane od tych zwierząt mięso ma kolor różowy. Jest to też mięso delikatne, mało otłuszczone o cechach dietetycznych. Średni przyrost w okresie opasu wynosi 1,0 - 1,3 kg na dobę. Na przyrost 1 kg żywca zużywa się około 10l mleka lub preparatów mlekozastępczych, co powoduje, że koszt uzyskiwanego w tym systemie żywca jest bardzo wysoki - tłumaczy profesor.

    Taki rodzaj opasu trwa od 20 do 27 tygodni. Wydajność rzeźna wynosi 55 - 60%.

    Ważnym czynnikiem przy produkcji białego mięsa jest utrzymanie cieląt. Zwierzęta są chowane w boksach indywidualnych w systemie bezściółkowym. Ten system uniemożliwia pobieranie innych pasz niż mleko. Pomieszczenia muszą być dobrze wentylowane i utrzymywane w czystości. Z tego względu w Polsce ten rodzaj opasu jest nieopłacalny. Szansę na utrzymanie miałyby takie gospodarstwa, które zawarłyby korzystne umowy eksportowe np. z Holandią, czy Szwajcarią, gdzie biała cielęcina jest doceniana przez restauracje i wysublimowanych klientów.

    Chowanie zwierząt, wpędzając je w anemię jest tematem kontrowersyjnym i przykuło uwagę obrońców praw zwierząt.

    W związku z czym, w okresie kilku ubiegłych lat zmieniono sposób żywienia cieląt, wprowadzając do dawki pokarmowej oprócz mleka, także inne pasze, zwłaszcza treściwe. Wpłynęło to na kolor mięsa, które uzyskało barwę różową, ale nie straciło na delikatności.

    Według wprowadzonych w Polsce zasad wzajemnej zgodności Cross Compliance w obszarze C - mówiącym o dobrostanie zwierząt zapewnia zwierzętom zdrowie, komfort bytowania a także zapobiega zranieniom i cierpieniu. Wymogi dotyczące cieląt - są to dodatkowe wymogi oprócz wymogów ogólnych, do przestrzegania których zobowiązani są posiadacze cieląt. Wymogi te zdefiniowane zostały w Dyrektywie Rady 2008/119/WE2 ustanawiającej minimalne normy ochrony cieląt.

    - Zgodnie z wymaganiami ogólnymi każde nowo narodzone zwierzę powinno dostać siarę możliwie jak najszybciej. W przypadku cieląt okres ten nie może przekroczyć 6 godzin. W dawce pokarmowej dla cieląt należy zapewnić wzrastającą ilość włókna (z 50 g w wieku 8 tygodni do 250 g dziennie w wieku 20 tygodni). Najwięcej włókna zawiera siano.

    W dawce pokarmowej dla cieląt należy zapewnić także żelazo, w takiej ilości by poziom hemoglobiny we krwi wynosił minimum 4,5 milimola/l. W praktyce oznacza to zakaz opasu cieląt na „białe mięso”. Pojenie cieląt - dla cieląt powyżej 2 tygodnia życia należy zapewnić dostęp do czystej wody pitnej lub innych płynów zaspokajające pragnienie.

    Urządzenia i sprzęt, z których korzystają cielęta muszą być tak skonstruowane, umieszczone, konserwowane by w jak najmniejszym stopniu dochodziło do ich zanieczyszczenia - wymogi te zdefiniowane zostały w Dyrektywie Rady 2008/119/WE2 ustanawiającej minimalne normy ochrony cieląt.

    Na chwilę obecną w hodowcy skupili się na produkcji mięsa różowego, które pochodzi od jałówek i buhajków, będących krzyżówkami towarowymi popularnej rasy HF z rasami mięsnymi. Powoduje to wykorzystanie cieląt krów mlecznych nie przeznaczonych do dalszej hodowli w tym kierunku użytkowym. Mięso różowe, podobnie jak białe odznacza się wysokimi walorami smakowymi i kulinarnymi przy krótkiej obróbce termicznej. Aby uzyskać takie mięso producent żywca i zakłady mięsne muszą przestrzegać odpowiedniej technologii.

    - W związku z wprowadzeniem zasad Cross Compliance na terenie wielkopolski nie ma hodowli zajmujących się opasem cieląt na białe mięso - mówi Maria Rozwadowska z Powiatowego Zespołu Doradczego w Pile, Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    • Tagi:
    • białe mięso
    • karmienie cieląt mlekiem
    • różowe mięso
    • cielęta na mleku
    Ksenia Pięta
    Warto wiedzieć
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności